Denník N

Prokrastinovať by mali študenti, nie politici

Deti sa správajú ako dospelí a dospelí sú ako deti. Svet sa zbláznil – alebo sa len rúti do klimatickej katastrofy? Laura Helena Poliaková vo svojej reči porovnáva postoj študentov a autorít k tejto problematike.

Som typický prípad prokrastinátora. Čo môžem, odložím na neskôr. Prednedávnom sme mali prázdniny a je mi jasné, že veľa z vás, tak isto ako ja, o školu ani nezakoplo. Zachrániť tento svet však nie je domáca úloha, ktorú dorábate, zatiaľ čo ju učiteľ zbiera, aj keď ste na ňu mali celé týždne. Toto je problém, ktorý musíme riešiť ihneď – a nielen riešiť, ale ho aj vyriešiť! Neprokrastinujme globálne otepľovanie.

Úprimne ma zaráža naše správanie k Zemi. Akoby to bola pouličná mačka, ktorú nikto nechce a nestará sa o ňu, ani len si na ňu nespomenie. Pritom je to tá istá Zem, na ktorej sme vyrastali my a budú na nej vyrastať i naše deti, náš jediný domov.

Greta Thunberg povedala: „Chcem aby ste panikárili, akoby vám horel váš dom. Pretože on aj naozaj horí.“ Nazývame sa najinteligentnejším druhom na Zemi a predsa sa správame ako hlupáci. Odpad produkujeme, ale následne nerecyklujeme. Vidíme, čo sa deje s naším svetom a aj tak nič nerobíme. Radšej budeme trpieť a nechávať veľmi malú skupinku ľudí zarábať veľmi veľké peniaze, akoby sme sa mali postaviť a urobiť s tým niečo.

Študenti by sa ale nemali zamýšľať nad tým, či naše deti a vnúčatá budú schopné piť čistú vodu a dýchať ako-tak čistý vzduch, pretože generácie pred nami sa na túto planétu vykašlali. Mali by sme riešiť veci ako trojku z matiky či zajtrajšiu párty.

Dospelí (zväčša tí, ktorí z toho majú profit) tvrdia, že všetko bude v poriadku. My sme však predčasne vyrástli z naivity a nedokážeme viac zatvárať oči a počúvať pohodlné lži. Vidíme oceány plné plastov, miznúce lesy a vymierajúci hmyz.

Milí rodičia, hovoríte o tom, ako veľmi milujete svoje deti a spravili by ste pre ne všetko, no i napriek tomu ste nečinní a tým prispievate k neistej budúcnosti vašich detí. Ak by ste to mysleli vážne, naďalej by ste sa neprizerali, ako nám mizne Zem pred očami – to, čo bolo kedysi námet na sci-fi film o apokalypse sa pomaly ale isto stáva hrozivou realitou. Nerozumiem, ako ju môže mať niekto tak pokrivenú, že povie, že globálne otepľovanie neexistuje a neverí v to. Mám vám vari požičať moju učebnicu z biológie zo šiesteho ročníka?

Áno – škola. Častokrát sme kritizovaní, že sa len ulievame zo školy a strácame čas, kedy by sme sa mohli radšej učiť. Drahí politici, rada by som vám teda kritiku vrátila a pripomenula, že vy ste strácali čas desaťročia, a že tu dnes stojíme len kvôli vám.

Spoločnosť je skeptická a neverí, že my, mladí, by sme mohli byť tak uvedomelí a zaujímať sa o životné prostredie. Zdá sa, že táto situácia je všetkým ľahostajná. Našim rodičom, známym je to jedno. A politici, tí naozaj nevyzerajú, že by ich to trápilo. Dúfam však, že ste tu preto, lebo veríte, že spolu to dokážeme zmeniť. Z histórie vieme, že my, študenti, máme veľkú moc. A tak sa pýtam: ak nie my, tak kto?

Laura Helena Poliaková, Žilina

Teraz najčítanejšie

Fridays for future

Fridays for future je študentská iniciatíva, ktorá vznikla na podnet Švédky Grety Thunbergovej. Je tvorená mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť našej planéty, preto sa snažia štrajkovaním upútať pozornosť autorít na jej neistú situáciu. Prostredníctvom blogu sa pokúsime o problematike klimatickej krízy edukovať aj širokú verejnosť, a to komentovaním aktuálneho diania na tomto poli, reportovaním najnovších vedeckých správ či zverejňovaním našich príhovorov zo štrajkov.