Denník N

Patrí veda na hudobný festival?

Pohoda

Rozhodli sme sa overiť hypotézu, že veda je formou kultúrneho vyžitia a patrí na hudobný festival. Tu sú výsledky našeho pokusu.

Autori
Kolektív z Univerzity Komenského, CERNu, The Big Bang collective, IPOG a Vedátor.

Abstrakt
Ľudia sa radi (a pomerne zbytočne) vyjadrujú, čo podľa nich (ne)patrí na hudobný festival. My sme sa, ako správni vedci, rozhodli otestovať, či na festival patrí vedecký program. Po dvoch dopoludniach plného stanu na Pohode hodnotíme, že áno.

Postup
Už dlhšiu dobu sme zvažovali, že hudobný festival ako Pohoda je super miesto, ako dostať vedu medzi ľudí – hlavne tých mimo našej bubliny. Dlho sme nevedeli nájsť všestranne akceptovateľné riešenie a tak sme mysleli, že tento rok Pohodu zmeškáme. Nakoniec však prišla skvelá správa: dostali sme zelenú. S dobrou správou však prišla aj zlá: program sa čoskoro uzatvára a máme zopár dní, aby sme ho dali dokopy.

Juraj Tekel (teoretický fyzik z FMFI UK) okrem iného organizuje akcie Vedatour (popularizačné vedecké prednášky) a tak sme sa spolu pustili do výberu hostí. Spolu so zbytkom organizátorov sme namiešali, myslím, pestrý mix. Každý deň bola jedna ‚fyzikálna show‘ (zábavno-poučné pokusy), jeden workshop (výroba hmlovej komory na pozorovanie (sub)atomárnych častíc) a štyri vedecké prednášky.

Nepredstavujte si také prednášky, ako zaznievajú na odborných konfereniách – vedcom bolo jasné, že neprednášajú pre kolegov a nastavili úroveň tak, aby si z prednášky mohol niečo odniesť každý.

K tomu ešte Lawrence Lee z CERNu nachystal prepojenie hudby a obrazu (pomocou osciloskopu). Každú prestávku v našom stane ukončilo jeho krátke video, k tomu zahral špeciálny DJ set (v inom stane).

Výsledky
Je 10 minút pred začiatkom prvej prednášky, zvukári dolaďujú zvuk, brigádnici prenášajú veci, všetci pobehujeme, telefonujeme, koordinujeme a diváci … podľa všetkého ešte spia. Rozhodli sme sa program otvoriť s Jozefom Beňuškom, finalistom súťaže Učiteľ Slovenska a držiteľom ocenenia Európskej fyzikálnej spoločnosti za celoživotné dielo. No je 10 minút pred začiatkom a v krásnom veľkom stane so zrkadlami a vitrážovými oknami takmer nikto nie je. ‚‚To bude trapas,‘‘ hovorím si. Zrazu sa to zlomí, vidím prichádzať prvú menšiu skupinku, potom druhú, tretia beží s raňajkami v ruke a na začiatku prednášky sú obsadené skoro všetky stoličky.

Kým prednáška skončila, bolo prakticky plno a až do konca dňa bol viackrát problém dostať sa vôbec dnu. Pár ľudí mi písalo, že sa nezmestili, čo je mi na jednej strane ľúto, no zároveň ma to aj tak trochu teší. Pre väčšinu z prednášajúcich to bolo to najväčšie a najživšie publikum v živote. Počas prednášok sa ľudia smiali, tlieskali a hlavne vydávali: ‚‚Oooo,‘‘ keď sa dozvedeli niečo zaujímavé a nové.

Počas prestávok nás ľudia zastavovali a pýtali sa buď na veci priamo z prednášky, alebo niečo z oblastí, ktorým sa venujeme. Účasť sme chceli počítať pomocou nálepiek ‘Magická veda’, vytlačili sme ich 2000 a minuli sa ešte počas prvého dňa. Bol to trochu fail, no aj tak bolo super stretávať v areáli ľudí, čo ich mali nalepené na tričku či čapici. Kamoš mi hovoril, že keď prichádzal do areálu, počul skupinu ľudí baviť sa o fyzike piva (posledná prednáška prvého dňa).

Myslím, že sa nám úspešne podarilo pre účastníkov Pohody pripraviť tak trochu inú formu kultúrneho zážitku.

Poďakovanie
Celý program organizovalo 7 ľudí z CERNu, The Big Bang Collective, Univerzity Komenského a Vedátora. Väčšina z nich vo voľnom čase, dlhé hodiny nad rámec bežnej práce. K tomu usilovná práca študentov, čo pomáhali ako brigádnici a vďaka ktorým sme vec mohli vôbec zrealizovať.

V neposlednom rade patrí vďaka všetkým rečníkom, čo si nachystali tieto prednášky: Jozef Beňuška (Pohodová fyzika), Tomáš Eichler (Čo sa s vami deje počas spánku?), Prof. Branislav Sitár (Čo nám priniesli CERN a LHC?), Juraj Tekel (Z čoho sa skladá priestor?), Samuel Kováčik (Fyzika piva), Roger Jones (What’s the Matter with Antimatter?), Norbert Werner (Tlčúce srdcia galaxií), Klára Velmovská (Divoká veda), Martin Mojžiš (Neurónové siete, ktoré maľujú ako Picasso) a Peter Szolcsányi (Vône, feromóny a vášeň). Ďakujeme aj Urpineru za darovanie piva na fyzikálne pokusy.

Úplne na záver by som chcel poďakovať Pohode, že nám dali šancu dokázať, že aj veda patrí na hudobný festival. Ďakujeme!

Pozn.: Áno, z prednášok budú videá, objavia sa na facebooku Vedátora, YouTube Matfyz je in a na našej stránke vedator.space.

Program stanu

Teraz najčítanejšie

Samuel Kováčik

Absolvent teoretickej fyziky na Bratislavskom Matfyze, momentálne pôsobiaci na výskumnom inštitúte v Dubline.