Denník N

Hurááá na majstrovstvá Európy – Blog #6

V 6. diele série blogov opisujem impulzy, prečo stále blogujem a blogovať budem, dokým sa volejbalová federácia nespamätá a nezastaví úpadok slovenského volejbalu.

Hlásim sa po dlhšej odmlke. Medzičasom som mal tú česť byť pri tom, ako Slávia EU vyhrala ženskú extraligu a z pozície trénera nemeckej ženskej dvojice Sude – Borger som sa mohol tešiť z úspechu na vrcholových medzinárodných turnajoch v plážovom volejbale. Teraz je chvíľu času opäť zhodnotiť domáce volejbalové dianie.

Zobudil som sa z príjemného sna …

Za necelé dva mesiace sú majstrovstvá sveta vo volejbale žien a som rád, že SVF už s predstihom, včas a za výhodných podmienok zabezpečila všetko potrebné na plynulý priebeh ženských majstrovstiev. Správna rada dostala podrobný rozpis položiek, nákladov a ďalšie rozsiahlo pripravene materiály a tešila sa, že všetko bolo podľa schváleného rozpočtu. Ďalšia výborná správa bola, že spoločnosť Media Fresh doplatila všetky nevyplatené pohľadávky, ktoré boli zazmluvnené a vyplatila ich v peniazoch, nie v materiálnom plnení. Vďaka tomu boli všetci tréneri a kluby vyplatení tak, ako mali, rozhodcom férovo nastavili pravidlá preplácania cestovných nákladov z rozpočtu federácie a do ďalšej sezóny sa prihlásili viaceré nové tímy, keďže členská základňa volejbalistiek a volejbalistov opäť rastie a volejbal opäť žije. Takéto správy je radosť čítať, keby…to nebola fikcia. Žiaľ je.

Blogovacie pohonné hmoty

Poviem úprimne, už som chcel skončiť s týmto vypisovaním, ale konferencia SVF a nové okolnosti mi dávajú stále nové impulzy.

Impulz číslo 1 – chabá obhajoba spoločnosti Media Fresh

V predošlom blogu som sa venoval vypovedaniu zmluvy so spoločnosťou Media Fresh. Aj iní sa venovali tejto téme na sociálnych sieťach. Dlhodobo som búšil do tejto zvláštnej spoločnosti faktami, ktoré ich pravdepodobne boleli, a to nemohlo zostať bez odozvy. Téme sme sa verejne venovali mimo oficiálnej web stránky SVF. Samozrejme sme boli prekvapení, keď táto spoločnosť dostala priestor vyjadriť sa práve na oficiálnej stránke SVF.

Na svojej vlastnej web stránke sa asi hájiť nevedia. Alebo rovno napísať vlastný blog či tlačovú správu. Miesto toho popísali na oficiálnej web stránke SVF, koľko, kedy a komu zaplatili a ako im to federácia odsúhlasila, a teda ako to je všetko v poriadku. Nezabudli spomenúť, že budú hájiť svoje “dobré” meno súdnou cestou.

Čo ale nepovedali je to, koľko mali zaplatiť a nezaplatili. Preto im správna rada napokon vypovedala zmluvu. Či prezident SVF Kraščenič poslúchol jemu nadradenú správnu radu a vypovedal zmluvu so spoločnosťou Media Fresh, to už nevieme. V každom prípade existuje záznam zo správnej rady zo dňa 05.02.18 a tam je jasne počuť, kto tu za koho kope.

Bez ohľadu na to, či pán Kraščenič akceptoval správnu radu, vypovedanie zmluvy so spoločnosťou Media Fresh odhlasovalo 7 z 8 členov správnej rady. Na konferencii bolo prezentované, že Media Fresh doplatila dlhy k termínu konferencie (2-3 dni pred konferenciou), a tým vlastne priznala absentujúcu platobnú disciplínu. Inak by sme sa o tomto ani nerozprávali. Takže prijímame vďaku od SVF a tešíme sa, že blogovanie prinieslo prvé ovocie.

Impulz číslo 2 – zverejňovanie článku na webe SVF.sk

Požiadal som o zverejnenie bezkonfliktného príspevku na webe SVF v nasledovnom znení, ktorého cieľom bola propagácia našej zahraničnej spolupráce:

Dr. Prieložný sa na návšteve nemeckej plážovej série stretol s novým prezidentom federácie p. Rene Hechtom, ktorý sa intenzívne zaujímal o príprave ME žien v Bratislave. Ďalej prebrali úspešné pôsobenie slovenského trénera Kalného v službách nemeckej federácie a eventuálnej spolupráci do budúcnosti. Dr. Prieložný, člen SR za vrcholový šport, bude ďalej sledovať slov. plážovú dvojicu na turnaji v Čine.

K tomu som priložil dve fotky s prezidentom nemeckej volejbalovej federácie Rene Hechtom a šéfom dvojice beachistiek Sude/Borger, ktoré trénujem:

Táto správa bola odmietnutá p. Karpielom s nasledovným odôvodnením:

Prajem dobrý deň,

pozorne som si prečítal váš e-mail so žiadosťou o uverejnenie vybraných disparátnych informácií z vašej súkromnej cesty na webe SVF. V e-maili som, žiaľ, nenašiel nič vhodné pre uverejnenie na webe SVF; na dôvažok, informácie sú staršieho dáta a z toho dôvodu neaktuálne. Smerom do budúcnosti si vám dovoľujem odporučiť inú platformu, napríklad blog (uviedol link na môj tunajší blog). Prípadné otázky rád zodpoviem počas najbližšieho osobného stretnutia.

Želám príjemný deň a veľa chuti do ďalšej práce v prospech slovenského volejbalu.

S pozdravom

Mgr. Juraj Karpiel
Media Manager
Slovak Volleyball Federation

Keď teda nie je priestor na webe SVF pre člena správnej rady pre vrcholový šport a rozvíjanie zahraničnej spolupráce, budem podľa odporúčania pokračovať tu. Ešte že spoločnosť Media Fresh priestor dostala, aspoň vieme, ako to funguje. Pre istotu aj na júnovej konferencii mali 30 minutový priestor na prezentáciu, aby všetkých delegátov uistili, že je všetko úplne perfektné a faktúry uhradené… teda pokiaľ si nepozriete bankové výpisy. Členovia správnej rady dostali iba 5 minút na diskusiu. Už len ako zaujímavosť uvediem, že slovenský tréner Martin Olejňák sa so svojím nemeckým tímom stal vicemajstrom sveta v plážovom volejbale. Jeho pôsobenie v Nemecku bolo tiež témou rozhovoru s nemeckým prezidentom.

Impulz číslo 3 – Tisíce svojim, odrobinky ostatným

Ja by som rád chválil federáciu a nesnažím sa hľadať negatíva. Ale keď vidím, ako sa prezident na oficiálnej stránke SVF prezentuje a chváli, ako „on” rozdelil sociálne štipendiá zo svojho platu (ktorý sám sebe schválil opäť v rozpore so stanovami a pochádza aj tak z vašich daní), tak sa to jednoducho, po prekontrolovaní, nedá.

Pravidlá a podmienky týchto štipendií si stanovil prezident sám a to tak, že je možné dostať maximálne 500€ na projekt. Presné znenie podmienok je tu:

Zoberme si 2 parametre, ktoré sa majú dodržať (aby som nezdržoval): Maximum 500€ a prijímateľ má byť talent alebo kolektív od do 10-18 rokov. A teraz si porovnajte zoznam prijímateľov (z oficiálneho webu SVF):

Vidíte položky nad 500€? Ja áno. A kam smerovali? Do Nitry, do domáceho klubu pána prezidenta Kraščeniča. Bez akéhokoľvek ďalšieho vysvetlenia. Odrobinky vám ostatným a celkovo 8000€ svojím. Názor si spravte sami.

Ak si prezident sám nastaví pravidlá, bolo by vhodné, aby ich aj dodržiaval. Ak koná inak, vyzerá to na rozpoltenú osobnosť a dehonestuje to pozíciu prezidenta SVF, ktorý by mal byť nejakou tou „morálnou“ autoritou a osobnosťou. Samotný fond bola dobrá myšlienka, ale týmto spôsobom totálne pokazená. Navrhujem v ňom pokračovať, avšak transparentne a legálne cez správnu radu.

Impulz číslo 4 – Majstrovstvá Európy žien 2019

Členovia správnej rady dostali ďalšiu variantu rozpočtu ME žien a opäť je tu nová suma. Zbytočné hovoriť konkrétne. Len pripomínam, začali sme pri 600 000€, potom 1 milión a neskôr 1,1 mil.€. Termín sa blíži a ja držím palce a dúfam, že to zvládnu. Žiadne oficiálne podpísané zmluvy sme na poslednej správnej rade nevideli. Medzičasom mesto Bratislava schválilo prenájom štadiónu Ondreja Nepelu pre Majstrovstvá za ca. 97 000€,  ale v plánovanom rozpočte sa rátalo s menšou sumou.

Správu ku stavu organizácie ženských majstrovstiev sme si vypočuli a treba len veriť, že nebude veľa v mínuse. Tiež sme si vypočuli prezidentovo priznanie, že pochybil a konal svojvoľne, keď podal prihlášku na organizáciu ME. Odôvodnil to tým, že chcel dodržať slovo chlapa, ktoré dal na volebnej konferencii. Tak aspoň tu sa mu to podarilo a zrejme sa inšpiroval ministrom obrany Gajdošom, ktorý svojho času povedal, že „Rozkaz je viac, ako zákon“, tak aj jeho slovo je nad stanovy.

Organizáciu zrejme majú aj tak perfektne zvládnutú, lebo o žiadnu radu ani pomoc nežiadajú. Napriek tomu chcem ponúknuť svoj hlas na komentovanie volejbalových zápasov v televízii, ak by bol záujem o moju odbornosť.

Impulz na záver

Volejbal sa v médiách v poslednom čase príliš často nespomína, ale keď je o ňom počuť, tak je to buď o úspechoch volejbalovej dvojice Dubovcová – Štrbová alebo potom o našom prezidentovi:

a potom ešte toto sa podarilo:

K tomu poslednému len pár viet. Zvýšiť návštevnosť na majstrovstvách Európy žien má v prvom rade naša skvelá marketingová spoločnosti Media Fresh. Ale keby to náhodou nestačilo, vítam aj takúto aktivitu nášho prezidenta, ktorý sa naozaj rád fotí a toto je aj jedna z mála vecí, ktoré mu naozaj idú. Čo sa týka kritiky, že sa fotil a pozval práve skupinu mužov pod názvom „Noční Vlci“… Viete, ja nemám problém s dospelými mužmi, ktorí sa spolu radi fotia. Taktiež mi nevadí, že je to skupina, ktorá nosí veľmi podobné kožené vestičky. A ani mi nevadí, že sa táto výhradne mužská zostava vozí na amerických motorkách po Európe. Každý nech si žije, ako uzná za vhodné. Ja s inakosťou problém nemám. A keď si zaplatia vstupenku budem len rád, lebo volejbalový rozpočet potrebuje každú jednu.

18.07.2019 je ďalšia správna rada. Nanešťastie som pracovne s nemeckými beachistkami v zahraničí, tak snáď sa dozvieme, ako sme na tom s majstrovstvami. Zaujímavé ale je, že podľa programu sa plánuje odvolávanie 1. viceprezidenta SVF a súčasne voľba nového, a to v jednom bode. Dôvody na jeho odvolanie nepoznáme, ale viem, že sa dávnym rozhodnutím Správnej Rady stal konateľom SLOVAK VOLLEYMANAGEMENT s.r.o., ale administratívne sa to federácií nepodarilo doteraz uskutočniť. Tým pádom konateľom je a bol naďalej pán Singer, o ktorom som už veľa písal v minulých blogoch. Zároveň sa v ďalšom bode programu maju prejednávať pozície konateľa a prokuristu v tejto spoločnosti. Žeby letné upratovanie nepohodlných osôb? Veď 1. viceprezident bol navrhnutý samotným prezidentom a schválený jednohlasne 9 členmi správnej rady. Mal sa stať konateľom, nestal sa. Singer tam nemal vôbec byť. Ani konateľom ani sekretárom (je poverený vedením sekretariátu), tak snáď sa dozvieme dôvody a dovtedy budem dúfať, že to všetko zvládnu.

PS: Do budúcej sezóny sa prihlásilo do Extraligy mužov (9) a žien (7) z každého o jeden tím menej. Pre porovnanie je to o 12% menej „profi“ tímov a rozpočet +15% (ca. 300 000€). Nehovoriac o nedostatku profesionálnych trénerov/tréneriek, hráčov a hráčiek do extraligových tímov. Tento trend je smutný.

Predošlé blogy zo série nájdete tu:
1. – Prečo je slovenské volejbalové hnutie v depresii
2. – Stav slovenského volejbalu v minulosti a dnes
3. – Voľby prezidenta SVF podľa nových pravidiel zákona o športe
4. – Správna rada, ktorá nespravuje
5. – Ako by mal prezident fungovať

Teraz najčítanejšie

Igor Prieložný

PaedDr. Igor Prieložný (nar. 1957)
 
vdovec, otec troch detí, dvojnásobný olympionik, úspešný účastník majstrovstiev Európy, Sveta a Svetového pohára ako hráč a tréner a majster Európy v plážovom volejbale ako tréner mužského plážového tímu.
 
V rokoch 2017-2020 člen správnej rady Slovenskej Volejbalovej Federácie pre vrcholový šport.
 
Aktuálne od roku 2017 trénerom žien v tíme Slávia Ekonomická Univerzita Bratislava
 
Tento blog spravuje Igor Prieložný.