Denník N

Účty

Nebolo by to ono, takto je to najúčinnejšie…

Ceruzka, rytmicky ňou klopkám. „Odporný zvuk, prestaň s tým,“ ozve sa Milan od vedľajšieho stola. Pozriem po ňom, pridám jemný úsmev bez slov,   viem, že ho to vytočí. Keby som mala komentár, nebolo by to ono, takto je to najúčinnejšie. Všetci kolegovia to o ňom vedia, ja nie som výnimka. Aspoň trocha radosti, dnes je to v robote na nevydržanie, ešte aj vedúci má svoj deň. Horší ako žena trpiaca hormonálnymi výkyvmi. Za všetkým hľadaj manželku, povedal Roman, ktorý má na všetko vysvetlenie, najmä pokiaľ ide o ženy.

Cez okno sa prediera slnko, jeho lúče sa sem dostanú len na istý mimoriadne krátky čas, dokonca sa podľa nich dá odhadnúť čas. Skvelé, čas obeda sa priblížil, ešte to preverujem pohľadom na mobilný telefón. Super, všetko je v súlade, slnečné lúče ma nesklamali. Aj brucho si hudie svoje, ale jeho hudba mi nie je veľmi príjemná. Keby len mne, škvŕkanie z mojich útrob začína byť stále hlasnejšie. „Poď na obed,“ pobáda ma Milan a tvári sa tak záhadne, jeho tvár o čomsi vypovedá, ešte tak vedieť viac. Nepohrdnem, všetko ostatné mi je v tejto chvíli ukradnuté, volanie tráviaceho ústrojenstva získava na intenzite.

„Dobrý deň,“ víta nás zdvorilý čašník. Odpovedám a sledujem Milana, ktorý započal výber vhodného miesta. Stojí na mieste a polemizuje, toto je pri okne, tu je nejako tmavo a takto to pokračuje ďalej, každá časť stravovacieho podniku má nejaké zápory. Beznádejný prípad, kašlem na to, beriem prvé, čo je v mojom dosahu. „Prajete si?“ stará sa o nás mladík pobehujúci okolo stolov.  Znervózniem, ešte som ani jedálny lístok neotvorila. Zachraňuje ma Milan, vraj má čosi odskúšané. Dobre, beriem aj ja, nebudem špekulovať.

Tanier priamo predo mnou, ale nejem, moje čuchové i chuťové ústrojenstvo odmieta poslušnosť. Keby som to vedela, hovorím si a hrám sa s lyžicou, keď mi odrazu vyletí z ruky. Kontrolujem situáciu, snažím sa, ale priamo jemu do tváre. „Prepáč, skáčem rýchlosťou blesku na nohy a starám sa či nie je zranený.  „Si hrozná, vieš o tom?“ Otázka pre mňa, ktorá si nežiada odpoveď. Aj by som sa usmiala, ale preháňať nechcem, zdá sa mi, že momentálne máme vyrovnané účty. On ma dostal jedlom, ja jeho lyžicou.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.