Denník N

Čo tak podporiť cestovný ruch jednoduchšie – len tým, že ho nebudeme likvidovať?

Andrej Danko sa zas vyjadril, že neupustí od svojho skvelého nápadu zriadiť nové ministerstvo – ministerstvo cestovného ruchu. Drží sa ho pevne ako zábradlia na ceste do zabudnutia. Jeho snahy selektívne podporiť a zvýhodniť práve túto skupinu podnikateľov sú evidentné, akurát svojou horlivosťou im viac škodí ako pomáha. A nielen im, ale hlavne tým, čo tieto služby využívajú. Teda turistom.

Poskytovatelia služieb v cestovnom ruchu sú podnikatelia. Ako všetci ostatní, poskytujúci služby v iných sektoroch. Dám teraz bokom, prečo chce zvýhodňovať práve ich, no zaostrím na to, čo im ich podnikanie komplikuje.

Chýba im nové ministerstvo? Chýbajú im noví úradníci? Chýbajú im ďalšie regulácie? Nový úrad a noví úradníci sú totiž v našich zemepisných šírkach obvykle predzvesťou nových povinností a lajstier.

Spýtal sa niekedy pán Danko, čo v skutočnosti podnikateľom, hoci v cestovnom ruchu, komplikuje podnikanie? Spýtal sa ich, čo im komplikuje a predražuje zamestnávanie ľudí? Ako prebieha prihlasovanie cudzincov? Akou byrokraciou sú zaťažení? Aké podmienky na otvorenie reštauračnej prevádzky musia splniť? Aké vysoké dane a odvody musia platiť? Koľko ich stáli aktualizácie na on-line elektronické kasy? Kde bol, keď mnohí jarmočníci a prevádzkovatelia rýchleho občerstvenia kričali, že pred sezónou objektívne nestíhajú aktualizácie e-kasy, a to len pre neschopnosť vlády dostatočne to pripraviť? Vie vôbec, koľko ich tie aktualizácie stáli? Kde sa ich zastal, aby im neskomplikoval plnú sezónu a dal im tak priestor využiť ju naplno na podnikanie?

Vláda na jednej strane neustále komplikuje podnikateľom život, píli pod nimi konár, a potom, keď „to nejde“, ide ich akože podporovať. Nie organicky. Nie odstránením prekážok a vytvorením vhodných podmienok. Zákonom im, teda len vyvoleným, ide nahnať zákazníkov.

Inak ako škodlivou sa táto politika nazvať nedá. Už aby to skončilo.

Teraz najčítanejšie

Jana Kiššová

V súčasnosti pracujem v komerčnej sfére ako výkonná manažérka a vo voľnom čase sa venujem obchodovaniu na burze. V minulosti som pôsobila ako poradkyňa ministra hospodárstva, poslankyňa Národnej rady SR a zároveň predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti. V strane Sloboda a Solidarita som zastávala pozíciu podpredsedníčky. V septembrových voľbách kandidujem za stranu SaS. Venujem sa hlavne podnikateľskému prostrediu a jeho zjednodušovaniu. Mojím cieľom je odbúrať z neho nezmyselné povinnosti a šikanu, finančnú záťaž, byrokraciu a škodlivé bariéry. Poukazujem na potrebu rovnakého metra pre štát a podnikateľov a potrebu podporovať strednú vrstvu. Slobodu považujem za jednu z najvyšších hodnôt. Rovnako ekonomickú aj osobnú. Som presvedčená, že sú to nevyhnutné podmienky na to, aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť. O tomto všetkom píšem. Verím, že aj moje príspevky si tu nájdu svojich čitateľov :-).