Denník N

Ako sa k rozhodovaniu o Kočnerovej kauze náhodne dostala Jankovskej sestra

Monika Jankovská, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti
Monika Jankovská, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti

Polícia zabavila mobily štátnej tajomníčke Monike Jankovskej, jej sestre sudkyni Haitovej a ďalším sudcom, ktorí rozhodovali kauzy Mariána Kočnera. Vyšetrovatelia zisťujú, či mohli byť s ním v kontakte a či cez nich neovplyňoval súdne konanie. Vedel si podozrivý “podnikateľ” na súde vybaviť veci? Ak áno, ako sa jeho spisy dostávali k blízkym sudcom, keď ich prideľujú náhodným spôsobom? Napríklad o tom, že kauzu zmeniek televízie Markíza dostane sudkyňa Haitová, sa hovorilo už dva mesiace predtým, ako jej senát vybrala elektronická podateľňa. 

Bola streda 20. júna 2018 a ja som, ešte ako novinárka Trendu, poslala na Krajský súd v Bratislave otázky ku kauze zmeniek televízie Markíza. Išlo o to, že Markíza prehrala na prvom stupni súdny spor s Mariánom Kočnerom o osem miliónovú zmenku a chystala sa voči rozsudku odvolať. Ako reportérka som sledovala súdne pojednávania v tejto kauze.

Konkrétne som sa zaujímala, či už Markíza odvolanie doručila a akým spôsobom na súde rozhodli, ktorí sudcovia ho budú riešiť. “Bolo to už niekomu pridelené? V justičných kruhoch sa hovorí, že senátu JUDr. Haitovej. Je táto sudkyňa sestrou Jankovskej?,” pýtala som sa.

Hovorca súdu vzápätí stručne odpovedal, že odvolanie ešte nemajú a procesným stranám stále plynie lehota na jeho podanie. K príbuzenskému vzťahu sa nevyjadril.

Odvolanie Markízy na Krajský súd v Bratislave došlo až 23. augusta, teda viac než dva mesiace po mojich otázkach. A v ten istý deň ho pridelili senátu, v ktorom sedí aj Jankovskej sestra, sudkyňa Andrea Haitová.

Náhoda?

O tom, že kauzu má riešiť práve Haitová, ma v predstihu pod podmienkou anonymity informoval zdroj z justície. Hoci sa tak naozaj stalo, nepísala som o tom. Dôkazov bolo málo na to, aby som vyslovila čo i len podozrenie z prípadnej manipulácie so súdnymi spismi.  Zdroj bol jeden a mohol si vymýšľať.  Na krajskom súde fungovali v tom čase na obchodnom úseku štyri senáty a stále mohlo ísť o náhodu. Aj keď zvláštnu.

Vo svetle toho, čo sa dnes deje, som sa však rozhodla svoj email z júna 2018 zverejniť.

Podľa médií Haitovej, jej sestre štátnej tajomníčke Monike Jankovskej a ďalším sudcom zobrala polícia mobily. Dôvodom majú byť podľa medializovaných správ ich údajné kontakty a komunikácia s Kočnerom, ktorý je momentálne vo väzbe a je podozrivý z viacerých ekonomických trestných činov a z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Z Kočnerovej komunikácie v Threeme vyplýva, že mal blízko najmä k Jankovskej, ktorú volal “opička ” a chcel z nej mať ministerku. Štátna tajomníčka vzťahy s Kočnerom odmieta a podobné vyhlásenie vydala aj sudkyňa Haitová.

Rovnako ako jej sestra je Haitová momentálne na dovolenke. “Osobu M. K. osobne nepoznám, nikdy som sa s ňou nestretávala a nebola som s ním v žiadnom ani sprostredkovanom kontakte,” vyhlásila Haitová.

Náhodné pridelenie

Predseda krajského súdu Ľuboš Sádovský pre Nadáciu Zastavme korupciu uviedol, že odvolanie Markízy bolo Haitovej senátu pridelené náhodným výberom. “Pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom spravodlivosti, teda elektronickou podateľňou,” tvrdí.

Elektronická podateľňa nemusí byť vždy zárukou stopercentnej transparentnosti. Polícia v minulosti vyšetrovala prípady, kedy súdne manažmenty našli spôsob, ako ju obísť. Či to tak bolo aj v Kočnerových veciach, musí zistiť polícia.

Markíza už dávnejšie namietala zaujatosť Haitovej, ale neúspešne. Advokátom televízie prekážalo, že je sestrou Jankovskej, ktorá mala s Markízou súdny spor.

Senát, v ktorom je Haitová, zatiaľ o odvolaní Markízy nerozhodol. Podľa Denníka N však Haitová bola aj v senáte, ktorý zrušil rozhodnutie týkajúce sa ďalšej osemmiliónovej zmenky. Okresný sudca Michal Sobolovský konanie zastavil, čo by znamenalo, že Kočner sa k peniazom nedostane. Kočnerovi právnici sa odvolali a uspeli. Haitová bola jednou z troch členov senátu. Pôvodne rozhodovať nemala, ale zaskočila za kolegu, ktorý mal dovolenku. Išlo podľa nej o riadne zastupovanie v zmysle rozvrhu práce.

Vyšetrovatelia podľa médií preverujú aj sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá v prospech Kočnera rozhodla o zmenke na okresnom súde a sudkyňu Miriam Repákovú. Tá súdila v ďalšom spore, ktorý sa týka Kočnera a išlo o ovládnutie Technopolu.

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.