Denník N

Všetci zomrieme a takto to bude vyzerať – die-in Extintion Rebellion

ZEM JE LEN JEDNA! skandovala viac ako desiatka ľudí a potom sa zložila na podlahu košického Auparku. Organizovala ich klimatická organizácia fungujúca na princípe občianskej neposlušnosti Extintion Rebellion. Kto sú a čo robia?

Konzum, vykorisťovanie obyvateľov juhovýchodnej Ázie, ktorí pracujú pre fast fashion značky, či nedodržiavanie Parížskej dohody – toto, ale aj ďalšie iné sú skutočnosti, ktoré právom znepokojujú skupinu aktivistov, ktorí sa sformovali do rebelského hnutia Extintion Rebllion (XR). Pokojné slová vedcov už nestačia a spoločnosť, ktorá si na Facebooku číta len titulky správ, je natoľko unudená, že potrebuje nový, silnejší impulz. Aktivisti XR si to uvedomujú, a tak rebelujú. Kričia, správajú sa nekonformne, pútajú na seba pozornosť – a tým aj na problémy, ktoré ich k tomu donútili. I keď nie sme pripravení na nebezpečenstvo, ktoré nám hrozí, XR je pripravené bojovať a konať.

Hnutie XR vzniklo v Spojenom kráľovstve a tam dosiahlo aj výraznejší úspech – po blokáde letiska Heathrow britský parlament vyhlásil stav klimatickej núdze, deklarujúc tak svetu, že si uvedomuje vážnosť situácie, v ktorej sa nachádzame. Hnutie sa po tomto úspechu začalo rozrastať do celej Európy a dostalo sa aj na Slovensko. V Bratislave bol organizovaný prvý slovenský die-in, ktorého sa zúčastnilo asi päťdesiat ľudí. Napriek nízkemu počtu účastníkov však na seba strhli primerané množstvo pozornosti.

Po Bratislave sa k takýmto nenásilným protestom pripojili aj Košice. Lokálna skupina aktivistov zorganizovala die-in – akciu, kde si účastníci ľahli na zem uprostred Auparku a hrali mŕtvoly. „V chráme konzumu, prosíme, obmedzte svoje spotrebiteľské správanie na nevyhnutné minimum. (…) Toto nie sú mŕtve telá, no mohli by byť! ,“ hlásala cez mikrofón organizátorka Viktória Citráková. Toto gesto symbolizovalo smrteľné ohrozenie druhov v dôsledku klimatickej zmeny a malo pripomenúť, čo sa s nami všetkými stane, ak nezačneme konať. Akcii predchádzala séria prednášok na rôzne témy, napríklad o vegánstve.

Protest bol síce slušný a nenásilný, no bol nepríjemný pre zákazníkov („Kupujeme si čisté svedomie, ale zabúdame, že Zem je len jedna.“) a tak boli aktivisti vo veľmi krátkom čase nútení opustiť priestory Auparku. Presunuli sa však do centra mesta, kde v proteste pokračovali. Veľa ľudí sa protestu len so zvedavosťou prizeralo. XR však odmietlo sa čo i len o chvíľku dlhšie prizerať deštrukcii našej Zeme.

I keď je ich prístup nezvyčajný, je správny. Pozornosť autorít na problém klimatickej krízy je to najdôležitejšie, čo potrebujeme. Všetci sa musíme snažiť upozorňovať na tento stav, takisto sa aj musíme zamyslieť nad vlastným konzumom a spôsobom života. Nie je to ľahké, no inú možnosť už nemáme.

 

 

 

Barbora Výrostková  v spolupráci s Natáliou Beerovou a Viktóriou Citrákovou z Extintion Rebellion Košice

Teraz najčítanejšie

Fridays for future

Fridays for future je študentská iniciatíva, ktorá vznikla na podnet Švédky Grety Thunbergovej. Je tvorená mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť našej planéty, preto sa snažia štrajkovaním upútať pozornosť autorít na jej neistú situáciu. Prostredníctvom blogu sa pokúsime o problematike klimatickej krízy edukovať aj širokú verejnosť, a to komentovaním aktuálneho diania na tomto poli, reportovaním najnovších vedeckých správ či zverejňovaním našich príhovorov zo štrajkov.