Denník N

Poradím vám, koho by ste nemali voliť

Národná rada. Foto - TASR
Národná rada. Foto – TASR

Do parlamentných volieb je ešte ďaleko, no tento článok píšem už teraz, aby ste mali čas nechať si všetko prejsť hlavou. Nechcem vám napísať, koho máte voliť. Chcem vám napísať, koho voliť nemáte. Aj napriek tomu, že niektoré politické strany neprinášajú pre Slovensko žiadne plus, nemajú žiadny konkrétny program, každý týždeň sa na nich vylieva kopec špiny, sú pod paľbou kritiky drvivej väčšiny odborníkov na témy, ktorým sa venujú, podporujú fašizmus, korupciu, populizmus, podvody a klamú, stále sa nájde veľa ľudí, ktorí im odovzdajú svoj hlas. A mňa to hnevá.

Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček

SMER
V podstate sa ani nejdem hádať a presviedčať vás, aby ste SMER nevolili. Som si istý, že sa nájde viacero ľudí, ktorým ich spôsob vládnutia vyhovuje (pozdravujem Majkov do väzenia a Norberta do Nitry). Prípadne, ak ste spokojní so zdravotníctvom, školstvom, diaľnicami a v podstate so všetkým na Slovensku, je SMER pre vás ten správny. Za ich 12 rokov vo vláde totiž nepresadili takmer žiadny rozumný zákon, ktorý by zmenil k lepšiemu život na Slovensku. Ľudovo sa dá povedať: ak ste volili SMER, nemôžete sa sťažovať.

No čo je ešte horšie, v SMERe je aj Ľuboš Blaha. Poslanec s najmastnejšími vlasmi denne vydáva siahodlhé statusy na Facebooku, kde donekonečna konšpiruje o najrôznejších sprisahaniach. Obviňuje Sorosa, Ameriku, Izrael a kohokoľvek iného, kto sa mu hodí, zo svojich neúspechov a zlyhaní. Ak veríte v chemtrails, plochú zem, nedávate svoje deti očkovať a myslíte si, že svet ovládajú jaštery zo štvrtej dimenzie, SMER je pre vás správna voľba. Inak nie.

Andrej Danko
Andrej Danko

SNS
S konšpiráciami už začal aj kapitán strany SNS. Andrej Danko tento týždeň na sociálnych sieťach promoval svoj príspevok, v ktorom znevažoval prácu úspešných slovenských vedcov. Okrem toho, že je to usvedčený klamár a plagiátor, porušuje zahraničnú politiku Slovenska a rovnako ako SMER, ani jeho strana neprichádza s príliš rozumnými zákonmi. Postavenie 30-metrového stožiaru pred parlamentom rozumný nie je. Prísť opitý na rozhovor do rádia tiež nie. Jeho brepty, bozkávanie výložiek, konšpirovanie o vykúpenom internete alebo obdivovanie autoritárskych režimov sú už len špičkou ľadovca (alebo čerešničkou na torte?).

A nielen Danko je pod paľbou kritiky. Na hanbu je aj Anton Hrnko, Martina Lubyová alebo Gabriela Matečná. Za zmienku stojí napríklad nezmyselná daň z jedla (ktorá je už našťastie stopnutá), nezmyselná povinnosť uviesť v letákoch 50 % slovenských potravín alebo tajné a podozrivé nákupy stíhačiek. Toto skutočne na prestíži strane SNS nepridáva a skutočne nevidím dôvod, prečo by ju svojprávny jedinec mal voliť.

Marian Kotleba (Zdroj: TASR)
Marian Kotleba (Zdroj: TASR)

ĽSNS
V skratke: sú to fašisti.

Na trošku dlhší popis stačí pripomenúť zopár ich prešľapov:
– zdravia sa slovami „Na stráž“
– ich členovia zdieľajú nenávistné prejavy (nielen) na internete
– popierajú holokaust
– chcú vystúpiť z EÚ
– neustále klamú a zavádzajú

Okrem toho nemajú ani žiadne reálne riešenia problémov. Ako príklad poslúži napríklad vysťahovanie Rómov v Hurbanove (kotlebíci presťahovali Rómov z jednej ulice na druhú, o prvej spravili reportáž na svojom Facebooku, o druhej mlčali, pretože problém reálne nevyriešili). Kotleba bol županom v Banskej Bystrici a po jeho vládnutí to tam ostalo ešte horšie. Ak chcete horšie Slovensko, radšej teda voľte SNS alebo SMER. Strana ĽSNS je už prisilná káva.

Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Boris Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sme Rodina
Tak toto nie. K Borisovi len krátko: nemá program, nezaujímajú ho názory odborníkov a dáta, kamaráti sa s najväčšími európskymi populistami (napríklad Salvini alebo Le Penová), plus je tam nejaké to prepojenie na podzemie. Toto radšej nie, priatelia.

A čo teda na záver? Žiadnu radu nehľadajte. Máme ešte dosť strán, aby si aj ten najvyberavejší volič našiel tú svoju. Nezáležiac na tom, či vám vadí Matovič a jeho neutíchajúce hádky, Kiskove horšie vysvetlené problémy s pozemkom, Sulíkov euroskepticizmus, Hlinove kresťanstvo alebo Trubanov predaj firmy. Verím, že títo (aspoň väčšina z nich) chlapíci po voľbách vytvoria vládu, ktorá bude konečne užitočná a Slovensko začne prosperovať tak, ako si zaslúži a tak, ako už dávno prosperovať malo. Pretože majú rozumné programy, nemajú prepojenie na mafiu, kauzy u nich nie sú na dennom poriadku a hlavne nie sú fašisti. Verím, že to spoločne dokážu. Bez SMERu, bez SNS, bez ĽSNS a bez Sme Rodina.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.