Denník N

Sevilla, najsuchšie mesto Andalúzie

Prichádzame do najsuchšieho mesta Španielska, do Seville. Už z auta vidíme, že okolité polia nie sú ani zďaleka také pekné a bujné ako vo zvyšku Andalúzie.

Najkrajšie námestie Španielska

Nevedomky mierime k tomu najkrajšiemu zo Seville, k námestiu Plaza de España. Námestie obklopuje polkruhová stavba, s početnými výklenkami. Uprostred námestia sa nachádza fontána, ktorá je od výklenkov oddelená kanálom, cez ktorý sa dá prejsť 4 vyzdobenými mostami. Dá sa prenajať loďka a preplaviť sa dookola po kanáli, ale tí ľudí čo tak urobili, veľakrát vyzerali, akoby to ľutovali, lebo sa namakali 100-krát viac ako keby išli pešo :D

Námestie Plaza de España, ktoré sme pri našich potulkách Sevillou navštívili až 3x a dúfam, že nie naposledy

Centrum Seville ponúka najmä platené atrakcie

Mierime k futuristickej stavbe situovanej na Námestí La Encarnación, ktorej názov Metropol Parasol zodpovedá svojej funkcii. Tento drevený objekt, ktorý tvarom pripomína zrastené hríby, zatieňuje celé námestie. Je príjemným miestom pre každého, kto sa chce ukryť pred horúcim sevillským slnkom. Za 3 € sa dá dostať na jeho strechu.

Na vrchole slnečníka Metropol Parasol, s výhľadom na minaret La Giralda
Pravdepodobne jedna z najväčších drevených konštrukcií na svete

Spúšťame sa na korčuliach do centra Seville. Trochu mi pripomína Viedeň. Dokonca sa tu dá prejsť si mesto vo voze s koňom. To by mi v peňaženke spálilo 45€, ale ja radšej spálim 4500 kJ na korčuliach :D

Keď sa dostaneme k sevillskej katedrále Panny Marie, zistíme, že je taká veľká a nalepená na okolité budovy, že sa nedá odfotiť. Sevillská katedrála je najväčšou gotickou katedrálou a 4. najväčším kostolom na svete. Pri návšteve španielskych chrámov si Slovák uvedomí, že náš Dóm svätého Martina je naozaj len malým kostolíkom.

Čo by ste si vybrali vy? Korčule za 4500 kJ alebo jazdu v koči za 45 € :D
Ona sa tam fakt celá nezmestí!

Najkrajšia časť sevillskej katedrály je symbolom mesta. Má arabský pôvod. Je ním minaret alá zvonica La Giralda, ktorá je jediným pozostatkom mešity, ktorá stála na mieste dnešnej katedrály, už od 12. storočia.  V cene 9 € vstupného máte prehliadku sevillskej katedrály a aj minaretu La Giralda. V priestoroch katedrály uvidíš aj hrobku Krištofa Kolomba.

Na vrchole minaretu La Giralda boli osadené kovové gule, ktoré počas zemetrasení padali z veže. Po týchto nepríjemných incidentoch boli nahradené krížmi

Maurská pevnosť Real Alcázar de Sevilla je vraj tým najkrajším Alcázarom v Andalúzii a vstupné 9,5 € za to vraj stojí. V časti sevillského Alcázaru žije kráľovská rodina, preto pred samotným vstupom musíš prejsť bezpečnostnou kontrolou, ktorá to všetko výrazne zdržiava.

Z pevnosti Real Alcázar de Sevilla sme videli iba vstupnú Leviu bránu

Nezabudnite na mestskú štvrť Triana

Obchádzame pohľadnú „Zlatú vežu,“ Torre del Oro a prechádzame mostom Puente de Isabel II.

V minulosti hrala Triana dôležitú úlohu pri rozvoji Seville. Bola poslednou obranou pred jej hradbami. Aj keď má táto oblasť veľký historický význam v dejinách mesta, veľa k pozeraniu tu toho nie je, ale predsa má niečo do seba.

Kachličkové cyklocesty v Sevilli, táto patrí k tým lepším. V pozadí Torre del Oro

Z pôvodných hradieb sa zachovala už iba kaplnka Capilla Virgen del Carmen, ktorej existenciu a rekonštrukciu si miestni doslova vybojovali. Pre potreby domácich bolo vybudované aj trhovisko Mercado de Triana. Je postavené v sympatickom maurskom štýle a okrem nákupu potravín sa tu môžete aj najesť.

Mercado de Triana v maurskom štýle

Kontroverzné býčie zápasy

Corrida de toros alebo býčie zápasy sú kontroverznou témou. Aj keď býčie zápasy patria k miestnym tradíciam, čím ďalej tým viac ľudí považuje túto formu zábavy za týranie zvierat. Dokonca Barcelóna od roku 2011 zrušila býčie zápasy, pozrieť ste sa mohli prísť akurát tak na bullring. Ochranárom zvierat ale nemilo podkopol kolená španielsky parlament, ktorý odhlasoval býčie zápasy za kultúrne dedičstvo. Tým pádom musia všetky regióny Španielska, bez výnimky, rozvíjať opatrenia na podporu a ochranu (v Katalánsku aj obnovu) býčích zápasov a súvisiacich činností.

Býčia aréna, Plaza de toros v Sevilli. Najčastejšími návštevníkmi býčich zápasov sú nešpanielsky turisti

Ak ťa zaujíma viac destinácií v Andalúzií, rejdi na našu stránku Triplovers

 

 

Teraz najčítanejšie

Milan Lahučký

Fotografovaním robím predovšetkým radosť, ako sám sebe, tak aj ostatným a to mám na tom najradšej :) Okrem fotografovania som blázon do cestovania, a tak sa s vami rád podelím o tie najkrajšie fotografie, zážitky a odporúčania z ciest ★ www.triplovers.sk