Denník N

Ďalší blog o štátnych IT

Viete prečo štátne systémy “nefungujú ako majú, ale sú o to drahšie”? Ak to chcete vedieť ste na tomto blogu vítaní. Ak sa totiž na to všetci vykašleme bude to stáť ďalšie stovky miliónov eur a nebude z toho žiaden prínos pre ľudí. Preto sa tento blog bude venovať zlatému vajcu – štátnemu IT. Som človek, ktorý sa roky venoval v súkromnej sfére IT a popíšem vám, kde, prečo a ako štát zlyháva. Na úvod mi dovoľte sa predstaviť.

Ako malý chalan som mal vždy nekonečnú túžbu spoznať ako veci fungujú a fascinovala ma technika a všetko nové. Ako študent som trávil skoro všetok svoj čas rozoberaním a skladaním všetkého, čo mi prišlo pod ruku. Síce som nikdy nevytvoril žiadne prevratné elektronické zariadenie, ale začal som ich mnoho. Bola to úžasná škola a moje smerovanie bolo jasné.

Môj otec pracoval celý život vo VSŽ a tam som po škole nastúpil tiež. Raz doniesol domov podnikové noviny Oceľ východu. Jedného dňa som tam našiel článok o najnovšom a najvýkonnejšom počítači široko ďaleko, ktorý bol vo VSŽ inštalovaný. Ja som ho po rokoch likvidoval, už ako manažér zodpovedný za prevádzku a modernizáciu IT infraštruktúry. Jeden z tých zastaralých mainfraimových systémov fungoval 5 rokov bez odstávky a bez akéhokoľvek zásahu. Neviem o žiadnom systéme dnes, ktorý by tak dlho bez akejkoľvek zmeny fungoval 5 rokov. Iná doba.

Bol som pri projektoch a systémoch, ktoré podporovali výrobu nonstop v naozaj zložitých prevádzkových podmienkach výrobnej fabriky, kde odstavenie systému okamžite vytvára straty. A naopak, rozumné využitie informačných systémov dokázalo zvýšiť objem výroby o 25 percent. Ako ITčkári sme boli súčasťou fabriky a výsledkom našej práce bol kvalitný plech. Tak sme to brali. Za 14 rokov práce sa nám podarilo naozaj veľa. V čase, keď som prišiel do VSŽ, bol to holding so 150 vedenými spoločnosťami Skoro každá z nich si začala budovať vlastný systém. Po krátkom čase sme potrebovali riešenie na prepojenie systémov. Už asi tušíte, je to veľmi analogické, s tým čo sa deje v našej štátnej správe. Každé ministerstvo a každý úrad je aj vo veciach IS autonómny a má svoj vlastný informačný systém. O tejto téme napíšem neskôr. Dobrý IT systém musí byť prínosom, nie ďalším zdrojom nákladov a problémov.

Pracoval som aj v prostredí vysoko inovatívnom, kde zákazník vie presne čo chce a má na výber z veľkého množstva dodávateľov. My sme boli jeden z mnohých a museli sme o zákazníka bojovať v tvrdej medzinárodnej konkurencii. Všetci zákazníci boli totiž mimo Slovenska. Najviac v USA, vo Veľkej Británii a Nemecku. Boli to projekty s vysokou pridanou hodnotou. Projekty, ktoré pomôžu ďalšej generácii áut, aby jazdili autonómne, alebo projekt novej generácie defibrilátora a mnoho z nich aj s aplikáciami umelej inteligencie.

To, čo zatiaľ vidím v štátnych systémoch, ani zďaleka nedosahuje komplexnosť takýchto projektov. Nefungujú ako majú, ale sú o to drahšie. Tak sa skúsme na to pozrieť. Ak vás táto téma zaujala, sledujte ďalšie blogy. Ak máte nápady a podnety, prosím, napíšte mi.

Teraz najčítanejšie

Marek Antal

Moju kariéru som začal vo VSŽ Košice ako programátor. Neskôr som sa stal manažérom na rôznych pozíciách so zodpovednosťou za IT systémy. Mnohé z nich som presadil a fungujú tam úspešne dodnes. Všetky museli mať jasne definovaný cieľ a ekonomickú návratnosť. Som pyšný na tých 14 rokov strávených v košickej huti. Tam som sa naučil všetko, čo dnes viem. Po tejto skúsenosti som sa rozhodol položiť si tie najväčšie výzvy - vybudovanie nových IT spoločnosti v Košiciach. Najprv to bol košický Ness KDC a neskôr spoločnosť GlobalLogic. Obe tieto misie boli výzvou pretože to bola práca v medzinárodnom prostredí a pre zákazníkov po celom svete. V tomto vysoko konkurenčnom prostredí sa nám podarilo vytvoriť veľa nových pracovných miest a fungujúci model IT Valley, kde som sa stal predsedom dozornej rady. Počas obdobia viac ako 20 rokov práce v manažérskych pozíciách v medzinárodnom prostredí som veľa cestoval. Mal som možnosť vidieť ako to môže fungovať aj u nás. Naučíl sa veľa o sebe, ale hlavne o tom, že Slovensko má na viac.