Denník N

Varíme s Medveďmi – chrumkavý patizón z rúry

Dnes si pripravíme jednoduché jedlo z patizónu, ktoré sa hodí napríklad pre vegetariánov, alebo pre všetkých tých, čo nie sú ortodoxní mäsožravci a dokážu si predstaviť nedeľu aj bez bravčového rezňa.

Najprv si ukážeme, ako si čo najjednoduchšie pripravíme patizón.

Nakrájame ho na približne centimeter široké plátky. Môžu byť aj trochu hrubšie. Každý plátok ošúpeme a vydlabeme z neho semienka.

Plátky jemne osolíme a necháme chvíľu odpočívať.

Okrem patizónu budeme potrebovať ešte toastový chlieb (u nás tmavý), múku (u nás celozrnnú špaldovú), vajíčka, soľ, nastrúhaný parmezán, červenú papriku, granulovaný cesnak a sušené bylinky.

Z toastového chleba okrájame kôrky a rozmixujeme ho v mixéri.

Čerstvú chlebovú strúhanku ochutíme strúhaným parmezánom, červenou paprikou, granulovaným cesnakom a sušenými bylinkami.

Tak a všetko máme pripravené. Obalíme plátky patizónu rovnako, ako pri klasickom trojobale.

Vrstva strúhanky bude hrubšia ako pri bežnom obaľovaní. Obalený patizón rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút. Patizón zmäkne a strúhanka krásne ‚schrumkavie‘.

Podávame napríklad s mrkvovou kašou. Do mäkka uvarenú mrkvu rozmixujeme s kúskom masla, osolíme, okoreníme a pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.

Dobrú chuť.

 

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.