Denník N

Ako podnikal Norbert Bödör: od nehnuteľností cez zdravotníctvo až po vinárstva so Zoroslavom Kollárom

Norbert Bödör tretí sprava
Norbert Bödör tretí sprava

Podnikateľský záber syna zakladateľa Bonulu je široký. V najznámejšej strážnej firme Bödörovcov oficiálne síce figuroval necelý mesiac, zato sa však slušne darilo jeho samostatným projektom, kde mu často asistoval oligarcha a politickí funkcionári. A ďalším jeho biznis partnerom sa zas nadštandardne darilo vo verejných zákazkách.

Norbert Bödör pôsobil podľa obchodného registra vo viac ako desiatich firmách. V posledných rokoch sa z väčšiny z nich oficiálne stiahol.

Vo firme svojho otca – najväčšej tunajšej bezpečnostnej firme Bonul pôsobil oficiálne len chvíľu. Na jar 2004 zastával necelý mesiac funkciu prokuristu. (Prokurista de facto firmu vedie a zastupuje pred biznis partnermi, ale s určitými vopred dohodnutými obmedzeniami.)

Oveľa zaujímavejšie sú však biznis kontakty Bödöra mladšieho cez vlastné firmy.

Vinári so Zorom

Vinársky závod Pezinok Bödör spoluvlastnil desať rokov s firmou Zoroslava Kollára – Begram. Tak Bödör ako aj Begram sa z firmy stiahli naraz v máji 2017 a naopak, medzi vlastníkov pribudla firma z Veľkej Británie.

Vinárstvo vlani na jeseň smerovalo do likvidácie a tento rok nakoniec oficiálne vo februári zaniklo. Podľa posledných zverejnených údajov za rok 2017 sa pýšilo slušným majetkom – viac ako šesť miliónov eur, čo je na slovenské pomery úctyhodná suma. Kto by ale čakal, že pôjde o budovy, pozemky či vinič, ostane sklamaný.

Podľa portálu Finstat.sk  takmer celý majetok vinárstva tvorili krátkodobé pohľadávky, teda nároky firmy voči jej obchodným partnerom. Aj to len tie, ktoré nemajú dlhšiu splatnosť ako jeden rok. V takom veľkom objeme a pri tomto type podnikania ide o veľmi neštandardnú situáciu.

Potvrdzuje to aj ďalšie podnikanie oboch spomínaných pánov. Norbert Bödör s Kollárom podobne zhruba dekádu spoluvlastnili aj ďalšie vinárstvo, tentoraz na opačnom konci republiky – na východe v oblasti Tokaja. Aj z firmy Tokaj & Co obaja na deň presne exitovali, tentoraz tesne po parlamentných voľbách, ktoré sa konali v marci 2016.

Napriek tomu, že sa vinárstu posledné roky darilo stále viac a viac a končilo s miliónovými obratmi, do zisku sa mu nedarilo dostať a končilo v stále väčších stratách. No aj táto firma si za tie roky čo-to nahonobila. Podľa vlaňajších čísiel skončila s majetkom takmer tri milióny eur. Na rozdiel od pezinského vinárstva, v tomto prípade majetok tvoria dlhodobé tovary a zásoby.

Priamo Zoroslav Kollár s Bödörom mladším figurovali v rovnakom čase ako bežal ich vinársky biznis ešte v ďalšom podniku. Obaja boli v dozornej rade Slovakia Ring Agency, firmy z Orechovej Potône.

Nitky ku Kmotríkovi a ProCaru

Bödör sám naďalej vlastní Pivnicu Radošina. Firme sa podarilo vlani konečne dostať zo strát do zisku, aj keď mala posledných päť rokov zakaždým tržby nad pol milióna eur. Aj táto firma vlastní miliónové dlhodobé statky a zásoby.

Ďalšiu firmu, ktorú pred rokmi založil a dlho sám Norbert Bödör vlastnil – firmu Bokran – posledné dva roky prevzala reklamná a poradenská agentúra Roko. V agentúre v minulosti pôsobil herec Michal Gučík, ktorý je spájaný s podnikateľom Kmotríkom a v roku 2017 sa práve v Gučíkovej nehnuteľnosti stretli čelní predstavitelia terajšej koalície a riešili koaličnú krízu.

Tak agentúra Roko ako aj firma Bokran má v súčasnosti toho istého šéfa.

Hospodárenie bývalej Bödörovej firmy je zaujímavé ešte tým, že napriek tomu, že dlhodobo nemala takmer žiadne tržby, jej majetok je aspoň podľa účtovníctva ohodnotený na vyše 3 milióny eur.

Košická firma Wesper, ktorú Bödör založil a niekoľko rokov vlastnil, sa rýchlo zmenila z eseročky na akciovú spoločnosť a podľa obchodného registra ju minimálne od marca 2014 vlastní ako jediný akcionár spoločnosť ProCare spadajúca pod finančnú skupinu Penta.

Partner Ficovho brata a funkcionár pozemkového fondu

Z firmy BI Invest sa Norbert Bödör ako spoluvlastník stiahol len nedávno, tento rok v máji. No roky ju spoluvlastnil s ďalšími dvomi partnermi. Jeden z nich pôsobil predtým vo firme Herman Steel. Na poste vlastníka aj konateľa firmy ho striedal na deň presne právnik Štefan Herman. Ten je mediálne známy najmä v súvislosti so svojím podnikaním vo firme HF Steel. Išlo o spoločný podnik Hermana a brata expremiéra Roberta Fica Ladislava.

Medializovali sa obvinenia, že firma nedostatočne vyplácala svojich subdodávateľov počas výstavby rýchlostnej cesty. Polícia stíhanie prípadu nakoniec zastavila, na čo upozornil v článku z augusta 2016 neskôr zavražedený novinár portálu aktuality.sk Ján Kuciak.

Štefan Herman bol nominanom strany Smer v orgánoch Slovenského pozemkového fondu.

S Hermanom spája Norberta Bödöra ale ešte ďalšia firma HM Cars, predtým HB Steel. Orientovala sa na výrobu kovových výrobkov. Podľa postálu finstat.sk zažila firma najepšie roky tesne po nástupe vlády Fico II, v rokoch 2012 až 2014.

Úspešní vo verejných tendroch

Ak sa ale vrátime späť k Bödörovej firme BI Invest a jej dvom ďalším spoluvlastníkom, nemožno si nevšímnúť neznámu nitriansku stavebnú firmu Inpek, v ktorej sú tiež obaja už dlhé roky. Podľa vlaňajšej analýzy týždenníka TREND o najväčších výhercoch štátnych zákaziek sa radila medzi top firmy.

A len vlani vyhrala zákazku presahujúcu 50 miliónov eur, čo dvojnásobne prevyšovalo jej inak celoročné tržby.

To ale nie je jediný prípad, kedy sa biznis partnerom Bödöra darí vo verejnom obstarávaní. Ďalším príkladom je nitrianska eseročka LeasTip, v ktorej Bödör mladší dodnes figuruje. Firma z oblasti finančného lízingu s nie viac ako štyrmi zamestnancami produkuje posledné roky tržby od 50 do 250-tisíc eur a disponuje slušným majetkom rádovo v státisícococh eur.

Firmu spoluvlastní Bödöra roky s ďalšími dvomi spoločníkmi, ktorých možno nájsť aj vo firme Laguna Nitra. Tak Bödörov LeasTip ako aj Laguna Nitra tiež sídlia na rovnakej adrese.

Firma Laguna Nitra je zaujímavá tým, že vlani získala lukratívnu zmluvu s Transpetrolom na zabezpečenie servisu, opravy a údržby áut. Predtým mala podobnú zmluvu so štátnym podnikom Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra.

Ako je vidieť, biznis záber aj biznis partneri Bödöra mladšieho majú veľmi široký záber. Otázne je, do akej miery mu pri jeho úspechoch nepriamo pomáhal štát.

Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

 

Teraz najčítanejšie