Denník N

Kočnerov vplyv, Ficov vplyv

„O osude tejto krajiny nemôže rozhodovať neoverená komunikácia chvastúňa, ktorý na nič nemá vplyv.“ Toto je obrana Roberta Fica k informáciám z mobilu Mariána Kočnera. Má pravdu. Neoverená komunikácia o osude krajiny rozhodovať nemôže.

Problém je v tom, že v prípade Kočnera nejde o neoverenú komunikáciu. Overil ju EUROPOL a Úrad špeciálnej prokuratúry. Len vďaka tomu mohol časť tejto komunikácie navrhnúť na súde ako dôkaz proti Kočnerovi a Ruskovi prokurátor kauzy „zmenky“ Ján Šanta.

Fico zavádza aj vtedy, keď tvrdí, že Marián Kočner je chvastúň, ktorý na nič nemá vplyv. Túto polopravdu opiera šéf Smeru o fakt, že Kočner bol prvý krát obvinený ešte počas jeho vlády v roku 2017, keď navyše polícii šéfoval Tibor Gašpar. V skutočnosti bol Kočner obvinený nie vďaka, ale napriek Tiborovi Gašparovi na čele polície. Bývalý policajný prezident totiž roky asistoval tomu, ako všetky Kočnerove kauzy si uchmatla tá istá dvojica vyšetrovateľov (Jombík-Barochovský) a vždy ich uzavrela s tým istým záverom: skutok sa nestal.

Čo sa zmenilo v roku 2017, keď Kočnerovi prvý krát vzniesli za niečo obvinenie? Vďaka médiám a niektorým opozičným politikom boli postupne zverejnené informácie, že sa polícia podozrivo zhovievavo správa k daňovým podvodom dvojice Bašternák-Kočner. Vedenie prokuratúry preto vymenilo Kočnerovi spriaznených prokurátorov, ktorí dozorovali jeho kauzy a noví prokurátori odňali všetky spisy dvojici Jombik-Barochovský. Najprv bol obvinený dovtedy nedotknuteľný Bašternák a na jeseň vzniesli obvinenie aj Kočnerovi. Z tohto vývoja zrejme niekomu praskli nervy a začal uvažovať o vražde. Nie o Ficovej, Gašparovej, Jombíkovej či Barochovského. Ale Kuciakovej, Lipšicovej, Žilinkovej a Šufliarskeho. Aj z toho je zrejmé, kto bol vnímaný ako spojenec a kto ako nepriateľ.

Potom prišiel rok 2018.

Vražda (február).

Protesty.

Ficova demisia (marec).

Odstúpenie Gašpara (apríl).

Zatknutie Kočnera za „zmenky“ (jún).

Zatknutie vrahov (september).

Dnes je rok 2019. Fico zúri, že tajomstvá z Kočnerovho mobilu vychádzajú na povrch. Inokedy, keď Kočner zverejňoval tajomstvá z cudzích mobilov, sa ešte usmieval. Časy sa menia. Kedysi najmocnejší ľudia sa postupne menia na chvastúňov, ktorí na nič nemajú vplyv.

Teraz najčítanejšie