Denník N

Výhody a riziká pôžičiek

Donedávna som pracoval v banke a to ma prinútilo napísať tento článok, ktorý opisuje najdôležitejšie veci, na ktoré si pri pôžičke musíte dať pozor.

Pôžička je v súčasnej dobe veľmi prirodzenou súčasťou nášho života. Možno je to spôsobené rýchlym životným tempom, konzumným spôsobom života alebo typom ekonomiky, no množstvo pôžičiek neustále rastie. Množstvo spoločností ponúka široký výber rôznych druhov pôžičiek. Práve preto, že je tento proces dnes už úplne jednoduchý a prirodzený, je dôležité aby sme boli informovaní aj o rizikách a výhodách pôžičiek.

Čo je to pôžička?

Pôžička je typ úveru, ktorý je poskytovaný normálnym ľuďom na ich osobné účely. Keďže ide o bezúčelový typ úveru môžete je využiť prakticky na čokoľvek. Pôžičky sú poskytované bankovými aj nebankovými spoločnosťami pod vedením rôznych lídrov. Práve preto si môžete sami vybrať pôžičku podľa vašich osobných preferencií.

Pre bankovú či nebankovú spoločnosť nie je podstatné na čo pôžičku využijete. Existujú však rôzne typy pôžičiek ako napríklad SMS pôžička, pôžička pred výplatou, či pôžičky na auto. Je dôležité oboznámiť sa so základnými typmi pôžičiek aby ste si vedeli vybrať tú správnu pre vás.

Úver vo forme pôžičky sa uzatvára podpisom písomnej zmluvy so spoločnosťou. Zmluva musí obsahovať všetky dôležité informácie. Ide o oficiálny dokument, ktorý medzi vami a spoločnosťou vytvára záväzkový právny vzťah. Pri podpise písomnej zmluvy si skontrolujte najmä tieto ukazovatele:

  • Identifikácia zmluvných strán
  • Presná suma pôžičky
  • Spôsob a dĺžka splácania sumy
  • Výška jednotlivých splátok
  • RPMN
  • Práva a povinnosti zmluvných strán

Pokiaľ zmluva obsahuje všetky tieto aspekty, ide pravdepodobne o overenú zmluvnú spoluprácu. Môžete sa tiež informovať o poistení, či zaistení na zabezpečenie pôžičky. Je dôležité sa oboznámiť so všetkými informáciami ohľadom zmluvy a pôžičky pre zaistenie jej bezpečnosti.

Celý proces vytvárania pôžičky sa líši podľa druhu spoločnosti. Spočiatku je však vždy preverovaná platobná schopnosť žiadateľa. Pôžička sa totiž nezabezpečuje majetkom a preto si spoločnosť musí byť istá, že ste schopný pôžičku splácať. Aj trvanie vybavenia pôžičky je individuálna podľa systému jednotlivých spoločností.

Po podpísaní zmluvy je už proces jednoduchý. Veriteľ vyplatí dlžníkovi úver. Dlžník potom každý mesiac spláca určitú stanovenú sumu. Tento proces pokračuje až dovtedy kým dlžník nesplatí pôžičku v celej výške určenú v podpísanej zmluve. Všetko prebieha podľa stanovených pravidiel spísaných v zmluve pre spokojnosť obidvoch účastníkov právneho vzťahu.

Typy pôžičiek

Pôžičky môžeme rozdeliť podľa mnohých kritérií. V prvom rade sa rozdeľujú podľa toho od akej spoločnosti si pôžičku vezmete. Môžete si vybrať najmä medzi bankovými a nebankovými spoločnosťami. Rozdiely sú predovšetkým v podmienkach, akými si spoločnosti vyberajú dlžníkov, ale aj samotný proces pôžičky je odlišný.

Zároveň môžeme pôžičky rozdeliť podľa účelovosti. Poznáme buď pôžičky na čokoľvek, alebo konkrétne zamerané pôžičky. Medzi také patria napríklad pôžičky na auto, na bývanie, študentské, či mladomanželské pôžičky. Tie slúžia na konkrétny prípad využitia.

V rámci digitálnych vymožeností máte možnosť tiež využiť SMS pôžičky, či pôžičky online. Sú veľmi výhodné v rámci šetrenia času a peňazí. Je však veľmi dôležité poriadne si preveriť spoločnosť, jej služby a spokojnosť zákazníkov. Tieto kroky však nezanedbávajte pri akejkoľvek pôžičke.

Aké sú výhody pôžičky?

Medzi výhody pôžičiek môžeme bezpochyby zaradiť to, že máte potrebné peniaze okamžite k dispozícii. Vďaka tomu ich môžete investovať do čoho potrebujete. Pokiaľ si vyberiete pôžičku na čokoľvek, môžete je investovať ľubovoľne. Existujú však aj konkrétne pôžičky napríklad na auto, bývanie, či podnikanie.

V rámci bankovej pôžičky máte aj záruky, ktoré vám garantujú uzavretie riadneho právneho vzťahu.  Zmluvy sú písané tak aby ste im rozumeli a tak môžete po prečítaní meť prehľad o všetkých potrebných informáciách. Zároveň si môžete požičať rôzne sumy a navoliť si za akú dlhú dobu a v akej sume ju budete splácať.

Pri formovaní pôžičky vám tiež pomôže kvalifikovaný personál. Ten vás oboznámi s dôležitými informáciami a taktiež vám môže vysvetliť funkciu rôznych typov pôžičiek. Pre bežného zákazníka je dôležité dostať čo najviac informácií, aby pôžička bola presne podľa jeho osobných preferencií. Pre expresné pôžičky je tiež vhodné využiť SMS pôžičku, či online pôžičku, ktoré sú známe najmä svojou rýchlosťou.

Aké sú nevýhody pôžičky?

Banky si pred samotným podpísaním zmluvy preveria všetky vaše údaje o mesačnom príjme a podobne. Vždy je potrebné si prečítať všetky časti zmluvy aby ste sa vyhli skrytím a nechceným poplatkom. Aj na takejto báze ešte niektoré spoločnosti pracujú, preto si treba dávať pozor.

Pokiaľ si však vyberiete overenú spoločnosť, precízne si prečítať právnu zmluvu a budete splácať načas, pôžička bude pre vás viac-menej príjemnou záležitosťou. V rámci online pôžičiek, SMS pôžičiek a iných novodobých druhov pôžičiek treba byť opatrný. Zvážte relevantnosť ponuky, precízne sa oboznámte so znením ponuky a nekonajte unáhlene. Preverte si spoločnosť ponúkajúcu pôžičku a zaručte si tak, že sa nestanete obeťou podvodu.

 

Pre ľudí v súčasnosti je pôžička prirodzenou súčasťou života. Pokiaľ teda plánujete v budúcnosti zriadenie pôžičky, poriadne si prezrite zmluvu a pomôžte si sumou, ktorú potrebujete na naštartovanie vášho nového a lepšieho života. Veď aj tí najlepší občas potrebujú pomoc.

Teraz najčítanejšie