Denník N

Varíme s Medveďmi – Teľacie na víne

Veru tak, milí moji. Niet nad dobré jemné mladé teľacie mäso. Vhodné pre dietárov, deti a aj tých, čo si radi doprajú nejaké tie kalórie. (samozrejme keď ho prešpikujete slaninou) Je chudé s nízkym obsahom tukov cca 8g na 100g mäsa (bôčik ma 56g, ale zato taky pečený mňami…) Mali by sa ho vyvarovať ľudia trpiaci dnou, samozrejme Milurit to istí, avšak mnohí zástancovia zdravej výživy protestujú. Keďže však prakticky všetky druhy chudého mäsa z mladých zvierat majú vysoký obsah purínov a bielkoviny sú zas pri redukčných stravovacích postupoch sťažňové, asi sa, dnári, Miluritu nevyhnete.

Teľacie mäso má dva problémy. Prvý je jeho cena a druhý je, že má jemnú, delikátnu, ale málo výraznú chuť. Takže ak si pri jeho dochucovaní nechceme pomôcť už spomínanou údenou slaninou, musíme siahnuť k menej agresívnym prostriedkom. Teľacie sa miluje s vínom, koreňovou zeleninou a bylinkami.

Takže na výborné diétne teľacie na víne potrebujeme: Krásne chudé teľacie, biele víno, cibuľu, zmes koreňovej zeleniny, rajčiny, kopu nasekaných byliniek (petržlen, tymián, rozmarín…ak nemáme čerstvé, tak aspoň sušené), bobkáč, olej, mleté korenie a soľ.

Mäso nakrájame na väčšie kocky, koreňovú zeleninu a cibuľu taktiež, len rajčiny (stačia dve) nakrájame na malé kocky. Bylinky nasekáme.

Pred nejakým časom sme spomínali, že fádnejšiu chuť mäsa môžeme ovplyvniť skaramelizovaním jednotlivých kúskov na oleji. Takže vlastne už len zopakujeme to, čo minule: Na teflonovú panvicu dáme trochu oleja a jednotlivé kúsky postupne poopekáme dohneda. Nezabúdame, že mäso musí karamelizovať, takže ho opekáme po častiach, nie všetko naraz.

Jednotlivé opečené kúsky povyberáme a pridávame ďalšie. Takto vyzerá výsledok.

Na novej dávke oleja urestujeme koreňovú zeleninu. Vzhľadom k vytvorenému základu to už pôjde rýchlejšie a koreňovú zeleninu už môžeme dať do panvice naraz.

Pokračujeme cibuľou. Aj tá rýchlo zhnedne…

Do zeleninového základu pridáme skaramelizované mäso, rajčiny, bylinky, korenie, bobkáč a soľ.

Zalejeme vínom a dobre pomiešame. V prípade potreby dolejeme aj trochu vody. Zakryjeme a dusíme.

Tu už máme naše skvelé teľacie po cca 50 minútach až hodinke. Vôňa, ktorá sa šíri kuchyňou, môže aj zabíjať. Skontrolujeme a ak je mäso mäkké, odstavíme.

Hmmm… My sme podávali len s bielkovinovým chlebom, ale samozrejme prílohy sú použiteľné skoro univerzálne. Noky, halušky, knedľa, zemiaky, zemiaková knedľa… som sa práve zasníval.

Dobrú chuť od Medveďov.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.