Denník N

Rodina a solidarita

Teraz chcem vyzdvihnúť tie skupiny obyvateľstva, o ktorých si myslím, že treba špeciálne podporovať. A to hlavne preto, lebo doposiaľ ťahali a ťahajú za kratší koniec. A nespravodlivo. Myslím si, že je potrebné špeciálne pomáhať rodine a sociálne odkázaným.

Najohrozenejšou skupinou čo sa týka chudoby sú na Slovensku práve mladé viacdetné rodiny.

RODINA

K tehotnej žene by sme mali a chceme pristupovať ako ku princeznej a k deťom ako ku pokladu. To je potrebné dôsledne premietnuť do hospodárskej politiky. Znamená to maximálne odstrániť finančnú záťaž byť na materskej, rodičovskej a mať viac detí. Rodina nie je pre nás v hnutí len sociálna kategória. Je to hlavná stavebná a demografická jednotka spoločnosti, ktorej patrí špeciálna podpora a pozornosť. Medzi ďalšie nástroje podpory patrí zavedenie rodinného zdaňovania, progresívny daňový bonus, ako aj výpočtom zvýhodňovať budúci dôchodok matky[1]. Štátna správa by mala aktívne ponúkať prácu na čiastočný úväzok, tam kde je to efektívne. Pre nás v hnutí je superprioritou vzdelávanie[2], preto by rodiny mali mať výrazne kvalitnejšie a lacnejšie služby vrátane dostupnosti škôlok[3]. Našou politikou budeme teda citeľne pomáhať rodinám s deťmi, a budeme postupne odstraňovať finančné bremeno mať deti.

SOCIÁLNE ODKÁZANÍ

Sme za efektívny sociálny systém, ktorý stojí predovšetkým na adresnosti. To znamená, že urobíme všetko preto, aby ten, kto pomoc naozaj potrebuje, ju dostane adekvátnu a nie nedostatočnú, ako je tomu dnes. Či už sú to handikapované deti, alebo starostlivosť o dlhodobo chorých. Podpora ekonomického potenciálu Slovenska, spravodlivosť, férovosť, zásluhovosť a efektivita nám dovolí reálne zabezpečiť kvalitnejší život aj tým, ktorí v živote nemali to šťastie.

O konkrétnych opatreniach sa viac dočítate v našej Rodinnej a Sociálnej politike pre Slovensko, ako aj iných sektorových politikách.

 

Predchádzajúce blogy k tejto téme:

  1. Ako nastaviť ekonomickú politiku? Recept pre Slovensko – KLIKNITE TU
  2. V zlých časoch má štát ekonomike a ľuďom pomáhať a chrániť ich, nie ako to robí SMER-SD teraz – KLIKNITE TU
  3. Dane treba prekopať: Oligarchovia sa majú skladať na ľudí, nie ľudia na oligarchov – KLIKNITE TU
  4. (práve čítate) Rodina a solidarita

_______________________

SLEDUJTE MOJU PRÁCU NA Facebooku TU.

[1] Resp. mať možnosť posielať príspevok na dôchodok svojim rodičom.

[2] Pozri môj blog č.1 .

[3] V súčasnosti je často potrebné pre dosiahnutie lepšej kvality si priplácať za knihy, pomôcky, súkromné kurzy a doučovania, ako aj často platiť za súkromné škôlky.

Teraz najčítanejšie