Denník N

Prečo práve umelá koža?

Umelá koža je materiál, ktorý sa v posledných rokoch dostáva do popredia. Často je uvádzaná aj pod názvom syntetická koža, či ekokoža. Ide o umelo vytvorený dvojvrstvový materiál, ktorý je vyrábaný z netoxického polyuretánového vlákna. Laicky teda tento materiál teda tvorí spodná vrstva látkového podkladu, na ktorom je vrstva polyuretánu.

Pôvodom je umelá koža z Nemecka, kde sa ju aj podarilo prvýkrát vyprodukovať. Jej hlavnou funkciu je, že nahrádza pravú kožu. Práve preto sú štruktúrou a vzhľadom na nerozoznanie. Ani pri dotyku by ste ich nerozlíšili. Umelú kožu od pravej rozlíšite len pri ich dôkladnom skúmaní z tesnej blízkosti. V súčasnosti má umelá koža naozaj širokú sféru využitia najmä v oblasti módy a doplnkov.

Výhodou umelej kože je aj, že je možné ju vyrobiť v akomkoľvek odtieni. To je značný rozdiel oproti pravej koži, ktorej farebné spektrum je obmedzené. Ďalšou veľmi pozitívnou stránkou tohto materiálu je aj jeho odolnosť.  Umelá koža je veľmi odolná voči oderom a tiež sa vyznačuje výnimočnou pevnosťou.

Poteší vás aj to, že údržba tohto materiálu je bezproblémová. Jej skladovanie, upravovanie a čistenie je preto veľmi jednoduché. Materiál je teda veľmi praktický a obojstranne priedušný. Zároveň asi najlepšou vlastnosťou je, že na nej neskutočne ušetríte. Rozdiel medzi umelou kožou a pravou kožou je v oblasti ekonomiky markantný.

Ďalším benefitom je, že sa s ňou dá pomerne dobre pracovať. Je jednoduché ju prešiť na šijacom stroji a preto s môžete upraviť všetko podľa vašich potrieb. Zároveň, čo sa týka etickej stránky chránite zvieratá a životné prostredie. Na túto otázku je v súčasnosti kladený veľký dôraz a vymenením pravej kože za umelú môžete zachrániť niekoľko zvieracích životov.

Kde môžete nakupovať umelú kožu?

Nakupovanie umelej kože vo forme metráže je možné aj prostredníctvom internetových obchod aj v kamenných predajniach. Záleží na vašich osobných preferenciách. S výrobkami z umelej kože sa už v súčasnosti stretnete všade a tieto lacnejšie alternatívy sú často aj oveľa viac vyhľadávané.

Tento materiál patrí do kategórie udržateľnej módy. Je totiž tesne spätý s ochranou životného prostredia a ekológiou. Pre niektorých ľudí je práve v rámci tohto etnického a ekologického faktoru nezameniteľným materiálom.

Niektorí vedci tvrdia, že pre alergikov je vhodnejšia umelá koža, iní naopak. Je asi preto vhodné poznamenať, že v tejto sfére ide skôr o otázku osobných preferencií. Dôležité je však zamerať sa na iné pozitívne vlastnosti tohto materiálu, ktorých nie je málo.

Využívanie tohto materiálu sa tiež neustále rozrastá do nových oblastí. Čoraz viac sa používa aj v interiéroch vozidiel, či v nábytkárskom priemysle. Je preto dobré vedieť, že aj keď vydrží menej rokov ako pravá koža, môžete z jej nákupu čerpať mnoho benefitov.

Názory na tento typ materiálu sa líšia a sú individuálne od človeka k človeku. Aj napriek tomu sa neustále vytvárajú nové a nové princípy a technológie na získavanie náhrad pravej kože a vytváranie lacnejších a viac praktických materiálov. Je teda na vás, čo si vyberiete a aké materiály budete nakupovať.

Teraz najčítanejšie