Denník N

Demokrati všetkých strán, spojte sa!

V poslednom prieskume získala Demokratická strana (DS) 0,3%. V praxi to znamená, že pri zhruba 700 použiteľných odpovediach si na DS-ku spomenuli dvaja respondenti. Príhodný čas zamyslieť sa nad prvými krokmi strany po vstupe do parlamentu, prípadne nad kritériami výberu budúcich koaličných partnerov.

Úsmev, úškrnok, diskrétny chichot, zapálená sviečka za pozostalých… ale mimo dosah Kočnerových esemesiek, horúcich dialógov s nastrčenými volavkami, pozemkových transakcií na Horniakoch, žiadne utajené účty v daňových rajoch, paralelné účtovníctvo … skrátka samá nuda. Čas na klimatickú zmenu. Chvíľu to vyzeralo tak, že politickým startupom roka by mohlo byť Progresívne Slovensko. Cítim v kostiach, že by to mohla byť nakoniec Demokratická strana. Malá zmenka plánu. Ak progres plánuje bojovať s vyhorením, demokracia sabatikal nepotrebuje. Demokracia pôsobí sviežo a startupovo bez ohľadu na vek. Dokonca aj keď je unavená, oklieštená (ne)vhodnými prívlastkami, zverená do opatery nehodných pestúnov. A aj keď je neviditeľná, voľne levituje povetrím a čaká …

Demokratické Slovensko je inšpiratívne, inteligentné, iniciatívne, inovatívne a integrujúce vo svojej podstate. A je skoro jedno, či je za tým hnutie, únia, koalícia alebo strana. Mančaft, ktorý chce víťaziť nad súperom a nie sa faulovať navzájom. Demokracia má v sebe skrytý potenciál ochoty a potreby sa dohodnúť, nájsť riešenie a získať preň (demokratickú) väčšinu. Demokratická strana chce byť takýmto integrátorom.

Klimatická zmena ešte nedávno nebola témou. Dnes sme svedkami diskusie, potreby vyjadriť sa k téme a hoci sa navzájom prekrikujeme v rôznych svetových (programovacích) jazykoch a  možno si nerozumieme … emócie sú tu. A tak je to dobre. Riešenia prídu … a voda nám to vynahradí. Aj tá, čo nás drží nad vodou.

Demokratická strana je späť.

Teraz najčítanejšie