Denník N

Klimatická zmena demokracie.

Na konci júla dosiahla rýchlosť topenia grónskych ľadovcov úroveň najhoršieho predpokladu pre rok 2070. Horí Amazonský prales, horí Sibír prvé požiare zaznamenali dokonca už aj v Grónsku. A nešlo o zníženie hodnoty územia pred predajom strategickému záujemcovi.

Deň volieb zvykol byť tou hranicou, kedy skončili ostré predvolebné súboje a prišlo obdobie rešpektovania volebných výsledkov. Najnovšie sa Salvinimu snívalo o Orbánovych percentách až tak, že zrejme zjednotí proti sebe aj to nespojiteľné. A skončí v opozícii. Nemecký turbodiesel sa zadrháva a nové aditíva čakajú ešte len na schválenie (krajinské voľby v bývalej DDR).

Pritom technologická vyspelosť Európy je žolíkom, ktorý by jej mohol zabezpečiť prosperitu v období klimatických zmien a meniacich sa noriem. Pri miernom náraste HDP v krajinách EÚ emisie CO2 (výrazne) klesajú a Európa by vlastne nemusela robiť nič, len sa prizerať, ako v ostatnom svete pri dynamike rastu HDP úmerne rastú aj emisie CO2. Ako vlažne pristupujú ku klimatickým zmenám ako globálnej hrozbe. Európa svet nespasí a je ťažké neporovnávať ekologické záťaže trebárs z ťažby bridlicového plynu s tým “rizikovým“ z východu, likvidačné preteky o elektromobilitu na úkor diesela v porovnaní s inými “vyspelými“ technológiami rozšírenými v krajinách rozvojového sveta (vrátane Číny a Indie).

A skôr než budeme Čínu poúčať o dodržiavaní ľudských práv voči svojim menšinám, mohli by sme sa pýtať skôr na vlažný? postoj k plneniu klimatických cieľov. Brazílsky prezident odkázal kancelárke Merkelovej po prejavení ochoty spolufinancovať spomalenie? zastavenie? odlesňovania amazonského pralesa, že môže sadiť stromy doma v Nemecku koľko chce. Dobrý nápad.

Dajme šancu Grétiným rovesníkom urobiť niečo pre domácu prírodu. Nielen vysadiť svoj strom, ale sa oň aj starať, aby (vy)rástol a neuschol. Miesto psa mať svoj strom. Alebo oboje. Možno to znie na prvý pohľad morbídne?, ale rozumieť lesu, vedieť aká je úloha vody v ekosystéme v časoch virtuálnej reality, sociálnych sietí a umelej inteligencie bude patriť k základným nedigitálnym znalostiam moderného človeka. Vrátane našich detí. A možno sa stane hitom selfie vo “vlastnom“ lese.

 

Myslím si, že politický program by mal zodpovedať základné otázky typu –  čo chceme, prečo to tak má byť (prečo je to dôležité), ako to dosiahneme. Ako dlhodobý cieľ, pre ktorý sa zakladá politická strana založená na hodnotách. Na vytváraní rámcových podmienok a dodržiavaní pravidiel. Založená na ume, šikovnosti, súdržnosti a dôvere v ľudí.

Slovensko ako súčasť konkurencieschopnej Európy s pevnou menou, stabilnými cenami, istými pracovnými miestami, vyrovnaným rozpočtom. Ktoré negeneruje dlhy pre ďalšie generácie, nezvyšuje dane, pretože šetrenie a investovanie sú dve strany tej istej mince. Pretože dnešné dlhy sú budúcimi daňami. Výsledkom sú nové pracovné miesta a rastúca hospodárska výkonnosť krajiny. Pretože dobré pracovné miesto je viac ako kus chleba. Je to istota, sebavedomie a viera vo vlastné schopnosti.

Nejak takto by mohol začínať návrh programu Demokratickej strany do budúcich volieb…

Želám daždivý deň.

 

Teraz najčítanejšie