Denník N

Varíme s Medveďmi – Najlepšie zapečené cestoviny

Tento recept je už takpovediac našou rodinnou tradíciou. Nejedná sa o nijaké ‚strigôňstvo‘, je jednoduchý a nevyžaduje si žiadne zvláštne ingrediencie. Popri samotnom recepte si však ukážeme zjednudušenú verziu naozaj dobrej boloňskej omáčky.

Dobrá boloňská omáčka vyžaduje svoj čas a ingrediencie. Okrem kvalitného mletého hovädzieho, potrebujete bylinky, koreňovú zeleninu, červené víno, cibuľu a cesnak, dokonca sa dáva do základu mlieko, samozrejme rajčiny a potom sa prikrytá omáčka dusí 2,5 až 3 hodiny. Výsledok je samozrejme impozantný. Ale kde vziať tri hodiny na omáčku a hodinu na zapekanie, keď potrebujete dobré cestoviny na zajtra do práce, je sedem hodín večer a máte za sebou pracovný deň?

Takže na značne zjednodušenú verziu potrebujeme: (6 porcií) 3/4 kila mletého mäsa (kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové…podľa stavu vašej diéty), 3-4 rajčiny, 2 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, rajčinové pyré a bylinky (oregano, tymián), mleté čierne korenie, olej a soľ.

A tu už vidíme, ako som všetko nakrájal, mrkvu nastrúhal a ide sa variť.

Cibuľu s cesnakom na oleji dosklovita,…

…pridáme mrkvu a trochu porestujeme.

Teraz prichádza čas na mleté mäso. Plameň stiahneme a s mletým mäsom v základe pracujeme vareškou tak, aby sa pomaly všetko prehrialo a mäso sa ‚nezgrclo‘ do veľkých hrudiek. Pridáme oregano, tymián, čierne korenie a soľ.

Na rad prichádzajú rajčiny, pyré, dobre premiešame a pomaly prikryté dusíme.

My vzniknutú omáčku použijeme na zapekanie cestovín. Teda nie je potrebné dusiť dlhšie ako 20 minút. A posledných desať minút môžeme odokryť pre zredukovanie nadmernej tekutiny.

Ak však potrebujete omáčku na špagety, či pene, pokračujte v dusení prikryté aspoň hodinu, hodinu a desať minúť. Omáčka zhustne, chuť sa skoncentruje a žiadna kúpená omáčka sa tej našej nevyrovná. Byť to nebude tá pravá echt boloňská.

Tak a ideme zapekať. Potrebujeme 500 g cestovín, ktoré uvaríme v slanej vode. My sme použili fazuľové cestoviny. Samozrejme že nechutia ako klasické, ale zasýtia a kvôli nižšiemu obsahu sacharidov sú pre nás tučkov oveľa vhodnejšie. Ďalej je to dobrý kvalitný syr. A sranda nesranda, niva je najlepšia i keď trochu tučnejšia. Ešte budeme potrebovať jogurt, dve vajíčka a zeleninu. A veru pokojne použite mrazenú. Nepotrebuje žiadne predváranie ani čistenie, stačí ju rovno nasypať do pekáča. Ak niekto chce, samozrejme môže použiť čerstvú zeleninu, očistiť ju, nakrájať a samozrejme predvariť. A ďalšia hodina je v ťahu a to len preto, že sme potrebovali cestoviny nadvihnúť a odľahčiť.

Použijeme dostatočne veľký pekáč. Vymastíme ho a nasypeme polovicu uvarených cestovín. Na ne ide vrstva zeleniny. Ako vidíte. my sme použili lusky.

Na rad príde boloňská omáčka,…

…niva…

…a ďalšia vrstva zeleniny. Výborná je kukurica.

Vrstvenie ukončíme druhou polovicou cestovín.

Vezmeme jogurt, ktorý vymiešame s vajíčkami a môžeme do neho pridať trochu tymianu a oregana, aby nám opäť naskočila aróma a chuť.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 3/4 hodinku.

No a toto je výsledok.

Dobrú chuť od Medveďov.

 

 

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.