Denník N

OpenLab sa stal miestom, kde sa študenti učia s radosťou: “Keď ľuďom dáte slobodu v práci, pozitívne sa to odrazí na ich výsledkoch.”

Pilotný ročník vzdelávacieho programu pre stredné školy OpenLab je za nami. Študenti pod vedením mentorov z top slovenských firiem vyvíjali hybridné aplikácie a hry a pracovali na reálnych projektoch so zapojenými firmami. OpenLab sa tak znova o kúsok viac priblížil k svojej najväčšej ambícii – stať sa súčasťou reformy vzdelávania na Slovensku. Študenti svoje práce prezentovali na podujatí OpenGate, bola to výnimočná prehliadka mladých talentov, ich šikovnosti, húževnatosti a nadšenia pre moderné technológie.

Hybrid lab

V rámci Hybrid labu (aplikácie vhodné pre akékoľvek zariadenia s displejom) študenti predstavili tri užitočné projekty rozvíjateľné aj do budúcna. Prvou bola webová aplikácia Academy, inšpiráciou pre jej vznik boli práve záujemcovia o OpenLab, ktorí tu môžu nájsť prehľad online kurzov nápomocných v ich ďalšom vzdelávaní. Stránka je produktom, ktorý si môže ako template ktokoľvek zakúpiť a ponúkať prostredníctvom takéhoto webu svoje vlastné služby. Projekt Academy je možné ďalej rozvíjať platenými kurzami, pridaním hodnotení kurzov či rozšírených profilov používateľov.

Ďalším predstaveným projektom je aplikácia Cashflow, ktorá má pomôcť firmám sledovať ich finančný tok. V CMSku aplikácie študenti vytvorili rôzne role pre používateľov, takže do cashflowu môžu zasahovať zamestnanci, ktorí majú podľa pracovnej funkcie pridelené rozličné právomoci. Jeden z mladých tvorcov aplikácie Cashflow na záver prezentácie veľmi pekne poznamenal na adresu OpenLabu: “Ak by niečo bolo ľahké, nikam by nás to neposunulo.”

Posledným projektom Hybrid labu bol MoodRange, appka určená na jednoduchý zber dát – názorov či pocitov, ako sa na danom mieste cítite a ako by ste ho ohodnotili – od smajlíkov cez výber predvolených slov až po možnosť vpisovania vlastného textu. Toto riešenie ponúka svojmu majiteľovi jednoduché vyhodnotenie zberu názorov. Aplikácia je široko škálovateľná pre komerčnú aj nekomerčnú sféru, má využitie na rôznych podujatiach, konferenciách, v stravovacích zariadeniach… Tvorcovia plánujú aplikáciu rozšíriť o vyhodnotenia v grafickej podobe a majú tu naozaj veľa ďalších možností, ako ju posunúť vývojom ďalej.


Games lab

Tento lab bol zameraný na vývoj hier, počas prezentácií sa tu predstavili spolu štyri nové hry. Dve z nich boli tzv. Idle hry (DarkMatter a Idle Space Conquer), ktoré “sa hrajú samé” na pozadí vášho zariadenia a sú prakticky nekonečné. Cieľom v nich je zlepšovať svoje vesmírne lode pridávaním rôznych vylepšení a vymožeností. Študenti z tímu hry DarkMatter stavili na technologický svet plný serverov a IT súčiastok, hra Idle Space Conquerzasa vynikala peknou retro pixelovou grafikou. Ďalšia z hier PP Project má aj vyšší ekologický rozmer – je zameraná na zvyšovanie povedomia o zahlcovaní našej planéty plastami. Hlavná postava hry, delfín Norman, sa snaží vyhýbať plastom pri plávaní. Kým sa vám hra načítava, môžete si prečítať tipy, ako správne recyklovať.

Najlepšou hrou večera, ktorá získala aj ocenenie – platenú stáž počas leta v druhom najväčšom hernej štúdiu na Slovensku – sa stala Ice Clean Machine. Výborne prepracovaná hra, kde je vašou úlohou upraviť ľadovú plochu pred zápasom. Hra mala niekoľko herných módov v rôznych úrovniach náročnosti. Tvorcovia, študenti Viktor a Marek hru už aj launchovali (môžete si ju stiahnuť z GooglePlay) a zatiaľ získavajú pozitívne spätné väzby.

O tom, ako OpenLab predčil očakávania všetkých

Študenti oboch Labov sa zhodli na hlavných benefitoch, ktoré im ponúklo niekoľko hodín týždenne strávených pri projektoch OpenLabu – zaujímavá práca na reálnych projektoch obohatená o aktívny mentoring, fungovanie v tíme, kde je každý člen dôležitý, zlepšovanie svojich schopností, cenné nové skúsenosti a popracovanie na efektívnom menežovaní svojho času.

Na záver, po prezentáciách, zhodnotil prvý ročník OpenLabu Labmaster študentov Matej Teo Žilák veľmi úspešne. Program prekonal jeho očakávania a ocenil mladosť a dravosť zúčastnených študentov, čo môže podľa neho ľahko spôsobiť, že žiaci vo finále prerastú svojho mentora. Opísal, ako pri študentoch využíva tutorované samovzdelávanie – odkazuje ich na relevantné zdroje, aby si informácie vyhľadávali sami a na problémy študentov nerozdáva ani riešenia na počkanie, musia na riešenie prísť sami, keď ich správne navedie. Svoj príhovor zakončil inšpiratívne: “Keď ľuďom dáte slobodu v práci, pozitívne sa to odrazí na ich výsledkoch.”

V závere OpenGate-u vzdelávací program zhodnotili aj zakladateľ OpenLabu, Grigor Ayrumyan (CEO, WEZEO) a Barbora Rusiňáková (projektová manažérka partnera programu SAPIE). Boli by sme radi, ak by OpenLab na Slovensku pokračoval dnes, zajtra a aj o rok. Vidíme obrovský potenciál v modeli vzdelávania, v ktorom vznikajú malé študijné ekosystémy, kde sú známky nahradzované dosahovaním cieľov a kde sa úplne inak dá precítiť osobný prístup vzdelávajúcich k študentom. OpenLab sa tak stal miestom, kde sa študenti učia s radosťou, čo je skvelým výsledkom.

Viac sa o projekte OpenLab dočítate TU.

Autorka článku: Barbora Rusiňáková

Autorka je exekutívna manažérka vzdelávacieho projektu OpenLab.

Teraz najčítanejšie

OpenLab

OpenLab je vzdelávací program pre školy vytvorený odborníkmi z top slovenských firiem na princípoch open source a demokratickej spoločnosti. Pod vedením odborníka z praxe LabMastra, študenti v rámci vyučovania pracujú v tímoch na reálnych projektoch s firmami - partnermi OpenLab-u, pričom získavajú mäkké zručnosti a digitálne zručnosti v technológiách 21. storočia. OpenLab postupne rozširujeme ako neziskový vzdelávací projekt s cieľom otvoriť OpenLab-y zamerané na rôzne IT technológie na čo najväčší počet škôl vo všetkých slovenských regiónoch. Veríme, že OpenLab bude natoľko úspešný, že sa stane štandardom vzdelávania na Slovensku. OpenLab partneri: SPŠE Hálova 16, Bratislava, SPŠ IT, K.N. Mesto, WEZEO, PowerPlay Studio, Siemens Healthineers, ASIT