Denník N

Prečítané leto: 5. týždeň o včelách a chrobákoch

20 minút denne stačí, aby ste svojim deťom doslova zachránili zdravý rozum na začiatku školského roka. Práve toľko času stráveného denne pri knihe totiž stačí, aby decká počas prázdnin neprišli o svoje čitateľské zručnosti a návyky. V Prečítanom lete pre vás každý týždeň chystáme nové a nové čitateľské tipy. Na mojom blogu sa okrem krásnych obrázkových noviniek pre najmenších dočítate najmä o knihách pre čitateľov od 8 – 13 rokov.

Týždeň o včelách a chrobákoch

Na stránke o Prečítanom lete si pozrite všetky podrobnosti o tom, koľko kníh stačí s deťmi cez prázdniny prelúskať, aby na začiatku nového školského roka neprežívali muky. Týždeň od 29.7. – 2.8. je venovaný knihám, v ktorých dôležitú úlohu zohrávajú včely a chrobáky.

Včelár Jožko

(od 3 – 8 rokov)

Autorská kniha ilustrátorky Simony Čechovej v sebe spája dve výnimočné zručnosti autorky: výtvarné umenie a včelárstvo. Simona je zanietená včelárka, v jej rodine sa toto remeslo dedí už niekoľko generácií a preto bola iba otázka času, kedy Simona poskladá príbeh svojich včiel do detskej knihy. V spolupráci s redakciou ikarovskej edície Stonožka vznikla nádherne nežná kniha pre najmenších Včelár Jožko (meno má po Simoninom dedkovi, včelárovi), pretože už najmenší by mali vedieť, že včely znamenajú život.

Jožko je krtko, ktorý žije samotárskym životom v pustej krajine. Niet tu nikoho a ničoho. Až kým sa mu na šnúre na bielizeň neprichytí akýsi prapodivný predmet. Jožko hľadá v knihách, čo by to mohlo byť a dočíta sa, že sa k nemu zatúlal roj včiel medonosných. Postaví im drevený domček a začne sa o ne starať. Nepotrvá dlho a svet okolo sa začne meniť. Stromy rozkvitnú, všetko sa znova zazelená a do živého údolia sa pomaly nasťahujú noví susedia, ktorí sa s Jožkom skamarátia. Jožko sa čuduje, ako to len včielky dokázali a my sa už tisíce rokov čudujeme s ním. Nebyť včiel, nebolo by nič. No, žiaľ, berieme ich už ako takú samozrejmosť, že im, hoci často nevedomky, ubližujeme. Preto je dobré si ich dôležitosť pripomínať v knihách. Autorka na záver príbehu pridala aj zopár faktov, sú napísané jazykom blízkym deťom a odhalia im nejedno včelie tajomstvo.

Krásne príbehy dokážu inšpirovať, povzbudiť a niekedy aj osvietiť. Ľudstvo ako také napáchalo množstvo škôd na životnom prostredí a generácia detí, pre ktoré je kniha Včelár Jožko určená, bude musieť intenzívne premýšľať, čo s tým. Mali by sme im už odmalička vštepovať, že každý na tejto planéte je dôležitý, nech je čo ako maličký. Hmyz je opomínaná skupina živočíchov, za posledné roky jeho počet dramaticky klesol (niektoré výskumy vravia až o štvrtine vyhynutej populácie), no bez chrobákov, bez včiel a bez ďalších opeľovačov to nezvládneme ani my, ľudia. Predsudky sa dajú rúcať aj vďaka takýmto krásnym knihám.

Vydal: Ikar v edícii Stonožka

Grip. Had, ktorý chcel mať nohy

(od 4 – 8 rokov)

Had nie je chrobák, ale Grip by ním, okrem iného, chcel byť aspoň na chvíľu. Zábavná obrázková kniha autora Tomáša Murgaša a ilustrátorky Marty Meszárosovej Grip. Had, ktorý chcel mať nohy hovorí o pradávnej ľudskej vlastnosti – o závisti. Aj Grip je totiž jeden z tých, ktorí si myslia, že to, s čím sa narodili, nie je dosť dobré. Že iní to majú v živote ľahšie. Že ak by sa im priblížil, bol by šťastnejší. Naozaj?

Grip závidí ostatným zvieratám ich nohy. Tak silno sníva o vlastných nohách, až sa mu ten sen splní. Deň po dni skúša, aké by to bolo žiť s nohami ako má slon, leňoch či stonožka. Nájde však to, čo hľadal? Dospelí už vedia, ako sa kniha skončí. S deťmi o tom môžete začať filozofovať a možno sa o nich dozviete niečo, čo ste doteraz ani netušili.

Pre malých čitateľov bude táto kniha príbehovým aj vizuálnym zážitkom. Je určená deťom od štyroch rokov, ale pokojne si ju môžete pozrieť aj s mladším súrodencom. Rátajte spolu nohy stonožky, porovnávajte farby a povahy jednotlivých zvierat, hovorte spolu o Gripovej túžbe a o svojich vlastných skúsenostiach. Grip. Had, ktorý chcel mať nohy totiž dumá nad vecami, nad ktorými sa každý z nás zrejme aspoň raz v živote pozastavil.

Vydalo: ej. publishing

Koniec sveta a čo je za ním

(od 7 – 14 rokov)

V našej ponuke je niekoľko vynikajúcich kníh pre túto vekovú kategóriu, v ktorých sa vyskytujú chrobáky. Silno odporúčam najmä knihu Darkus a chrobáky, o ktorej som písala pred dvoma rokmi, zábavní sú Smradi a dobrodružní Kráľovskí agenti Diany Mašlejovej. Novinka Moniky Kompaníkovej Koniec sveta a čo je za ním, ktorú ilustrovala Veronika Klímová, je vážnejšia, ideálna na spoločné hlasné čítanie, aj rodič bude mať pri nej o čom rozmýšľať.

Dvaja súrodenci, desaťročná Ema a sedemročný Timi, nežijú bežným rodinným životom. Vyrastajú len s mamou a tá, aby utiahla domácnosť a všetko, čo dvom školopovinným deťom treba, pracuje v niekoľkých zamestnaniach. Upratovať kancelárie chodí vždy večer, deti sú naučené uložiť sa bez nej, no majú svoje znamenia: vždy v určitý čas si blikajú s mamou pracujúcou v neďalekej kancelárskej budove baterkami, aby všetci vedeli, že sú v poriadku. Veľa času bez dozoru však znamená aj veľký priestor na dobrodružné objavovanie záhad, ktoré sa zrazu v ich živote vyskytnú. Dej knihy Koniec sveta a čo je za ním sa nezačne ad hoc, ale keď vytrváte, príbeh vás odmení. V opustenej vodárni na vrchu bytovky, kde si deti zriadili improvizovanú detskú izbu, sa zjaví nečakaný návštevník. Mladý muž má jediný plán – nájsť a odchytiť vzácneho chrobáka, ktorý sa v danej lokalite v tomto čase objavuje. Nik však netuší, že tu v prvom rade pôjde o nachádzanie čohosi celkom iného, čo my, dospelí, poznáme pod slovami láska, dôvera, priateľstvo.

Nie raz nám deti v bežnom živote dokážu, že sú zdatnejšie a rozumnejšie, než predpokladáme. Hrdinovia knihy Koniec sveta a čo je za ním tiež prekvapia samých seba. Dej knihy postupne naberá na obrátkach, až sa pristihnete, že ju neviete pustiť z rúk. Vizuálna stránka je rovnako pôsobivá. Na prednej a zadnej predsádke sa nachádzajú trojrozmerné ilustrácie, ktoré ožijú pri svetle baterky. Vyskúšajte to a nechajte sa očariť.

Vydalo: Artforum

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie