Denník N

Ženy na Slovensku si zaslúžia viac

Sedeli sme pri troch stoloch. Čo stôl, to niekoľko ženských osudov. Čo žena, to jedinečný príbeh.

Vdova, ktorej muž sa pred rokmi upil a ona sama vychovala dieťa. Rozvedená, obeť domáceho násilia, vychovala dve deti a opatruje ešte babku. Rozvedená, ktorá muža vyhodila veľmi rýchlo, vychovala syna a našla šťastie po boku druhého partnera. Rozvedená s gamblerom, bez detí, ktorá našla partnera až v štyridsiatke. Ale tiež šťastná mama troch detí a babka vytúženého vnúčatka. A to bol len jeden stôl.

Poznáme sa vyše roka, ale nikdy sme nemali potrebu sťažovať sa na svoje osudy a životy. Každá sme sa s tým svojím popasovali, až teraz sme si spontánne vyrozprávali svoje príbehy. Nie preto, aby sme nariekali nad nespravodlivosťou.  Kvôli tomu, že vďaka svojmu príbehu každá z nás vie, čo nefunguje, čo treba riešiť a je pripravená k tomu prispieť.

Jedna vie, aká je úroveň poskytovaných sociálnych služieb, lebo každý deň bojuje za ne pre svoju babičku. Druhá ich chce poskytovať, ale štát jej nevie ani v oblasti týchto nedostatkových služieb vytvoriť dôstojné pracovné podmienky. Viaceré sme presvedčené, že s rómskymi komunitami je potrebné pracovať v rámci susedskej spolupráce. Naháňame starostov či primátorov, aby to skúsili aj v obci, kde žijeme.

Ďalšia vie poradiť pri podnikaní, daniach či odvodoch a tiež vie, čo nefunguje, návrhy na riešenia jej prináša každodenný život. A tá posledná vie povedať, koľko peňazí, energie a prekážok je potrebné prekonať, ak mladí ľudia bojujú za vytúžené dieťa.

Spojila nás politika

Spojila nás politika, ale ani jedna z nás v nej nie je, aby niečo dokázala sama sebe. Všetky v nej však chceme zmeniť život aj pre ženy na Slovensku, konečne veci niekam posunúť.

Je nás viac ako mužov, dosahujeme vyššie vzdelanie, naše postavenie tomu nezodpovedá. Chceme za rovnakú prácu rovnakú plácu, kvôli starostlivosti o deti nechceme mať nižšie dôchodky, aj keď naše deti sú pre nás všetko. Muži sú pre naše deti rovnako dôležití a preto chceme, aby sa rovnocenne podieľali na ich výchove a starostlivosti.

Nechceme sa báť vo vlastných domovoch, ani na ulici, či pri behu v parku, chceme aby policajti neostávali ľahostajní voči našim oznámeniam a konali, kým nie je neskoro. Ak chceme, aby sa rodilo viac detí, potrebujeme adekvátnu zdravotnú starostlivosť a dôstojné podmienky pri pôrode. A skôr ako k pôrodu dôjde, musíme mať právo na slobodné a zodpovedné rozhodnutie ohľadom plánovaného rodičovstva bez ohľadu na naše postavenie a príjem. Na Slovensku je oveľa viac takýchto žien, ako sme my, chceme ich motivovať, povzbudiť aby sa pridali a prispeli svojimi skúsenosťami a nápadmi.

Manifest Ženy SPOLU

Preto sme pripravili Manifest. Nie je to politický dokument, ktorý vás prestane baviť čítať po druhom odstavci, lebo sú to prázdne slová, ktoré počúvate roky. Je to zoznam praktických riešení od nás žien, aby sa rovnoprávnosť žien a mužov stala na Slovensku realitou. Náš návod, ako urobiť život lepším, spravodlivejším a dôstojnejším. Chceme si vyhrnúť rukávy, pracovať a vidieť výsledky. Prečítajte si, aké riešenia ponúkame, komentujte, doplňte a pokojne aj pochváľte.

Teraz najčítanejšie