Denník N

Dáta sú novodobá zlatá baňa. Ako ich slovenský startup využíva?

ocenenie Biotron ako najlepší blockchain startup

Biotron je dátové a analytické štúdio poskytujúce komplexné dátové riešenia na vytváranie a vylepšovanie produktov, služieb a pod. Zistite, ako slovenský startup uspel v minulom ročníku CESAwards Slovakia a prečo tento rok zabojuje o ocenenie startup roka.

Ako sa im posledné obdobie darí a prečo si treba vypočuť i bolestivé slová sa dozviete v nasledujúcom rozhovore, v ktorom sme vyspovedali Pavla Magica, CEO Biotron.

Čo máte v Biotron nové a ako sa Vám darilo tento rok?

Za posledný rok sa toho udialo dosť veľa. Rozšírili sme tím na 7 ľudí, ktorí pracujú na plný pracovný úväzok plus pár externistov. Stali sme sa členom SAPIE, prostredníctvom SBA sme boli na mesačnej stáži v Cambridge Innovation Center. Medzi najdôležitejšie úspechy však jednoznačne radím ohlásenie spolupráce s HB Reavis a slovenským zastúpením Shell. 

Spustili sme Data Lab, v rámci ktorého pomáhame firmám nájsť hodnotu v ich dátach. Predstavili sme aj vlastné produkty ako napríklad mobilné SDK (súbor nástrojov na vývoj softvéru), vďaka ktorému vedia firmy zbierať dáta od svojich používateľov a následne ich odmeňovať.  Novinkou je i nástroj na analýzu a optimalizáciu retailovej siete. V blízkej budúcnosti ohlásime ďalšie produkty a služby a postupne začíname expandovať do celého regiónu strednej a východnej Európy, avšak aj do ostatných kútov sveta.

Vyzerá to na veľmi aktívny rok. Ako prebiehala stáž v Cambridge Innovation Center a čo ste si odtiaľ doniesli?

Počas jedného mesiaca sme sa postupne stretávali s mentormi a potenciálnymi partnermi. Cieľom bolo zvalidovať a vyladiť našu propozíciu pre potreby globálneho trhu. Hlavným prínosom bolo, že sme získali úplne inú perspektívu na náš biznis a dostali spätnú väzbu od renomovaných firiem a uznávaných odborníkov. Niekedy sú takéto veci bolestivé, ale treba si ich vypočuť, aby sme sa mohli pohnúť ďalej a priniesť našim klientom čo najväčšiu hodnotu.

Mohol by si nám bližšie popísať DataLab? Znie to totiž naozaj zaujímavo.

Prostredníctvom Data Labu prinášame inovácie, ktoré by interne firmy nevedeli spraviť – či už kvôli zdrojom alebo know-how. Množstvo spoločností má obrovské množstvo dát, ktoré sú zlatou baňou. Ak to zlato ale neviete vydolovať, je vám zbytočné. Práve o to sa v Data Labe snažíme, pomôcť firmám nájsť hodnotu v ich dátach. Dáta využívame na identifikáciu zlepšenia interných procesov, produktu či služieb. Taktiež vďaka porozumeniu dátam pomáhame uľahčiť a zefektívniť rozhodovací proces.

Stále ešte patríte do kategórie “rastúci slovenský startup”. Ako teda pomáhate klientom ako Shell či HB Reavis? 

Slovenskému zastúpeniu Shell pomáhame optimalizovať ich maloobchodný reťazec. Na tento účel využívame údaje najmä z mobilných zariadení kombinovaných s bodmi záujmu POIs (places of interest), zostavou cestnej siete a dostupnými vládnymi údajmi (ako sú napríklad systém dopravného sčítania). Záverečná správa obsahuje analýzu premávky a pohybu, analýzu spádovej oblasti a možné poškodenie existujúceho reťazca.

Pre HB Reavis vyvíja Biotron inteligentné pracovné priestory. Medzi príklady patrí analýza využitia pracovného priestoru, vzorce pohybu a mnoho ďalších.

Vieš nám prezradiť na čom ďalšom pracujete?

Nerád by som predbiehal a hovoril konkrétne veci, ktoré sú už tesne pred spustením. Pokračujeme ale na veciach, na ktorých už nejaký čas pracujeme. Onedlho predstavíme spoluprácu so samosprávami ohľadom podpory využívania alternatívnych foriem dopravy, najmä hromadnej. Pribudnú aj ďalší klienti, predovšetkým siete čerpacích staníc, pre ktoré poskytujeme celú škálu produktov a služieb. A mnoho ďalších vecí, ale ako som už povedal – nerád by som predbiehal. 😊

Minulý rok ste vyhrali v dvoch kategóriách súťaže CESAwards Slovakia. Pomohla Vám výhra ocenenia?

Som pragmatický človek, takže sa k súťažiam staviam opatrne –  víťazstvo v nich väčšinou účty nezaplatí. Ale pre začínajúcu firmu je to veľmi pekné promo. Navyše to celkom rezonuje aj u potenciálnych partnerov a klientov. Je to potvrdenie toho, že tento projekt vyzerá fajn, čo pomôže otvoriť dvere.

Plánujete sa prihlásiť tento rok do CESAwards alebo iných súťaží?

Zatiaľ sa zapájame iba do CESAwards, nad ďalšími súťažami veľmi neuvažujeme. Všetku energiu a zdroje zameriavame na rozvoj našich produktov a služieb, aby sme našim klientom prinášali čo najlepšiu hodnotu.

Ako vnímaš startup komunitu na SR?

Slovenská startup scéna je pomerne aktívna, čo je dobré. Na druhej strane mi tu chýba väčší ťah na bránku a globálne ambície, ktoré sú aj niečím podložené. Je totiž zbytočné chodiť na všetky konferencie a meetupy, keď z nich mám akurát tak fotku na Instagram a nestihnem popri tom nič spraviť. 

Čo by si odporučili mladým firmám a startupom na Slovensku?

Odpoveď som už načal vyššie – viac robiť, menej rozprávať a priebežne validovať výsledky práce.

Aké máš osobné alebo firemné plány do budúcna?

Osobné a firemné plány sú teraz u mňa dosť previazané. Chcem vybudovať úspešnú globálnu firmu, ktorá dá používateľom kontrolu nad svojimi dátami a organizáciám prinesie viac hodnoty prostredníctvom týchto dát.

Pavlovi za rozhovor veľmi pekne ďakujem v mene CESAwards Slovakia tímu. Budeme im držať palce počas súťaže. Všetkých nominovaných (startupy, investorov, co-workingy či inšpiratívne ženy) pozývame na finálne podujatie, ktoré sa uskutoční 19.9.2019 v Campus Cowork Bratislava.

Priebežné informácie k súťaži môžete sledovať na Facebook profile či Facebook podujatí a v prípade otázok nás neváhajte kontaktovať.

Teraz najčítanejšie

Kristína Puškášová

Koordinátorka Central European Startup Awards Slovakia. Viac informácií o súťaži nájdete tu: http://centraleuropeanstartupawards.com