Denník N

Doba tendrov u Sakovej: obstaráva maľovanie, konzultácie aj nové sirény. Ale s priveľa otáznikmi

Denisa Saková. Foto – TASR
Denisa Saková. Foto – TASR

Ministerstvo vnútra vyhlásilo za posledné mesiace tendre za niekoľko stoviek miliónov eur. Pred voľbami nakupuje striekačky pre hasišov, konzultácie na lepšie služby, ale aj vysielačky horským záchranárom. Tendre ale vzbudzujú svojou kvalitou pochybnosti.

Na ministerstve vnútra sa posledné mesiace akoby roztrhlo vrece s tendrami. A nie hocakými. Pri pohľade na to, čo sa od začiatku roka obstaráva, je rozsah aj objem neštandardný. Suma dosahuje niekoľko stoviek miliónov eur a záber je od vymaľovania budov ministerstva cez komunikačné zariadenia až po konzultačné spoločnosti a hasičské cisterny.

Množstvo z nových zmlúv má platiť niekoľko ďalších rokov, a tak vyvstáva otázka, či by o nich nemalo rozhodovať už nové vedenie ministerstva, ktoré vzíde z februárových parlamentných volieb. No veľkým problémom sú aj zjavné nedostatky vyhlásených súťaží. Podmienky sú často povrchné, chýbajú detaily aj dostatočné odôvodnenie, prečo sa vlastne daný tovar kupuje teraz a v takých počtoch.

Príkladom je aj IT systém za osem miliónov eur, ktorý je jeden z prvých, cez ktoré chce rezort vedený Denisou Sakovou nahradiť rodné čísla takzvanými nezávislými identifikátormi. Ministerstvo sa bráni, že ide o zhodu náhod a že tendre vyhlasuje podľa aktuálnych potrieb.

Obstarávame, keď treba

,,Verejné obstarávania sa zabezpečujú podľa aktuálnych požiadaviek jednotlivých komoditných centier, ktoré rozhodujú o tom, kedy a čo sa bude obstarávať,” reagoval rezort pre Nadáciu. Zároveň naznačil, že na druhej strane by za nefunkčnosť počas nepokrytého obdobia niekto niesol zodpovednosť. Narážalo tým na otázku, či by takzvané servisné zmluvy alebo ich dodatky, ktoré sa bežne uzatvárajú na štyri roky, nemal riešiť až nový minister.

Ministerstvo ti tiež nemyslí, že by aktuálne nakupoval za nadštandardne veľký balík peňazí. ,,Obstaráva sa v rozsahu primeranom potrebám ministerstva a jeho finančným zdrojom.” Tlačový odbor ministerstva tiež doplnil, že sa snažia kvôli náročnosti obstarávania využiť čo najdlhšie lehoty, na aké im pravidlá umožňujú zazmluvniť dodávateľa. Zjednodušene teda uzatvárajú zmluvy na čo najdlhšie obdobie. To by bolo dobré, ak by tendre boli pre štát čo najefektívnejšie. Teda výhodné z pohľadu ceny aj podmienok. To ale pri bližšom pohľade na to, čo a ako ministerstvo obstaráva, nesedí.

Milióny na lepšie úrady

Napríklad v máji tohto roka ministerstvo vypísalo tender za necelých deväť miliónov eur (bez DPH) na ,,mapovanie procesu optimalizácie procesov vo verejnej správe”. Zjednodušene sa za milióny eur má zistiť, ako by sa mohlo napríklad papierovanie na úradoch ešte zlepšiť. Víťaz súťaže má ministerstvu svoje odporúčanie dodať do dvoch rokov. Pre porovnanie, za spomínaných deväť miliónov by dokázalo celý rok fungovať šesť stredne veľkých obcí.

Pritom posledné roky na lepšie fungovanie úradov už ministerstvo vnútra použilo vyše 20 miliónov eur. Či je spokojné s tým, čo sa za tieto peniaze dosiahlo, priamo neodpovedalo. Uviedlo len, že predošlá zmluva už bola vyčerpaná a s cieľom zjednodušiť komunikáciu medzi rôznymi úradmi preto vypísalo nový tender.

Rekonštrukcie stoviek trafostaníc

Ďalších cez 20 miliónov eur chce ministerstvo minúť na rekonštrukcie svojich budov. Cieľom je hlavne výmena a údržba kotlov a trafostaníc. No zo zadania často nie je jasné, kde presne majú rekonštrukcie prebiehať a či vypísanými počtami ministerstvo myslí kusy produktov alebo vykonané práce. Počty sa tiež podozrivo líšia medzi krajmi. Napríklad pri Žilinskom kraji ministerstvo uvádza pri trafostaniciach počet 480. No už v takom Trenčianskom kraji ich rezort uvádza len 20.

Chýba aj upresnenie, aké kotle a napríklad elektrické požiarne signalizácie sa majú opravovať. To je problém hneď z viacerých dôvodov. Firma, ktorá nevie zo starších tendrov, aké signalizácie používajú budovy ministerstva, bude ponúkanú cenu navrhovať veľmi nahrubo a môže tak byť oproti doterajším dodávateľom znevýhodnený. Na servisovanie požiarnych signalizácií tiež treba špeciálne oprávnenie. Keďže ale ministerstvo systémy bližšie neopisuje, nevedia uchádzači, aké.

Keď sa ministerstva na tieto podrobnosti spýtala advokátska kancelária AGM Partners, s ktorou Nadácia v oblasti verejného obstarávania spolupracuje, dostala opäť len veľmi všeobecné odpovede.
Napríklad, kvôli kalkulovaniu ponuky je pre záujemcu dôležité, či sa majú opravovať najmä zariadenia v centre krajského mesta, kde sú aj ceny prác vyššie alebo skôr v menších mestách a na dedinách. “Prevádzky sa nachádzajú v BB kraji,” znela odpoveď ministerstva, z ktorej nie je záujemca o nič múdrejší. Podobne ministerstvo ,,spresnilo” aj priestory v ďalších krajoch.
Na otázku, aké konkrétne typy zariadení chce rezort opravovať, zas dostala kancelária odpoveď, že ,,zariadenia sú rôznych typov od rôznych výrobcov”.

Otázky k detailom sa opakujú

Nedostatok podrobností sa pritom už stal akýmsi folklórom pri obstarávaní na ministerstve Denisy Sakovej. Práve pre veľký počet otázok od záujemcov ministerstvo opakovane odsúvalo napríklad obrí tender na desaťtisíce kamier pre políciu. Súťažiace firmy si pýtali viac podrobností, no často dostali opäť len všeobecné odpovede a museli sa pýtať na rovnakú vec opakovane. Celý tender je v súčasnosti zmrazený a preveruje ho už Úrad pre verejné obstarávanie.

No na obnovu svojich budov vyčlenilo ministerstvo ešte aj ďalšie peniaze. Začiatkom júla vyhlásilo súťaž za šesť miliónov eur na maľovanie, ale aj napríklad deratizáciu budov. Treba pritom uviesť, že posledné roky ministerstvo budovalo za desiatky miliónov eur nové klientské centrá, kam sa presúvali rôzne verejné úrady. A rekonštruovali sa aj policajné stanice. A ďalšie budovy, ktoré síce spadajú pod ministerstvo vnútra, spravujú ale inštitúcie, ktoré majú na ich opravy či maľby vlastné rozpočty a tendre. Preto sú na mieste otázky, ktoré budovy chce vlastne rezort opravovať, nielen od záujemcov, ale aj verejnosti.

FOTO: TASR

Pred voľbami lepšie vysielačky a sirény

Ministerstvo sa ale pred voľbami rozhodlo tiež zlepšiť komunikačnú sieť svojich organizácií. Konkrétne pred letnými prázdninami vypísalo súťaž za 13 miliónov na rekonštrukciu rádiovej siete pre Horskú záchrannú službu a sto miliónov chce v dvoch tenderoch minúť na sirény.

Tender na vysielačky pritom navodzuje dojem, že ministerstvo nejde zháňať vysielačky pre horskú službu, ale armádu. Nakupuje totiž 400 prenosných vysielačiek a 90 kusov pre autá.

Zaujímavé sú aj dva tendre na sirény. Päťdesiat miliónov eur má smerovať na nové poplašné sirény, 50 na servis tých doterajších. Či ide o efektívne riešenie, sa Nadácia spýtala rezortu. ,,Výstavba nových sirén nenahrádza už vybudované staršie sirény, ale ich dopĺňa,” znela jeho odpoveď. Servisnou zmluvou sa majú ošetriť doterajšie sirény, ktorých je cez 900. Vyhlásením súťaže na nové sa má dosiahnuť ešte väčšie pokrytie systémom včasného varovania na úroveň 80 percent.
Zhruba v rovnakom čase sa ministerstvo rozhodlo tiež minúť skoro 50 miliónov eur na hasičské cisterny. Ide pritom o dočerpanie zmluvy spred niekoľkých rokov. Ministerstvo si tak tesne pred voľbami zrejme plní domáce úlohy. Škoda len, že jeho súťaže skôr pripomínajú na poslednú chvíľu zle opísanú písomku.

Čo všetko objednáva ministerstvo:

  • 26-tisíc kamier pre políciu za takmer 100 mil. eur chcelo pôvodne ministerstvo objednať už v januári, nakoniec ale súťaž finišovala koncom júna, tender je momentálne zmrazený a preveruje ho Úrad pre verejné obstarávanie.
  • V máji vypísalo súťaž za takmer 9 mil. eur na zlepšenie služieb verejnej správy.
  • Na konci júna ministerstvo vyhlásilo súťaž na rekonštrukciu, resp. vybudovanie digitálneho rádiového prepojenia pre Horskú záchrannú službu – za vyše 13 mil. eur, ponuky sa odovzdávajú koncom septembra.
  • Začiatkom júla hľadalo ministerstvo za 6 mil. eur firmu na drobnú údržbu, maliarske, sklárske práce vrátane deratizácie.
  • Začiatkom júla prišiel tender za skoro 25 mil. rur na opravu a údržbu vnútornej inštalácie budov vrátane rekonštrukcie kotlov.
  • V polovici júla obstaralo takmer 500 ks cisternových vozidiel pre hasičov za skoro 50 mil. eur.

Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.