Denník N

Začneme sa na Slovensku intenzívnejšie zaujímať o porušovanie náboženskej slobody vo svete?

Dnes si svet prvýkrát spomína na prenasledovaných pre vieru. Veľmi sa teším a som vďačná našim priateľom z Poľska, ktorí na pôde OSN v júni 2019 iniciovali prijatie rezolúcie, ktorá ustanovuje práve 22. august za Medzinárodný deň spomienky na prenasledovaných pre vieru alebo náboženstvo. Rovnako sa teším, že slovenská diplomacia túto iniciatívu na pôde OSN podporila.

Náboženská sloboda je v dnešnej dobe obmedzovaná a porušovaná bezprecedentným spôsobom. Spomeňme si len na pár príkladov: kresťania v Iraku a v Sýrii čelili v ostatných rokoch genocíde zo strany Islamského štátu. Počet kresťanov v Iraku za posledné desaťročie klesol z 1,4 milióna na 250 000. Stovky kresťanov zahynuli pri bombových útokoch na Srí Lanke priamo na Veľkonočnú nedeľu tento rok v apríli. Dlhoročná ľudsko-právna kríza je tiež skutočnosťou v Mjanmarsku, kde vládny režim dlhodobo porušuje základné ľudské práva etnických a náboženských menšín. Najznámejšou z nich je prevažne moslimská menšina Rohingov. Počet Rohingov, ktorí utiekli z Mjanmarska  v čase vrcholiaceho prenasledovania v roku 2017, prekročil 725 000. Dlhodobo alarmujúca je tiež situácia stúpencov duchovného hnutia známeho ako Falun Gong v Čínskej ľudovej republike, ktorí sú od konca deväťdesiatych rokov obeťou prenasledovania zo strany štátnych orgánov. V prípade kresťanov a jezídov a ďalších menšín na Blízkom Východe ako aj Rohingov v Mjanmarsku konštatujú renomované medzinárodné ľudskoprávne organizácie genocídu.

Štúdií, ktoré tento zhoršujúci sa stav konštatujú, stále pribúda. Jeremy Hunt, britský minister zahraničných vecí nariadil preskúmať stav prenasledovaných kresťanov vo svete a zároveň vyzval vládu v Británii aby konala, aj týmito slovami: „Politická korektnosť, ktorá nám bráni postaviť sa za prenasledovaných kresťanov vo svete sa musí skončiť.  … Je to smutný fakt, že kresťania sú najviac prenasledovanou náboženskou skupinou v týchto moderných časoch.“

Sloboda náboženského vyznania a viery sa označuje za prioritu európskeho nástroja pre demokraciu a ľudské práva. EÚ žiada členské krajiny, aby venovali primeranú pozornosť otázkam súvisiacim so slobodou náboženského vyznania. Viaceré krajiny EÚ ako Dánsko, Nemecko, či Spojené kráľovstvo, taktiež naše susedné krajiny Poľsko a Maďarsko sa tejto téme intenzívne venujú. Na úrovni EÚ, ako aj na úrovni členských štátov teda postupne  dochádza k reakcii na tento globálny problém. Viaceré krajiny EÚ už reagovali prijatím parlamentných deklarácii či vytvorením osobitných postov pre sledovanie problematiky náboženskej slobody. Teším sa zvlášť z najnovšej iniciatívy Spojených štátov. Minister zahraničných vecí Mike Pompeo začiatkom júla 2019 ohlásil vytvorenie Medzinárodnej aliancie pre náboženskú slobodu.

Je teda čas aj pre Slovensko, aby sme sa vo výraznejšej miere pridali do aktivít na ochranu náboženskej slobody vo svete. O to som sa v ľudskoprávnom výbore snažila už vyše roka. Výsledkom práce odbornej komisie a množstva rokovaní je návrh Uznesenia NR SR o ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete, o ktorom budeme hlasovať na septembrovej schôdzi parlamentu. Verím, že ho prijmeme so silným mandátom naprieč politickým spektrom, nakoľko ochrana náboženskej slobody je témou ľudskoprávnou, apolitickou.

Tiež verím, že angažovanosť Slovenska v tejto téme neskončí a že po budúcoročných voľbách ako Slovenská republika podnikneme ďalšie  konkrétne kroky ako prenasledovaným pomôcť.

Teraz najčítanejšie

Anna Verešová

Osemnásť rokov som pracovala v treťom sektore v službách krízovej intervencie pre tehotné ženy v núdzi a matky s deťmi, ktoré boli obeťami domáceho násilia. V súčasnosti som poslankyňa NR SR za hnutie OĽANO a predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.