Denník N

Nebezpečné známosti politikov

V uplynulých týždňoch vychádzajú informácie ohľadom nebezpečných známostiach vysokopostavených politikov a možného vplyvu na spôsob fungovania Slovenskej republiky. Politici (ne)reagujú.

Zverejnená komunikácia, ktorá odhalila stav našej republiky, prekvapila hádam aj toho najväčšieho skeptika voči slovenskej politike. Komunikácia bola zverejnená tento týždeň a priniesla so sebou smutné správy o možnom prepojení vysokopostavených politikov s M.K. a jemu podobnými.

Avšak do akej miery môžeme túto komunikáciu brať ako pravdivé informácie, keďže sa jedná o tak nedôveryhodnú osobu? Táto osoba, známa svojím preháňaním, nepredstavuje práve najspoľahlivejší zdroj informácií.

Malo by byť našou prioritou aby sme nespadli do prehnaných či unáhlených záverov, no treba žiadať o podrobné vysvetlenie od osôb, ktorých sa to bezprostredne týka. Tieto osoby už svoj priestor na odpoveď dostali, keď sa postavili pred média, no ich urýchlené a neisté odpovede a rýchle odchody z tlačoviek na legitimite ich výpovedí veľmi nepridávajú. Môžeme sa pozrieť na pána Bugára, ktorý spočiatku tvrdil, že sa s dotyčnou osobou len pozdravili, no neskôr po zverejnení prepisu z Threemy však priznal, že spolu prehodili aj pár slov o tom „čo a ako na Slovensku“. Síce šlo len o malú úpravu jeho predošlej výpovede no už to môže spochybniť jeho slová.

Ak dôjde k odhaleniu či už ich vzájomnej komunikácie alebo komunikácie M.K. s inou osobou, nemôžme byť ako spoločnosť spokojní s výpoveďami pozmenenými podľa množstva uniknutých informácií. Pán Bugár prosil novinárov aj verejnosť aby ho nespájala s M.K., pretože ho považuje za zlo, no takéto prepisy prirodzene vyvolávajú otázky.  Vraj si nemáme  myslieť, že niekto cudzí mohol nahučať do lídra koaličnej strany Most-Híd. Hlavnou otázkou však zostáva to, či táto osoba bola naozaj pre lídra strany Most-Híd len neznámou osobnosťou alebo len zapieranou známosťou.

Pred médiá vystúpil aj expremiér Róbert Fico. Tvrdil, že sa s Kočnerom nestretol za žiadnych okolností, ako to popisuje denník N. Začal narážať aj na to, že s zaisteným telefónom niekto mohol manipulovať 5 mesiacov, čím naznačil, že môže ísť o zmanipulované a falošné prepisy komunikácie, čo je celkom paradoxné vzhľadom na to, že ak by niekto na polícii manipuloval s týmito dôkazmi nekalo, ako to expremiér naznačuje, išlo by len o ukážku nefunkčnosti polície po 12 rokoch vládnutia Smeru-SD. Ďalej poukázal na to, že v správe sa píše, že Kaliňák M.K. nikdy nič nedal, akoby to malo ospravedlňovať prípadné Kaliňákove stretávky s už vtedy známou závadnou osobou. Pán Fico dokázal na začiatku tlačovej konferencie celú komunikáciu spochybniť, no zároveň sa na nej obsah odvolať.

Došlo aj na expremiérov obľúbený argument. Povedal, že práve za jeho vlády sa začalo trestne stíhanie M.K. v ekonomickej trestnej činnosti. Na tento argument reagoval advokát pozostalej rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic vo videu pre denník SME, že  vyšetrovanie M.K. bolo nezákonne zastavené a jeho obnova sa konala až po nátlaku spoločnosti, teda vyšetrovanie neprebehlo vďaka Smeru ale napriek Smeru. Róbertovi Ficovi pomaly dochádzajú argumenty, konšpirovanie verejnosť už prestáva baviť a je len otázkou času, keď si aj jeho voliči uvedomia, že všetky kauzy okolo smeru pravdepodobne nebudú len náhoda. No nemusí to prísť dostatočne rýchlo a ak sa Smer-SD znova dostane k moci, obávam sa, aby nedošlo k ututlaniu všetkých nejasností či už v činnosti súdov, prokurátorov alebo konekcií vysoko postavených politikov.

Dobrou správou pre Slovensko je to, že sa stále nájdu dostatočne poctiví prokurátori a vyšetrovatelia, ktorí sú ochotní postupovať v rámci zákona bez rôznych vonkajších vplyvov. Dôležitým bodom pre slovenskú spoločnosť bude najmä to, aby nestratila dôveru vo vyšetrenie všetkých neprávostí, ktoré vychádzajú v posledných mesiacoch/rokoch na povrch. Neostáva už nič iné len čakať na výsledky vyšetrovaní spolu s trestnoprávnymi konaniami. Slovensko má šancu dostať sa zo začarovaného kruhu plného vplyvných oligarchov a konečne vykročiť tým správnym smerom vpred lepším zajtrajškom.

Teraz najčítanejšie

Róbert Lehocký

Som študentom Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave a bývalým študentom Gymnázia v Stropkove. Mojim cieľom je vyštudovať oblasť práva a venovať sa advokátskej činnosti. Venujem sa politickej situácii na Slovensku, keďže to považujem za jednu zo základných povinností každého občana Slovenskej republiky ako aj každého iného štátu.