Denník N

IPO mesiaca? Počas jedného dňa akcie Sezzle vzrástli o 82 %

Od segmentu „Nakúp teraz a zaplať potom“ investori čakajú, že dokáže výrazne odkrojiť zo šesťmiliardového maloobchodného trhu v USA.

Sľubný rastový príbeh a vyhliadky na penetráciu amerického maloobchodného trhu pravdepodobne prispela k obrovskému nadšeniu investorov počas prvých dvoch obchodných hodín.

Spoločnosť Sezzle Inc. poskytuje e-služby rôzneho charakteru. Ďalej spoločnosť ponúka online služby pre čistenie odevov, ako aj platobné činnosti. Spoločnosť bola založená v roku 2016 a zaznamenala neuveriteľný nárast zákazníkov. Spoločnosť bola oficiálne uvedená na Austrálskej burze cenných papierov (ASX).

Nákupná horúčka okolo segmentu „Nakúp teraz a zaplať neskôr“  dnes naberá na intenzite. Sezzle sa pripojil k rozrastajúcemu zoznamu spoločností, ktoré bojujú o získanie trhového podielu v rozvíjajúcom sa segmente.

Exponenciálny rast spoločností „Nakúp teraz a zaplať potom“ nie je veľmi prekvapujúci, keď si uvedomíme, že celková hodnota maloobchodných tržieb v USA dosiahla v roku 2018 až 6 biliónov amerických dolárov.

Médiá zverejnili sľubné informácie o spoločnosti, ktorej prevádzkové výsledky sa naďalej výrazne vyvíjajú pozitívnym smerom. Sezzle sa aktuálne pýši s partnerstvami počítajúcimi viac ako 5 000 obchodníkov a aktívnou užívateľskou základňou 429 000 ľudí. Nie je teda prekvapením, že za prvých pár hodín primárneho úpisu akcií spoločnosť zaznamenala až 82 % rast ceny. Počet aktívnych obchodníkov sa od 31.12.2017 do 31.3.2019 zvýšil v priemere o 79,3 %.

Sezzle v druhom kvartáli v júni 2019 spracoval impozantný predaj obchodníkov v hodnote až 41,9 milióna dolárov, čo je v porovnaní s prvým kvartálom v marci 2018 nárast o 2 518 %. S ohľadom na takýto rast sa zdá nepravdepodobné, že obmedzená prevádzková história Sezzle, finančné straty  alebo potenciál ďalšieho zvýšenia kapitálu odradia investorov.

Sektor „Nakúp teraz a zaplať potom“  napreduje. Potenciálny úspech Sezzle alebo akéhokoľvek poskytovateľa rovnakých služieb v tejto veci zdôrazňuje skutočnosť, že sa zdá nepravdepodobné, že tento trh ovládne iba jeden alebo dvaja kľúčoví hráči.

Teraz najčítanejšie

CFD World_M. Kristoff

Martin Krištoff

Viac ako dva roky som pôsobil ako finančný analytik u obchodníka s cennými papiermi CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. a následne som pracoval ako hlavný analytik spoločnosti CFD World. Venujem sa dlhodobo portfolio managementu a analýzam akciových titulov z hľadiska fundamentálnych a technických ukazovateľov.