Denník N

Generácia Z má v otázke klimatickej krízy pravdu – počúvajme ju

Prezident českého Zväzu priemyslu a dopravy Jaroslav Hanák sa nedávno vyjadril, že „čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí.“ Hanák sa za výrok ospravedlnil. Jeho slová sú však symptomatickou ukážkou toho, ako mnohí verejní činitelia a činiteľky stále spochybňujú iniciatívy mladých ľudí, ktorí odvážne upozorňujú na klimatickú krízu.

V júni sa v Londýne uskutočnil ďalší z protestov Extinction Rebellion (XR*) – hnutia za klimatickú spravodlivosť. Protestu sa zúčastnil aj člen Amnesty International, 15-ročný James Mair, ktorý vo svojom blogu hovorí o tom, prečo musíme konať, a prečo postoj politikov a političiek voči aktivizmu mladej generácie ohrozuje nás všetkých:

„Kvôli vám budem meškať do práce! Vy tomu nerozumiete, lebo do práce chodiť nemusíte!“ – žena, ktorá vrieskala na účastníkov a účastníčky minulomesačného pochodu za budúcnosť klímy v Londýne, bola červená od hnevu. Je pravdou, že sme obsadením Westminsterského mosta do istej miery narušili dopravu, ale o to nám išlo. Cestujúci a cestujúce možno v ten deň meškali do práce, ale našej generácii sa môže stať, že nebudeme mať žiadnu prácu, do ktorej by sme chodili, ani zdravú planétu, na ktorej budeme môcť žiť, ak naše vlády neprijmú okamžité opatrenia na zmiernenie klimatickej krízy.

V ten deň sme protestovali iba s malou skupinou mladých ľudí, ktorá je ale súčasťou rastúceho hnutia. Podobné protesty sa v posledných mesiacoch uskutočnili na celom svete. V máji tohto roka sa v 1600 mestách v najmenej 125 krajinách zúčastnilo školských štrajkov za klimatickú spravodlivosť viac ako milión z nás. Hnutie XR nedávno vyhlásilo vo Veľkej Británii tzv. „Letné povstanie“, ktorého cieľom je narušiť chod miest v celej krajine.

Nemusíte súhlasiť s tým, že obsadenie ciest a narušenie dopravy je tým najlepším spôsobom, ako dosiahnuť zmenu. Takéto akcie však medzi ľuďmi celkom určite otvoria diskusiu a klimatická kríza si tak vynúti aj pozornosť politikov a političiek.

Väčšina z nás si uvedomuje katastrofické následky klimatických zmien – od dlhodobého sucha až po ničivé tropické búrky, vlny horúčav a požiare. No zmena klímy nezasahuje len svet prírody. Medzi jej dôsledkami bude tiež nárast sociálnej nerovnosti, porušovanie nášho práva na život, zdravie, potraviny, vodu, bývanie a živobytie. Ako povedal generálny tajomník Amnesty International Kumi Naidoo: „Už dnes je jasné, že zmena klímy zásadne ovplyvňuje ľudské práva nás všetkých – a tento vplyv bude v nasledujúcich rokoch iba silnieť.“

Klimatická kríza nie je len ďalšou politickou alebo morálnou otázkou, ktorú môžu občania a občianky či politici a političky jednoducho ignorovať. Táto kríza priamo ohrozuje prežitie ľudstva a zachovanie našich základných práv. Ale zdá sa, že niektorí ľudia – najmä z mojej generácie, nazývanej Generáciou Z (ide o deti a mladých ľudí, ktorí dnes majú medzi 7 a 22 r.) – to vidia jasnejšie ako iní.

Najznámejšia je 16-ročná Greta Thunbergová, ktorá sa inšpirovala inými mladými ľuďmi z hnutia za kontrolu zbraní v USA March for Our Lives a založila mládežnícke hnutie na boj proti klimatickej kríze.

Staršia generácia často kritizuje mladých ľudí za to, že nie sú aktívni. Našu posadnutosť mobilnými zariadeniami a sociálnymi sieťami vnímajú ako príznak záhaľky. Generácia Z však využíva technológie aj na mobilizáciu mladých ľudí a zmenu ich nazerania na svet.

Vyrastajúc s okamžitým prístupom k informáciám, ktoré nám internet ponúka, sa Generácia Z stáva najlepšie informovanou generáciou v histórii. Masová mobilizácia a koordinácia prejavov občianskej neposlušnosti, ako je napríklad pokojná demonštrácia či obsadenie priestoru, je vďaka mobilom a okamžitým správam jednoduchšia ako kedykoľvek predtým. Doslova armáda mladých ľudí sa dokáže zvolať na protest proti klimatickej kríze stlačením jediného tlačidla.

Predošlé generácie sa neraz vydali do ulíc, aby protestovali za pálčivé témy ich doby. Generácia Z robí to isté – s malým taktickým vylepšením. Sociálne siete sprístupňujú takéto protesty najširšej verejnosti.

Je smutné, že zodpovednosť za záchranu klímy pred úplným kolapsom padla na plecia študentov a študentiek. No my sa jej nesnažíme zriecť.

„Jeden záznam v registri trestov a skončili ste. Vaša budúcnosť je stratená,“ provokoval nás počas blokády Westminsterského mosta jeden z prítomných policajtov. Lenže bez stabilnej klímy bude naša budúcnosť stratená tak či onak. Radšej budem mať záznam v registri trestov, než aby som sa podieľal na ničení života na Zemi. Klimatická kríza má dopad na každého a každú z nás, najmä na najmladšie generácie. Možno sa vám ospravedlníme za to, že ste kvôli nám zmeškali do práce, ak sa nám vy ospravedlníte za to, že nám ničíte budúcnosť.

Ako nedávno povedala Greta Thunbergová: „Svet nezachránime tým, že budeme hrať podľa pravidiel. Pravidlá sa musia zmeniť.“

Autorom pôvodného textu je 15-ročný študent a člen Amnesty International James Mair.

 

*XR je sociálno-politické hnutie, ktorého cieľom je skrz občiansku neposlušnosť a nenásilný odpor protestovať proti klimatickej katastrofe, strate biodiverzity a riziku sociálneho a ekologického kolapsu.

Hnutie vzniklo v máji 2018 vo Veľkej Británii, v októbri ho podporila stovka akademikov a akademičiek a jeho činnosť oficiálne spustili aktivisti a aktivistky zo skupiny Rising Up! Roger Hallam, Gail Bradbrook, Simon Bramwell a ďalší.

V novembri 2018 zablokovali päť mostov cez rieku Temža v Londýne. V apríli 2019 XR obsadili verejné priestranstvo na piatich významných miestach v centre Londýna: Piccadilly Circus, Oxford Circus, Mramorový oblúk, most Waterloo a oblasť okolo námestia Parliament Square.

XR sa hlási k inšpirácii hnutiami za občianske práva: Occupy, Gándhího pokojným odporom, sufražetkami, či osobnosťami ako Gene Sharp či Martinom Luther King. Veľké množstvo aktivistov a aktivistiek v hnutí vyjadrilo odhodlanie nechať sa zatýkať a uväzniť. Symbolom XR sú presýpacie hodiny v krúžku, známe ako symbol vymierania druhov. Tento symbol má slúžiť ako varovanie, že čas pre mnoho druhov sa rýchlo kráti.

Podporiť boj proti klimatickej kríze môžete aj podpisom petície za odvážne ochrankyne Amazonského pralesa. Viac info nájdete TU.

Teraz najčítanejšie

Amnesty Slovensko

Chceli by ste žiť v krajine, kde sú si všetci ľudia rovní a kde vládne ľudskosť a dôstojnosť? My rozhodne. Preto v Amnesty International bojujeme za ľudské práva pre všetkých. V tomto blogu sa dozviete viac o našich projektoch, ľuďoch, ktorých podporujeme alebo ktorí podporujú nás a mnoho ďalšieho. A ak chcete nášmu zápasu pomôcť, môžete nás podporiť svojím podpisom na www.pripady.amnesty.sk alebo si môžete zaobstarať Pas do Krajiny ľudskosti, aby sa vám ľahšie cestovalo https://darujme.sk/2405/ Blogy vyjadrujú osobný názor autorov a autoriek a nutne nereprezentujú stanovisko celej organizácie.