Denník N

Hľadá sa učiteľka

Ťažko si predstaviť, ako sa cítili malí prváčikovia, čo žmoliac v ruke kvety, s búšiacimi srdiečkami a nadšením v očiach čakali na svoju prvú pani učiteľku. A ona – neprišla. Lebo nie je. Pred koncom prázdnin si to rozmyslela, dala výpoveď – a je fuč. Nová sa zatiaľ nenašla. Lebo učiteľka sa už (a je to tu…) stala nedostupným tovarom – za pár sto eur. Kdeže učiteľ, ten je na slovenských základných školách raritou odjakživa, najmä na prvom stupni. Ani ministerská záplata v podobe 9,5 % zvýšenia platov pre začínajúcich učiteľov nemôže zo dňa na deň zatraktívniť ťažko zdecimované podmienky práce učiteľa na takú úroveň, aby mohli mladí učitelia a učiteľky viesť slušný život, kúpiť si byt a založiť rodinu. Nástupný plat slovenského učiteľa je 759 eur (šiesta platová tarifa), od 1.9.2019 sa zvýšil o 70 eur (výsledok 829 eur). A práve toto je faktor, o ktorom treba hovoriť – pretože v porovnaní s nástupným platom predavačky v hypermarkete ide stále o nevydarený vtip bez pointy. Nie je podstatné, koľko percent sa podarilo učiteľom zubami nechtami z ministerstva vytrieskať. Podstatné je, že je to stále hanebne málo. Pretože ide o vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí majú zodpovednosť za vzdelávanie našich detí a ktorých práca je v našej spoločnosti menej vážená a cenená ako práca predavača. Nástupný plat učiteľov vo Fínsku je 2600 eur, vo Švajčiarsku 4500, ale netreba mať veľké oči. Nástupný plat v slovenskom hypermarkete je takmer 1000 eur, bez potreby vysedávať päť rokov na vysokej škole a trápiť sa s ďalším vzdelávaním (ktoré ministerka šarmantne nazýva „dovzdelávaním“). A ten rozdiel už musí vidieť aj bežný občan. Takže veľká ministerská výhra to predsa len až tak nebude, hoci hrdosť v hlase počas ranných správ by postrehol aj hluchý.

A tak odchádzajú. Možno idú do Fínska, možno do hypermarketov, a možno si dajú poradiť od odborníkov z istej agentúry, ktorá sa zameriava práve na učiteľov. Šikovných, kreatívnych, flexibilných – a frustrovaných. Jej ambíciou je (podľa informácií na webovej stránke) pomáhať „pedagógom nájsť nové uplatnenie na lepšie platených pozíciách“. Samozrejme, v iných pracovných oblastiach. Nič proti bohumilej pomoci, ale Slovensko potrebuje učiteľov udržať na ich školských pozíciách. No určite sa dá súhlasiť s krédom spomínanej agentúry personálneho rozvoja, že hodnota práce slovenského učiteľa na trhu práce je vyššia ako jeho plat. Tak si to zopakujme: hodnota práce slovenského učiteľa na trhu práce je vyššia ako jeho plat. A to dlhodobo. Je toto zámer mocných? Keď nebudú kvalitní učitelia, nebude kvalitné vzdelanie. A kto je nevzdelaný, poslúcha a nevyskakuje. To už poznáme a nie je to tak dávno.

Generálny riaditeľ Spoločného výskumného centra Európskej komisie Vladimír Šucha v rozhovore pre teraz. sk povedal: „Vo vzdelávaní sme sa z európskeho hľadiska za posledných desať až pätnásť rokov neuveriteľne prepadli. A vzdelávanie vytvára imunitu proti všetkým negatívnym javom populizmu, xenofóbie a zneužívania nálad ľudí. Je dôležitým faktorom pre zvládnutie obrovskej technologickej a dátovej revolúcie, ktorá je pred nami. Ak túto zmenu nezachytíme, ostaneme na vedľajšej koľaji“. Ak sme sa ešte nezačali aspoň trocha obávať, je najvyšší čas začať.

Je smutné, že prváčikovia odchádzali v ich prvý školský deň sklamaní. Sklamať dieťa je veľký hriech. Nová pani učiteľka, tá prvá, ktorú možno neskonale milovať aspoň do prvého vysvedčenia, neprišla. Zrejme prišiel niekto na zástup, kým sa nejaká niekde nenájde. Do zastupujúcej učiteľky sa však nedá zamilovať. A tak bolo možno zasiate semienko beznádeje a nespravodlivosti, ktoré bude nenápadne klíčiť ďalej. Možno to budú budúci doktori, advokáti, možno aj politici, ktorí si na to určite neskôr nespomenú, ale ich detská duša nezabudne. Čo sa v detstve pokazí, už ťažko potom dobehnúť so zá(plat)ami, pani ministerka.

Teraz najčítanejšie

Silvia Dončevová

Sociálna pedagogička, Katedra pedagogiky a andragogiky, Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Na spestrenie voľného času aj supervízorka pre pomáhajúce profesie a mediátorka v rodinných a pracovných sporoch, v úplnom utajení inštruktorka port de bras a yogy. Ak sa podarí dobre sa zašiť, vášnivá čitateľka.