Denník N

Vytvorte si útulný domov v pár jednoduchých krokoch

,,Domov sú ruky, na ktorých smieš plakať.“ – Miroslav Válek

Aj tento citát poukazuje na to, aký je pre našu psychiku dôležitý domov. Domov je miesto, kde sa každý deň vraciame. Je to miesto kde môžeme byť sami sebou bez ohľadu na okolnosti. Práve preto by mal byť vybudovaný tak, aby sme sa v ňom cítili dobre. Všetko od nábytku cez farby až po dekorácie by malo pôsobiť na našu psychiku a zmysly správnym dojmom.

Na začiatok je dôležité vedieť, že samotné farebné tóny vášho domova majú veľký vplyv na vašu psychiku. Naša myseľ reaguje na jednotlivé farby odlišne. Napríklad teória Colour Affects rozdeľuje ľudí do štyroch skupín podľa inkriminácie k určitým odtieňom.  Vďaka tomu zistíte aké farby sú pre vašu osobnosť príjemné a môžete ich zakomponovať do dizajnu vášho interiéru.

Pre samotný interiér je dôležitý pekný ale samozrejme najmä praktický a pohodlný nábytok. Dôležité je vedieť sa vo vašom súkromnom priestore uvoľniť a načerpať novú energiu. Pri zariaďovaní dbajte na všetky aspekty, vnímajte voľný priestor a využite ho na stvorenie príjemného priestoru, v ktorom sa budete cítiť dobre.

Pre psychiku človeka je tiež veľmi príjemné upraviť interiér správnymi dekoráciami. Okrem estetických dekorácií vo forme lámp, sviečok, či kníh sa zamerajte na kvety. Kvety sú doplnkom, ktorý má na vašu domácnosť naozaj obrovský dopad. Zlepšujú ovzdušie, lepšia akustickosť priestoru a navyše dotvárajú atmosféru. To môže mať okrem našej psychiky pozitívny dopad aj na zdravie nášho organizmu.

Nepodceňujte však ani silu jednoduchých dekorácii v podobe sviečok, či rámikov na fotky. Pokiaľ si domov doplníte o fotky s vašimi blízkymi zaplníte ho množstvom spomienok pozitívneho charakteru. Sviečky vytvoria príjemnú útulnú atmosféru počas večerov s vašimi blízkymi. Celkovo svetlo je dôležité pre jednotlivé miestnosti vášho domova. Napríklad spánkové hormóny sa uvoľňujú pri menej intenzívnom, hrejivom osvetlení.

Pri tvorbe domova sa môžete zaoberať rôznymi stratégiami ako sú energie, prúdenie svetla, či čakier. Avšak dôležité je si uvedomiť, že všetko je individuálne. Tak ako vášmu susedovi môže vyhovovať domov s čisto prírodnými materiálmi, zatiaľ čo vy môžete na ňe objaviť skrytú alergiu Dbajte na rady odborníkov špecializujúcich sa na vytvorenie útulného domova. Avšak prispôsobte svoj domov sebe a svojím potrebám aby ste si našli pravú oázu pokoja.

Teraz najčítanejšie