Denník N

Bezohľadnosť „sociálnej“ vlády

Asistenti ani tento rok z neba nepadnú
Asistenti ani tento rok z neba nepadnú

Pedagogickí asistenti deťom a učiteľom zúfalo chýbajú. Inak to nebude ani v nadchádzajúcom školskom roku. Potvrdzujú to čísla, ktoré som si vypýtala od ministerstva školstva.

Školy žiadali na prvý polrok nového školského roka 7045 pedagogických asistentov. Ministerstvo ich požiadavku „objektivizovalo“ a celkový počet skorigovalo na 6292 asistentov. V skutočnosti im však vyčlenilo peniaze iba na 2380 asistentov!

Zároveň sa opäť potvrdilo, na čo upozorňujem už dávno – ministerstvo nie je schopné zabezpečiť dostatok odborného personálu ani tam, kde by mali byť úplnou samozrejmosťou, teda v špeciálnych školách. Tie sú plné detí s rôznym zdravotným postihnutím, ktoré sú odkázané na pomoc odborného personálu. Napriek tomu mnohé z nich nemajú k dispozícii nielen pedagogických asistentov, ale ani ďalších špecialistov.

Z celkového počtu požadovaných asistentov potrebujú špeciálne školy v nadchádzajúcom školskom roku 1058. Ministerstvo im však zaplatí len 301 asistentov!

Odpoveď ministerstva školstva na infožiadosť poslankyne Zuzany Zimenovej
Odpoveď ministerstva školstva na infožiadosť poslankyne Zuzany Zimenovej

Deti si svoje povinnosti riadne plnia

Na Slovensku je zo zákona školská dochádzka povinná aj pre deti so zdravotným znevýhodnením. Okrem časti detí, ktoré sú z vážnych zdravotných dôvodov od pravidelného dochádzania do školy oslobodené alebo sú vzdelávané individuálne doma, je drvivá väčšina detí s hendikepom v bežných základných školách alebo v špeciálnych školách.

Zákon predpokladá, že povinnosť vzdelávať sa povedie k naplneniu práva každého dieťaťa na kvalitné vzdelávanie, s ohľadom na jeho prípadné znevýhodnenie a špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby. V prípade detí so zdravotným znevýhodnením zákon predpokladá, že sa budú vzdelávať za výdatnej pomoci odborníkov. Nič z toho však na Slovensku reálne nefunguje. Je to iba na papieri.

Štát si svoju povinnosť dlhodobo neplní

Ministerstvo školstva žiadam spoločne s učiteľmirodičmi detí so zdravotným znevýhodnením o nápravu dlhé roky. Zbytočne. S bezohľadnosťou smeráckych vlád nepohli ani odborné argumenty, ani príbehy detí, ani reformné stratégie, ani návrhy zákonov, ani hromadné pripomienky verejnosti.

Aj táto koaličná vláda iba predstiera, že deťom s rôznym znevýhodnením pomáha vzdelávať sa. Nepomáha. Namiesto pomocnej ruky im štartovaciu čiaru do života zbytočne komplikuje. Posiela ich do škôl, v ktorých každý rok chýbajú potrební špecialisti, vhodné učebné materiály a kompenzačné pomôcky. To nie je pomoc, to je bezohľadnosť.

Smerácke vlády dlhodobo ignorujú potreby detí a ich učiteľov.  Ešte sa nestalo, aby niektorá z tzv. „sociálnych“ vlád vyčlenila dostatok zdrojov na pokrytie reálnych potrieb v našom školstve. Neustále niečo chýba. Aktuálne nie sú peniaze na pedagogických asistentov. O mesiac nebudú učebnice. Onedlho hrozí akútny nedostatok kvalifikovaných učiteľov.

Politický marketing nie je riešenie

Premiér Peter Pellegrini je majstrom pozitívnej reklamy. Z čias jeho krátkeho pôsobenia vo funkcii ministra školstva si pamätáme, ako rozdával do škôl tablety a jazdil na traktore. Zviditeľnil sa aj tým, že „našiel“ peniaze na chýbajúcich asistentov. Niektorým rodičom túto potešujúcu správu dokonca sám zatelefonoval. „Na žiadosti o asistenta bolo telefónne číslo. Som im osobne oznámil, že pre tie svoje detičky už asistentov mať budú,“ povedal vtedy pre televíziu Markíza. Zamlčal však, že tak ako všetky jeho marketingové ťahy, aj tento má obmedzenú životnosť.

Problém s nedostatkom asistentov v školách sa po voľbách opäť objavil. A dodnes nie je vyriešený. Zodpovednosť za to nesie koaličná vláda na čele s premiérom Pellegrinim. Som zvedavá, či teraz zavolá 3912 rodinám a vysvetlí im, prečo ich deti asistentov ani tento rok nedostanú.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk