Denník N

Nikdy na Vás nezabudneme!

Výročie vraždy Jána a Martiny 21.2.2019 v Košiciach
Výročie vraždy Jána a Martiny 21.2.2019 v Košiciach

Bol 21. august, významný dátum pre Slovensko.

V ten deň sa pred 51 rokmi začala okupácia našej krajiny sovietskou armádou a nasledovalo dlhé a bolestivé obdobie neslobody. Pre nás z iniciatívy Za slušné Slovensko je tento dátum dôležitý ešte z iného dôvodu: ubehol rok a pol od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Čo je pre tento príbeh dôležité, je to, že druhé výročie ich vraždy tak bude presne o pol roka. A práve pol roka dopredu je možné oznámiť verejné zhromaždenie – presne to sme mali aj v úmysle.

Chceli sme si zarezervovať námestia vo viacerých slovenských mestách, aby sme si o pol roka mohli opäť pripomenúť Jána a Martinu, ich život a posolstvo, ktoré zmenilo Slovensko navždy. Bolo pre nás dôležité ísť odovzdať oznamenie hneď v prvý deň, kedy to bolo možné, pre istotu. Parlamentné voľby v roku 2020 budú tesne po druhom výročí vraždy a obávali sme sa, že sa nájdu politické strany, ktoré to budú chcieť využiť. Najdôležitejšie je pre nás vždy zarezervovať námestia v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach, keďže ide o veľké mestá. Do tých menších už politici zhromaždenia robiť nechodia, nie je tak dôvod obávať sa, že sa tam s nimi bude treba „pretekať“.

Plán ísť nahlásiť zhromaždenie hneď v prvý možný deň bol skôr „pre istotu“, pravdupovediac, asi nikto z nás nečakal, že tam naozaj prídu zhromaždenie ohlásiť aj politici. Bohužiaľ, naše obavy sa naplnili a v Bratislave na magistráte stretol náš bratislavský organizátor zástupcov hneď dvoch politických strán. V Banskej Bystrici prišlo z magistrátu vyjadrenie, že na daný termín už nahlásila zhromaždenie tiež politická strana. V Košiciach ešte na vyjadrenie magistrátu čakáme.

Keď sme si pred pol rokom boli uctiť pamiatku Jána a Martiny na prvé výročie ich vraždy, s povoleniami sme žiaden problém nemali, a to sme zhromaždenie neboli nahlásiť hneď v prvý možný deň (v tej dobe by nám to ani nenapadlo). Darmo, nebolo pred voľbami. Som zvedavý, ako to bude pri treťom výročí, keď opäť nebude pred voľbami. Kto si vtedy spomenie na Jána a Martinu? Budú sa na magistráte opäť “pretekať” viacerí? Pochybujem.

V Bratislave sa o zhromaždení rozhodovalo žrebovaním. Jedna politická strana svoje oznámenie stiahla a žrebovaním nakoniec získala povolenie na zhromaždenie druhá politická strana. Je to zvláštna a cynická situácia. Rodičia Jána a Martiny sú doma v Štiavniku a Gregorovciach, možno v práci, možno na nákupe alebo v aute na ceste niekam. Popritom sa kdesi v Bratislave losuje o to, kto dostane povolenie usporiadať pietnu spomienku na ich nebohé deti. Rodiny sa nikto nepýtal. Rozhoduje o tom úradník a atmosféra má od pietnej ďaleko.

Chcel by som touto cestou vyjadriť rodinám Jána a Martiny veľa síl. To, čo prežívajú, si nikto z nás predstaviť nevie. Viem ale sľúbiť, že my nezabudneme a budeme pokračovať, až kým sa táto brutálna vražda nevyšetrí a vinníci nebudú potrestaní. Janko a Martinka, spojili ste nás, spojili ste celé Slovensko a nikdy na vás nezabudneme. Odpočívajte v pokoji.

Teraz najčítanejšie