Denník N

Voľba predsedníčky/predsedu Najvyššieho súdu bude kľúčová pre dôveru v justíciu. Súdna rada by mala dôsledne uplatniť morálne kritériá.

FOTO: TASR
FOTO: TASR

Treba dôsledne sledovať na Súdnej rade voľbu nového predsedu Najvyššieho súdu. Teda kto sa stane šéfom súdu, aj aké morálne kritéria tu zavážia. Súdna rada by mala ukázať, kde sú nastavené jej hranice a mala by vnímať aktuálny krízový stav hodnôt v justícii.

Navrhovaní sú štyria kandidáti: Š.Harabin (bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady), I.Macejková (bývalá predsedníčka Ústavného súdu), J.Bajánková (bývalá predsedníčka Súdnej rady), S.Masierkinová (sudkyňa Najvyššieho súdu). Nezabúdajme, že Súdna rada má tiež možnosť nezahlasovať ani za jedného z navrhovaných kandidátov. Súčasne môže vydať jasný signál, čo od voľby predsedu Najvyššieho súdu očakávať, aby došlo k reálnejšej súťaži medzi kandidátmi, ktorí majú silný morálny aj odborný osobný základ.

V aktuálnej situácii, kedy justíciou otriasa medializácia odobraných mobilov sudcov pre podozrenie z ovplyvňovania rozhodovania na súdoch vrátane podozrenia z prepojenia na osobu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti a celkového prepojenia na osobu podozrivú z dokonania dvoch vrážd a plánovania ďalších vrážd štátnych predstaviteľov, voľba predsedu Najvyššieho súdu dostáva úplne novú dimenziu.

Sudcovský stav by mal voľbu šéfa Najvyššieho súdu vnímať ako výzvu ukázať verejnosti, že má na to silu, aby si zvolil za svojho šéfa osobu so silným morálnym kreditom. Odborné vedomosti  a manažérske zručnosti by tu mali byť vnímané len ako nevyhnutné minimum pre účasť na voľbe. Voľba šéfa Najvyššieho súdu bude veľkou skúškou pre Súdnu radu. Pozorne to sledujme a nedarujme Súdnej rade žiadne poklesky. Teraz musíme byť dôslední. Súdna rada by mala byť pri voľbe v prvom rade absolútne otvorená a transparentná, aké sú jej základné kritériá pre výber predsedu Najvyššieho súdu. Nemôže predsa celá voľba skončiť spôsobom, že „väčšina rozhodla.“ S týmto by sme sa uspokojiť rozhodne nemali. Na začiatku aj na konci dňa musí byť zrejmé, aké sú kritériá výberu a bolo by dobré, aby sa aj členovia Súdnej rady prihlásili k tomu, ako kto zahlasoval a prečo.

Konkrétna transparentná zodpovednosť každého člena Súdnej rady za túto voľbu by mala byť vnímaná s ohľadom na všetky aktuálne okolnosti ako nanajvýš prirodzená. Preto prípadná otázka na člena Súdnej rady, ako zahlasoval a prečo, by mala byť riadne zodpovedaná.

Teraz najčítanejšie