Denník N

O tom, prečo sa stále vyťahujú potraty v slovenskej politike

Samozrejme, nie len v slovenskej politike je téma potratov a celkovo manželstva, vzťahov v rodine, sexuálnej výchovy atď veľmi častá. Je špecifická tým, že ľudí nespája, ale rozdeľuje.

Predstavte si, že idete na futbal. S človekom, ktorý je vedľa Vás, sa môžete zhodnúť na pár veciach. Či sú lepší domáci alebo hostia, či ten a ten gól mal alebo nemal platiť – alebo či je ten rozhodca naozaj férový, alebo by to a hento (ne)mal odpískať. Kým na futbal môže byť rovnaký názor, na politiku či napríklad hore uvedenú tému to môže byť presne naopak.

Nehovorím, že správna cesta je tá a tá. Môžem na to viesť debatu, i keď na to nie som odborník. Problémom však je, keď sa do toho púšťajú ľudia, ktorí o tom vedia ešte menej ako ja. Prípadne ľudia, pre ktorých je človek na poslednom mieste.

V podstate je to jednoduché. Máme nejaký stav. Nazvime ho stav 0, alebo inak povedané akýsi stred medzi veľmi liberálnym a veľmi konzervatívnym pohľadom na vec. Pohnúť sa na niektorú stranu je v každom prípade pre niekoho zlá správa. Často je to vec, ktorá niekomu naozaj ublíži, prípadne to nedokáže tolerovať.

Na základe prirodzenej logiky, dohovorov o ľudských právach či jednoducho ľudskosti je potrebné, alebo skôr odporúčané, priblížiť sa vyspelým krajinám sveta, kde je väčší dôraz na názor odborníkov než na názor populistov či extrémne konzervatívnych ľudí. Na druhej strane je jasné pravidlo, že Slovensko je napríklad na rozdiel od Českej republiky výrazne konzervatívna krajina.

Teraz máme na výber – chceme ísť ľahšou cestou, „chváliť konzervatívcov“ a všemožne im pomáhať, alebo ťažšou, zastať sa menšiny, ktorá má nové a ľudskejšie myšlienky?

V podstate je to znovu podobné futbalu. Ak by hrala priateľský zápas Barcelona proti Slovanu, môžeme si vsadiť. Alebo na konzervatívnu istotu, ako to robí väčšina, a očakávať minimálny zisk – alebo staviť na niečo nečakané, čo urobí málokto, a tešiť sa na možnú veľkú výhru.

Politici a rôzni podivní ľudia, ktorých sledujú masy, sú predovšetkým konzervatívci. Stačí si pozrieť, kto všetko je braný za konzervatívca. Je to ľahká cesta, ktorá síce nikomu nepomôže, ale ublíži „len menšine“.

Môj názor na toto je veľmi jednoduchý. O matke, dieťati, výchove a spol by mali rozhodovať napríklad títo ľudia: matka, otec, celkovo rodina a známi, špecialisti na veci spojené s pôrodníctvom, vzdelávaním a tak podobne, plus akýkoľvek ľudia, ktorí vedia a chcú byť oporou.

Nemali by sa vyjadrovať ľudia, ktorí otvorene serú na ľudí a berú ich len ako čísla. Populistickí politici, autokratickí hlupáci, farári, ktorí nemajú rodinu a nikdy rodine v skutočnosti nerozumeli (tých, ktorí tomu skutočne rozumejú a chcú pomôcť i napriek tomu, že majú tí vyššie iní názor, si veľmi vážim) či dodržiavači akejsi fašistickej ideológie.

Dostávame sa do stavu, keď tí zlí nechcú, aby sa k matkám, ktoré majú nečakané či nedobrovoľné tehotenstvo, dostali informácie o tých dobrých. Samozrejme úplne presné „oddelenie“ tých dobrých a zlých neexistuje. Nikto nie je úplne dobrý ani úplne zlý. Aj keď samozrejme občas sa nájdu výrazné extrémy.

Neviem, koľko žien skutočne potrebuje potrat. Každopádne je ich čoraz menej, pretože existujú aj iné spôsoby. A to je dobre. Je dôležité, aby sa ženy mohli rozhodnúť z niekoľkých možností, nie len z nejakých pár či len z jednej jedinej bez akceptovania toho, čo naozaj chce. Bol by som rád, keby malé percento tých, ktorí požiadajú o potrat, skutočne o toto dieťa prišlo. Často je totiž iná možnosť.

Problém je v tom, že ženy často nevedia alebo nemôžu použiť inú alternatívu. Taký malý prehľad:

sexuálna abstinencia (má výhody i nevýhody)

používanie pánskej alebo dámskej ochrany

hormonálna antikoncepcia

tabletka po…

a mnohé ďalšie. Tou najlepšou vecou je však zdravý rozum. Myslieť na to, čo sa môže stať – a ak sa niečo stane, tak čo potom. Máme plnú vládu neochotných bezcitných hlupákov, máme problémy so vzdelávaním mladých ľudí, máme plné detské domovy – ale aj tak sa nájde nejaký Harabin alebo Kotleba, ktorý začne klamať o tom, že všetko je vražda a ženy sú len na to, aby rodili deti.

Čerešnička na torte: Upravuje sa zákon, ktorý urobili ľudia, ktorí nevedia o pôrodníctve nič. V podstate ublížili tak rodičom, ako i lekárom. Raj pre ľudí, čo si zaplatia za nelegálny potrat v nevyhuvujúcom prostredí. Viva mafia.

 

Aký je Váš názor? A je pre Vás táto téma dôležitá? Myslíte si, že by malo byť Slovensko viac konzervatívne?

Teraz najčítanejšie