Denník N

Je Nemecko len Angela Merkel?

Správna odpoveď znie, že určite nie. Ale čo sa nám vybaví, keď povieme Nemecko? Mercedes, BMW, Audi … Bayern Mníchov? Rammstein? Boris Becker a Steffi Graf … pád berlínskeho múra? Vieme dosť o krajine, do ktorej smeruje prevažná časť nášho exportu? Ekonomický expert CDU Friedrich Merz poskytol rozhovor pre Wirtschaftswoche (niečo ako naše HN-ky) s prémiovým (spoplatneným) obsahom. Zháňanie printovej verzie novín v Bratislave sa skončilo neúspechom a Univerzitná knižnica má dovolenku.

Bol som úprimne prekvapený, aké nemecké tituly sa dovážajú, ale ak chcem poznať názory kľúčového človeka najsilnejšej nemeckej partaje, musím sa spoľahnúť na internet a možnosti elektronického predplatného. Čím to je, že zo slovenských strán a hnutí má jedine KDH partnera v nemeckej sociálnej únii CSU, operujúcej lokálne v Bavorsku, zatiaľ čo demokratická únia CDU, nemá dôstojného partnera na slovenskej politickej scéne? Pre zjednodušenie  (obe únie sú kresťanské, len) CSU sú katolíci a CDU protestanti. A tak prirodzeným partnerom CDU by mala byť luteránmi založená Demokratická strana, živoriaca dnes na okraji záujmu politického diania na Slovensku.

Historicky treba voči Nemcom našľapovať opatrne, ale na druhej strane sú jediní, ktorí majú skúsenosť s transformáciou sovietskeho modelu na časti vlastného územia. Už o pár týždňov budeme vedieť, či ju zvládajú a ako úspešne. Na straníckej úrovni ide zjednodušene o to, v akej miere zostane light verzia konzervatívnej pravice rozhodujúcou silou v bývalej DDR. Nenájdeme v starých členských krajinách Únie partnera, ktorý by vedel o našej (ekonomickej) minulosti viac, ako práve nemecká CDU.

Btw. novotvarom minulého roka v Nemecku bol výraz “Heisszeit“, niečo ako doba horúca, lebo doba ľadová je skrátka “Eiszeit“. A klimatické problémy v tej časti, kde boli rozorané medze sú veľmi podobné tým našim. Ale o tom inokedy.

Ak dnes, pol roka pred voľbami, vznikajú nové politické zoskupenia ako huby po daždi, s úprimným cieľom zostaviť programovo silnú budúcu vládu, ak dnes strany súťažia o to, kto napíše najkomplexnejší a najfundovanejší volebný program, zaujali ma 4 body istého nemeckého profesora, ako prevencii voči nastupujúcej recesii a obdobia záporných úrokov. Na solídny pravicový program to úplne stačí …

Daždivý deň želám.

Teraz najčítanejšie