Denník N

Ako napísať ERC starting grant

Photo by: Florian Kauler (zdroj> https://unsplash.com/search/photos/science-writing)
Photo by: Florian Kauler (zdroj> https://unsplash.com/search/photos/science-writing)

European Research Council (ERC) starting grant je rolls royce medzi grantmi. Pre veľa vedcov je to taká malá Nobelova cena. Je veľmi kompetitívny a dotáciu dostane len približne 10% z podaných žiadostí. Ak sa chcete uchádzať o ERC starting grant, musíte mať minimálne 2 a maximálne 7 rokov po skončení PhD. Ale čo presne obnáša písanie takéhoto grantu? Z akých častí pozostáva a ako prebieha hodnotenie? Aké sú tajné typy a na prečo to treba skúsiť?

European Research Council (ERC) – logo (zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/European_Research_Council#/media/File:European_Research_Council_logo.svg)

V roku 2017 som mala na sklonku siedmeho roka po skončení môjho doktorandského štúdia na Prírodovedeckej fakulte UK, bola som na svojom druhom post-doktorandskom pobyte v USA a plánovala som sa vrátiť domov. Obzerala som sa po rôznych možnostiach, ako sa vrátiť a zároveň si našliapnuť na založenie malej vedeckej skupiny na Slovensku. Tých možností veľa nebolo. Konkrétne jedna jediná, ktorá pokrývala okrem peňazí na plat aj peniaze na rozbehnutie vedeckej skupiny: ERC starting grant.

Ako začať? …Alebo čítať a písať- ľuďom, ktorí vedia ako na to… 

Bol začiatok júla. Čítala som veľa blogov, príspevkov, informácií. Na stránke ERC boli uvedené kontaktné osoby pre danú krajinu. Tak som sa dostala ku kontaktu na pani v CVTI, ktorá mi napísala, že grant sa otvorí 3.8. 2017 s deadlinom 17.10. 2017. Pani z CVTI mi poslala link na predošlú výzvu. To bolo v tom čase všetko a som veľmi rada, že sa CVTI začalo venovať detailnejšej prezentácii ERC grantov. Svedčí o tom aj ich tohtoročný workshop, o ktorom sme vám priniesli blog, ktorý obsahuje veľa užitočných informácií. Snažila som sa teda dopátrať k ďalším informáciám a dostala som sa ku kontaktom na dvoch Slovákov, ktorí ERC starting grant dostali. Obom som napísala a obaja mi dali niekoľko typov “ako na to”, s ktorými sa v tomto blogu podelím aj s vami.

Naozaj idem do toho?

Prvá otázka bola, či som schopná prísť s nápadom na projekt na 5 rokov. Projekt, na ktorý si vypýtam 1.5 milióna eur (maximálna suma, o ktorú môžete žiadať). Vo všetkých guidelinoch na písanie ERC nájdete, že podporujú inovatívne “high risk, high gain” projekty. Ja mám nápadov a snov celkom veľa. Začala som teda tým, že som si napísala veľkú otázku, na ktorú chcem nájsť odpoveď.

Ďalší krok bol nájsť hostiteľskú inštitúciu, s ktorou musíte grant podať. Na Slovensku mi bol k môjmu poľu pôsobenia tematicky najbližší Neuroimunologický ústav SAV. Dostala som odporúčanie spojiť sa tam s Tomášom Hromádkom, ktorý (a za čo mu naozaj veľmi ďakujem) mi pomáhal pri formovaní aplikácie, rôznych formulároch, ktoré bolo treba od hostiteľskej inštitúcie, pri opravovaní textu a proste pri všetkom.

Ďalší dôležitý bod na programe bol pokec s mojím americkým šéfom. Výsledkom rozhovoru bolo, že nesúhlasil s tým, aby som márnila čas, ktorý mám venovať práci v jeho laboratóriu. A to rozhodlo, ako vyzerali moje nasledujúce 3 mesiace- dni v labáku a celé noci strávené  písaním ERC. Potajomky.

Dobre, naozaj idem do toho… alebo čítať a písať a písať a písať a písať…  

Projekt má 2 časti – B1 (5 strán) a B2 (15 strán). V B1 časti predstavíte projekt. Časť B2 je vlastne do detailov rozpracovaná časť B1. Obe časti sa podávajú naraz s tým, že najprv sa ku komisii dostane len časť B1 a na základe jej hodnotenia komisia buď prečíta alebo neprečíta časť B2. K tomu, že sa niekto naozaj pozrie na časť B2,  sa prepracuje len 30% projektov. Ak sa dostanete dokonca aj cez časť B2, čaká vás čerešnička na torte- pohovor v Bruseli :)

Skvelé typy, ktoré som dostala ja od slovenských držiteľov ERC starting grantu:

Časť B1 je naozaj veľmi dôležitá. Ideálne je ju dať prečítať viacerým ľuďom (aj mimo odboru) a vylepšovať a vylepšovať na základe ich postrehov. Obrázky! Jeden poriadny obrázok je veľa krát viac ako pol strany textu.

Táto časť obsahuje aj vaše CV, ktoré predstavuje rovnako dôležitú časť ako projekt samotný. Komisia musí mať z vášho CV dojem, že už ste na úrovni PI (vedúceho skupiny) a teda hlavne, že už máte nejaký grant ako riešiteľ za sebou.

Členovia komisie: dá sa dohľadať, kto boli členovia komisie v predošlých rokoch pre daný panel. Títo hodnotitelia sa obmieňajú približne každé 2 roky. Môžete získať aspoň približnú predstavu, kto bude váš projekt čítať, a možno aj získate predstavu, ako niektoré časti napísať resp. nenapísať.

Moje postrehy

Ak robíte s bunkovými kultúrami alebo živými tvormi, nepodceňujte formuláre, ktoré treba k žiadosti priložiť. Niektoré časti aplikácie sú malé byrokratické pekielko. Do systému sa môžete prihlásiť aj pred samotným podaním žiadosti, nie je vôbec zlá stratégia začať uploadovať niektoré časti, keď si chcete oddýchnuť od písania. Uloží sa to v systéme bez toho, aby ste aplikáciu podali, a už vám to ušetrí kopu stresu pri samotnom podávaní.

Ako vyzerá výsledok: 

Po podaní grantu čakáte- od októbra do mája. Potom príde hodnotenie:

A: postupujete do druhého kola-  niekto si konečne prečíta vašich zostávajúcich 15 strán (časť B2)

B: nepostupujete do druhého kola

C: nepostupujete do druhého kola a nemôžete žiadať o ERC projekt nasledujúce 2 roky

Ja som nepostúpila. Projekt hodnotili 4 revieweri, od väčšiny z nich dostal výborné hodnotenie (“excellent”), od jedného hodnotenie “non-competitive”. Rôznili sa aj ich názory na moje CV.

Tu je príklad jeho hodnotenia od 2 reviewerov:

1: “The PI has collected a solid published background knowledge suitable for the planned project and demonstrates creative thinking, as well as focus on the critical parts of the proposal.” (hodnotenie “excellent”)

2: “The CV does not show evidence for potential independence yet or beyond state of the art achievements.” (hodnotenie “non-competitive”)

Aký zmysel to celé malo…alebo čo by som poradila niekomu, kto chce podať ERC starting grant…

Podajte svoju prvú aplikáciu 5 rokov po skončení PhD. Budete mať stále 2 roky na to, aby ste to skúsili znova. Pomôže vám to výrazne vylepšiť svoju druhú aplikáciu a jej písanie vám zaberie oveľa menej času ako prvý rok. Úspešnosť medzi tými, čo podali grant prvýkrát,  je cca 8%. Medzi tými, čo ho podali druhýkrát, 14%. Tak si to nenechávajte na posledný rok. No zároveň nezabúdajte, že existuje možnosť získať hodnotenie C!

Zapojte VEĽA fantázie: Čo sú najväčšie otázniky v oblasti, ktorej sa venujete? Treba sa odprezentovať, ze vy ste ten, kto chce priniesť odpovede na ne.

Potrebujete VEĽA času a myslím si, že bez obrovskej podpory vášho terajšieho šéfa, ako aj veľkej podpory zo strany vašej hostiteľskej inštitúcie to nemá zmysel.

Nájdite správnych ľudí, ktorí vám ochotne pomôžu pri čítaní vašej aplikácie.

A na záver

Najväčšou výhodou ERC je, že dostanete fundované zrkadlo od špecialistov, ktorí vám ukážu, čo môžu byť vaše silné a vaše slabé stránky. Je to taký ”reality check”.  Aj keď sa mi grant nepodarilo dostať, získala som aj hodnotenia, ktoré ma povzbudili. Zároveň viem, čo musím vylepšiť.

A aj keď som už nemohla žiadať o ERC starting grant, časti grantu som použila v iných (a úspešných) grantoch. Rozhodne je to veľká skúsenosť a verím tomu, že aj na Slovensku sa to dá.

Držím päste!

Autorka: Dominika Fričová

 

 

 

Teraz najčítanejšie