Denník N

14+1 škótskych fotoinšpirácií pre Slovensko

Doviezla som v kufri z párdňového pobytu v Škótsku pár  stôp ľudskosti a chcela by som ich otlačiť aj do tej našej podtatranskej zeme. Ja si nemyslím, že na to nemáme. Nadávať na štát nemá zmysel, kým sami neprikladáme ruku k dielu.  Dojmite sa, inšpirujte sa, zrealizujte, posuňte ďalej.

  1. Záhrada vôní pre nevidiacich – ako dôkaz, že každý človek má právo na krásu, stačí pár rastliniek a brailovo písmo

2. Držiak na paličku pre starých ľudí pri pokladni (toto je konkrétne na stanici, ale dá sa hocikde a aj jednoduchšie)

3. Toto ma dojalo najviac – ak niekto umrie, na pamiatku zafinancujú jeho blízki lavičku pre verejnosť. Parky a pláž sú tak miestom oddychu aj spomienok. Tu v St. Andrews sme mysleli na 14-ročnú Abbie.

4. Všade je VEĽA charitatívnych obchodov. Užitočne sa zbavíš, lacno nakúpiš a si eko. Pracujú tam dobrovoľníci.  Samozrejme aj veľa antikvariátov.

5. Parkovisko pred butikom pre zvieratká

6. A pred iným obchodíkom pozvánka a miska

7. zvieratká do tretice, misky v parku v Edinburghu

8. Ovocie pre deti zdarma, aby mali čo fit jesť, kým dospelí nakupujú.

9. Modlitebná  miestnosť na internáte. Pre všetky  náboženstvá. Nič len ticho.10. Takmer všetko bez bariér – aj univerzita. Koľko našich mladých ľudí nemôže študovať to, čo chcú:( A koľkých púšťajú do budov cez sklady a pivnice. Alebo nosia na chrbte.

11. Vo výklade medzi vzácnymi obrazmi umelec týždňa, malý návštevník.

12. Najslávnejšie golfové ihrisko Old Course v St. Andrews je v nedeľu pre verejnosť, nehrá sa tam. Ľudia sa tam prechádzajú a venčia psov.  Nula konfliktov, nula pýchy, veľa priateľstva.

13. Všade v reštaurácii k jedlu zdarma orosená fľaša vody.

14. Obchod oznamuje dovolenku.  Žiadne „Čerpanie dovolenky“ .

Bolo toho ešte oveľa viac. Cez súkromné pozemky sú urobenené prechody pre verejnosť, kvetináče v parkoch sú tiež na niekoho pamiatku,  pokladničky na tringelty pre lokálne projekty a domčeky pre voľne žijúce zajace.

ALE táto fotografia, hoc nie je top, je dôležitá.

Nemôžeme všetko čakať od štátu, či mesta. Škótsko takmer nepozná korupciu a všetko tam funguje. Napriek tomu tu nikto nečaká, že všetko za neho urobí „štát“. Ľudia berú denne toľko vecí do vlastných rúk. Okrem financovania projektov investujú aj vlastnú energiu a čas. Takéto stánky, kde napr. muži hovoria, ako spoločne prerábajú starý kontajner na komunitné centrum, nie sú ničím zriedkavé.

Nie je to úľava? Zistiť, že vlastne toľko všelijakých nedostatkov malého pekného Slovenska môžeme odstrániť sami a nemusíme čakať, kým príde zmena zhora. Ktorá to samozrejme dotiahne potom do dokonalosti:-)

( Ďakujem za poznania a zážitky priateľovi a milovníkovi Škótska Laddiemu Smatanovi. )

Teraz najčítanejšie