Denník N

Sľúbili sme si vravieť pravdu len, sľúbili sme si vydržať…

Aj slobodné voľby môžu priniesť neslobodu. A ani slobodné voľby nie sú zárukou toho, že sa do úradov dostanú tí naozaj najlepší z najlepších…

„Ako môžu ľudia zbabelí, nečestní, nekompetentní, zákerní, šíriaci strach a konšpirácie slúžiť ostatným ľuďom? Takí sa na začiatku trasú strachom, či budú schopní úrad vykonávať. Vo chvíli, keď úrad dostanú, trasú sa strachom, aby o neho neprišli. Keď sa začnú triasť strachom, aby o úrad neprišli, nie je nič, čoho by neboli schopní, aby si úrad udržali.“* To platilo za Konfucia a platí to aj dnes. A platí to najmä pre všetkých bežných úradníkov, obecných poslancov, starostov, primátorov a všetkých vrcholných politikov, ktorí sú v úrade už neprimerane dlhú dobu. A ak sa k tomu navyše v ich správaní zakorení bezohľadnosť, lajdáckosť, pocit nadradenosti a neomylnosti, je už naozaj zle.

Blíži sa 30. výročie Nežnej revolúcie. Áno, je tomu už neuveriteľných 30 rokov kedy sa skončila „monovláda“ Komunistickej strany, ktorá dlhých 40 rokov, s krátkym pokusom o socializmus s ľudskou tvárou, dusila vlastných občanov vo vlastnej šťave v duchu „So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak“. No všetko, čo bolo a je udržiavané násilím, v strachu a neslobode sa raz, skôr či neskôr, rozpadne a zanikne.

Dnes už síce žijeme v demokratickom systéme, no aj v tomto systéme sa môžeme dostať do stavu, ktorý pripomína časy minulé. Vo vláde máme nepretržite, okrem krátkeho záblesku Radičovej vlády, 13 rokov stranu, ktorá má korene v Komunistickej strane, vyrástla na Mečiarizme a „vypracovala“ sa až na stranu, ktorá má úzke prepojenia na oligarchov a mafiánov. Dokonca za jej spolu-vlády boli chladnokrvne zavraždení dvaja mladí čestní a talentovaní ľudia, ktorí verili, že až tak ďaleko protistrana, na ktorej špinavosti Ján neustále poukazoval, nemôže zájsť.

Už o pár dní na nás zo všetkých strán naplno zaútočí predvolebná kampaň. Zatiaľ je ticho pred búrkou, ale dá sa očakávať, že to môže byť najšpinavšia kampaň akú sme tu po ´89 mali. Všetko má svoj koniec a začiatok, a ani vláda či samotná existencia žiadnej strany nie ja na večné časy.

Slobodné voľby sa nám vrátili pred 30 rokmi. Nesmieme však zabúdať na to, že slobodné voľby môžu priniesť aj neslobodu. Majme preto tieto najbližšie týždne a mesiace oči a myseľ jasnú, a nedajme poblázniť a vtiahnuť do kolotoča povrchných a nepodstatných predvolebných „blábolov“ a kamufláží.

Sústreďme sa na slušnosť, spravodlivosť, charakter, poctivosť a podstatu veci.

* Adaptácia výroku Konfucia.

/ Venované aj niektorým oravským starostom a niektorým oravským poslancom /

Článok vyšiel v časopise .týždeň

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.