Denník N

Je vhodná doba na predaj alebo na kúpu nehnuteľnosti ?

Otázka, ktorú si kladie asi každý, kto rozmýšľa nad kúpou alebo predajom nehnuteľnosti. Poďme si teda povedať niečo o obidvoch prípadoch.

Ak ste v situácii, že rozmýšľate nad predajom svojej nehnuteľnosti, tak Váš môžem určite potešiť. Momentálne zažívame obdobie, kedy dopyt výrazne prevyšuje ponuku na reálnom trhu. Inak povedané, záujemcov o kúpu je veľa a ponuka je veľmi malá. Táto skutočnosť sa momentálne ešte viac prejavuje v dovolenkovom období. Môžem to potvrdiť, nakoľko v súčasnosti zastupujem niekoľko klientov, pre ktorých hľadám nehnuteľnosti a výber je žalostne malý.
Pre predávajúcich je to však výhoda, lebo predpoklad, že o ich nehnuteľnosť bude mať záujem viac záujemcov je pomerne vysoký. Pokiaľ zveríte svoj predaj šikovnému maklérovi, ktorému naozaj záleží na Vašej spokojnosti a urobí pre ňu maximum, v konečnom dôsledku dokáže v takomto prípade vyťažiť z predaja čo najvyššiu predajnú cenu.

Klienti sa ma často pýtajú, či môžu byť problémom neustále sa sprísňujúce podmienky hypoték, čo vedie k obavám, že k úveru sa už tak ľahko nedostane každý. Táto skutočnosť sa vo všeobecnosti týka iba malej skupiny kupujúcich a podľa mojej mienky zatiaľ nemá veľký vplyv na samotný realitný trh. Dôvodov je niekoľko. Len veľmi malé percento klientov chce riešiť 100%-né financovanie úverom. Väčšina ľudí má vlastné zdroje vo výške 10% – 20% a preto prísnejšie kritériá bánk títo záujemcovia nepocítia. Rovnako tak platí, že so šikovným finančným poradcom dokážu aj záujemcovia s požiadavkou 100%-nej hypotéky v bankách uspieť. Pokiaľ nemáte vo svojom okolí nikoho podobného, nemusíte zúfať. Stačí sa ozvať a ja spolu s mojím tímom urobíme všetko pre to, aby ste úver dostali v potrebnej výške a za čo najvýhodnejších podmienok.

Takže, pokiaľ rozmýšľate nad predajom svojej nehnuteľnosti, dá sa povedať, že momentálne je naozaj vhodný čas na jeho realizáciu. Terajší vysoký dopyt nemusí trvať večne.

Ak ste v opačnom postavení a uvažujete nad kúpou nehnuteľnosti, tak Vás s niektorými informáciami poteším viac, s inými menej. Dopyt je vysoký, ponuka mu nestačí. Pokiaľ chcete počkať s kúpou s nádejou poklesu cien, môžete čakať… ale dovolím si tvrdiť, že sa nedočkáte. Súčasný stav nahráva viac predávajúcim ako kupujúcim. Nedá sa predpokladať, že sa v tomto smere niečo radikálne zmení
v najbližších mesiacoch.

Pozitívom pre Vás môže byť skutočnosť, že úrokové sadzby sú stále na svojich minimách a v dohľadnej dobe nie je predpoklad, že by sa táto situácia mala zmeniť. Dôkazom je aj skutočnosť, že Európska centrálna banka v týchto dňoch opäť ponechala základné sadzby na svojej úrovni a nezvyšovala ich. V tomto môžeme byť radi, že máme Euro. Na rozdiel od susednej Českej republiky, kde za posledný rok priemerná sadzba pri hypotékach vzrástla z cca 1,3% na súčasných 2,5 – 2,75%.

V prípade kúpy teda môžeme zhodnotiť, že síce kupujete drahšie nehnuteľnosti ako v minulosti, ale si na ne požičiavate za historicky najnižšie úroky.

Či sa rozhodne nehnuteľnosť kupovať alebo predávať, prajem Vám šťastnú ruku pri výbere makléra, s ktorým budete spolupracovať.

Teraz najčítanejšie

Peter Vizváry

Celý život sa venujem obchodu a práci s ľuďmi. Na začiatku svojej kariéry som niekoľko rokov pôsobil v bankovníctve. Za túto skúsenosť som veľmi rád, lebo ma naučila v prvom rade počúvať klientov a vnímať ich potreby aby som následne ich predstavy bol schopný pomôcť realizovať.Následne som niekoľko rokov žil a pôsobil v Prahe, kde som sa začal venovať realitám. Mal som možnosť sledovať profesionálov a odborníkov od ktorých som sa veľa učil. V roku 2018 po všetkých skúsenostiach, ktoré som načerpal, som sa rozhodol vrátiť do Bratislavy a založiť realitnú kanceláriu práve preto, aby som mal možnosť poskytnúť klientom servis a služby, ktoré by mali byť na takej úrovni aby profesia realitných maklérov bola vnímaná ako užitočná práce pre ľudí.Mohol by som o sebe povedať a napísať čokoľvek, ale lepšie to za mňa robia moji klienti. Peter Vizváry - realitnyprofik.sk