Denník N

Žijemvedu na Viva La Science

10:00, Po 19. august 2019. Nitra. Vonku teplota atakuje 30 stupňov, vzduch sa nehýbe, slnko praží. Na pozvanie pani doktorky Eviny Tvrdej (a tak trochu som sa aj samopozvala) som sa zúčastnila letnej školy biotechnológií Viva La Science.

Letná škola biotechnológií Viva La Science 1.-28.8.2019, Nitra.
V rámci prednášky som predstavila naše OZ-tko žijemvedu a snažila sa nalákať študentov na stáž do Kolína nad Rýnom.
Moja prednáška bola naplánovaná na 11 hodinu. Prišla som skôr, aby som si pozrela areál SPU a prešla sa mestom. Mesto Nitra je krásne. Má svoju atmosféru, pripomína mi Brno. Areál SPU je upravený a moderný. Všade bolo vidieť robotníkov opravujúcich a skrášľujúcich prednáškové sály, učebne a univerzitný park. Laboratória sú čisté, vybavené kvalitnými prístrojmi, s ktorými sa študenti učia robiť, miestnosti sú klimatizované a boli plné usilovných študentov.
Tento rok sa letnej školy účastní 17 študentov, z toho 3 prišli zo zahraničia (Poľsko, Ukrajina a Macedónsko). Za organizáciu je zodpovedná Ing. Evina Tvrdá, PhD., pomáhajú jej aj jej študenti. Počas celého dňa sú zdarma k dispozícii domáce limonády, káva a čaj (áno, prekvapilo ma to – na drahej konferencii ISMB/ECCB táto vymoženosť pravidelne chýba). Všetci zúčastnení sme dostali krásne propagačné materiály s logom Viva la science (taška, pero, blog, pohár).
Počas mojej netradičnej prednášky som predstavila OZ žijemvedu, naše aktivity a plány do budúcna, snažila som sa nalákať medzi nás nových mladých ľudí, a ponúknuť im aj stáže na univerzite v Kolíne nad Rýnom. Študenti boli aktívni, porozprávali mi o svojich projektoch a trošku o sebe. Bola som sa pozrieť medzi nich aj v labinách. Jednou z aktívnych účastníčok letnej školy je aj stredoškolská študentka (GBAS, viac info TUTU)! Som veľmi rada, že mladí ľudia vymenili kúpanie a opaľovanie sa za aktívny vzdelávací program letnej školy biotechnológií. Odchádzala som nadšená a vysmiata. Má to zmysel! Dúfam, že sa prídem opäť ukázať aj budúci rok a opäť stretnem pozitívne naladených vedeckých zanietencov. Verím, že budúci rok bude motivovaných stážistov ešte viac. Organizátorom a vedúcim miniprojektov želám veľa síl a optimizmu. Študentom želám motiváciu a energiu do ďalšieho bádania. Milí čitatelia, ak by ste mali záujem o letné či zimné školy rôzneho zamerania, dajte nám vedieť, možno sa nám ich spoločnými silami podarí rozbehnúť. S úsmevom a slnkom v duši, Veve (http://crc1310.uni-koeln.de/working-with-us.html) Viac info o Žijemvedu nájdete TU, na FB stránke Zijem vedu, na twitteri, LinkedIne alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.