Denník N

Na východnom Slovensku nič nie je (3. diel)

Výhľad z kóty 1006 Sninský kameň na kótu 1076 Vihorlat
Výhľad z kóty 1006 Sninský kameň na kótu 1076 Vihorlat

Sninský kameň, Šarišský hrad a Hradisko Kusín

Pán predseda, poslanec (dúfajme, že už nikdy nie premiér),

nadviažem na svoje predošlé články (1. diel2. diel) a znova sa povenujem Vášmu výroku, že na východnom Slovensku nič nie je, lebo ešte stále neotriasol voličmi Smeru z východu ako by mal.

Ale ste nám tými rokmi zhnedli, a to tu mala stáť akási hrádza proti extrémizmu. Schvaľujete trestný čin, kydáte na menšinu a zneužívanie systému, pričom ste túto krajinu riadili vyše dekádu. Vy ste zodpovedný za nárast fašizmu a nenávisti v Slovenskej republike. Vaša strana je už len o kupovaní si voličov, rasizme a záchvatoch psychicky narušeného Jakobína.

Vy a Vaša strana ste totálne zlyhali pri zavádzaní obedov zadarmo. Totálne ste zlyhali pri udržaní vyrovnaného rozpočtu v roku 2019 a totálne zlyhávate pri vlakoch zadarmo, kedy skoro každý týždeň horí nejaký vlak.

Postupne zisťujeme, že chápadlá mafie siahali až do Vášho košiara a Vy nutne potrebujete vyhrať voľby, aby ste natiahli svoje vládnutie a mnohé zločiny boli premlčané.

Kvôli tomuto cieľu ste klesli na úplné dno a bránite fašistov v ich kydaní na menšinu, ktorá v tejto krajine nikdy nevládla. Dúfam, že ste na seba hrdý.

V týchto článkoch sa Vám budem snažiť predstaviť vždy po tri východniarske zaujímavosti, a to prírodnú krásu, hrad a pamiatku, ktorej sa viac či menej nevenujeme.

Sninský kameň

Sninský kameň

Sninský kameň je skutočný klenot, ktorý poteší každého turistu. Pozostáva z dvoch plošín, ktoré v minulosti slúžili na obranu a dnes sú súčasťou Vihorlatského pralesa, ktorý patrí do siete svetového dedičstva UNESCO.

Sninský kameň

Na Veľký a Malý Sninský kameň vedú kovové schody, ktoré by si zaslúžili obnovu. Veľký Sninský kameň je síce nižší o 8 metrov, ale za to má dĺžku až 180 metrov, pričom Malý má dĺžku len 70 metrov.

Kovové schody vedúce na Malý Sninský kameň

Zo Sninského kameňa sú krásne výhľady na Vihorlatské vrchy, Sninu, Poloniny, Ukrajinu a Východoslovenskú nížinu. V blízkosti sa nachádza Morské oko a množstvo prírodných rezervácií a krásnych kopcov.

Výhľad na Sninu, Belú nad Cirochou a Zemplínske Hámre

Šarišský hrad

Šarišský hrad je jedným z najväčších a najkrajších hradov na Slovensku. Dominuje mu hranolová veža (nie Vaša, Hranolova veža…) donjon (čítaj donžon) a hradný múr pozostáva z relatívne veľkého počtu bášt.

Šarišský hrad

Vstupná brána pozostávajúca z airlocku.

Vstupná brána

Miestni vtipálkovia upozorňujú na možnosť kúpania sa. O podobné služby nebol záujem aj kvôli nízkej teplote vody.

Miestne kúpele

Na hrade prebiehajú intenzívne rekonštrukčné práce, pričom drvivá väčšina robotníkov sú Rómovia. Čo sa týka Rómov, na východnom Slovensku sa stretávam s Rómami, ktorí sú veľmi pracovití, tešia sa pracovným príležitostiam a vážia si prácu. Je to práve Vaša politika, ktorá veci zhoršuje.

Južná časť hradu a prebiehajúce rekonštrukčné práce

Šarišský hrad sa oplatí navštíviť. Pod kopcom je kde zaparkovať, k hradu vedie pekný chodník, ktorý prospeje zdraviu a z hradného kopca sú krásne výhľady na okolie, ktoré je posiate ruinami hradov, čo dokazuje, že v minulosti sa jednalo o dôležitý a bohatý región.

Donjon

Hradisko Kusín

Vo Vihorlatských vrchoch sa nachádza skutočný poklad – slovanské hradisko Kusín.

hlavný val hradiska Kusín

Prvé dve fotografie sú zo severnej a východnej časti hradiska, kde sa nachádzajú obrovské valy, ktoré človeku až vyrazia dych. V južnej a západnej časti sa nachádzajú oveľa menšie valy, ktoré však súvisia s omnoho strmším terénom. V severozápadnej časti sú jasne viditeľné vstupné brány do hradiska.

hlavný val a priekopa hradiska Kusín

Žiaľ, valy sú na niektorých miestach poškodené nedávnou ľudskou činnosťou. Na fotografii je zobrazený prierez, ktorý obnažil konštrukciu valov – v strede sa nachádza niečo ako kamenná klenba.

Prierez valom

Hradisko Kusín je potrebné zviditeľniť, a na to musí byť časť Vihorlatských vrchov vyňatá z Vojenského obvodu Valaškovce, aby územia slúžili cestovnému ruchu a ochrane prírody.

Zvieratko na záver predstavujú bociany biele, ktorým sa špeciálne darí práve v severovýchodnej časti Slovenska. Akonáhle človek kosí lúku, čím odokrýva ochrannú vrstvu pre hmyz, bociany si dajú navzájom vedieť a idú spoločne na hostinu. Nevadí im prítomnosť traktorov a v kľude si vedľa neho zbierajú chrobáky a pavúky. Dobrú chuť :)

Bociany biele vo Východných Karpatoch

Teraz najčítanejšie