Denník N

Černobyl dobývajú influenceri. A robia z toho púťovú atrakciu.

Toto miesto si zasluhuje pokoru, nie súťaž o najkreatívnejšiu pózu.

Vďaka popularite seriálu Černobyl sa do ukrajinského mesta Pripjať začali hrnúť instagramoví influenceri a predbiehajú sa v tom, kto vyprodukuje kreatívnejšiu pózu. To, že v radioaktívnej zóne nerozvážne riskujú zdravie, je v tejto chvíli to najmenej.

Pripomeňme si, že havária v jadrovej elektrárni Černobyľ v roku 1986 bola najväčšou katastrofou svojho druhu na svete. O život prišli nielen tamojší zamestnanci, ktorí sa v tom čase nachádzali v elektrárni, ale aj ďalší ľudia, ktorí sa podieľali či už ná záchranných alebo asanačných prácach. Radioaktívny mrak sa rozšíril prakticky po celej Európe a zasiahol aj severnú Ameriku.

Mesto Pripjať-Černobyl, kde vznikli fotografie instragramových exhibicionistov, muselo v apríli 1986 z hodiny na hodinu opustiť približne 50 tisíc ľudí. So sebou si smeli vziať len doklady, pár kúskov oblečenia a jedlo na niekoľko dní. Do svojich domovov sa už nikdy nevrátili.

Tragédia v Černobyle je predovšetkým obrovským mementom pre nás všetkých, aká ozrutná a smrteľná je sila atómu, ktorý sa vymkne spod ľudskej kontroly.

Toto miesto si zaslúži úctu, rešpekt, pokoru, ponaučenie. Netreba si to mýliť s púťovou atrakciou ani s módnym mólom.




















Teraz najčítanejšie