Denník N

Psíčkarov sme poprosili, aby si po psíkoch upratali. A to sme robiť nemali…

V utorok sme na našom oficiálnom webe Hviezdoslavova informovali o tom, že by bolo super, keby si všetci trochu vstúpime do svedomia a dáme si ešte trochu viac záležať na čistote spoločného verejného priestoru.

Psíkov (no nielen ich) máme, samozrejme, asi všetci úprimne radi, väčšina z nás ich zrejme považuje za ďalšieho člena rodiny, niekedy častokrát platnejšieho, než toho, kto je ním naozaj.

Na začiatok sme si, celkom prirodzene, dovolili deklarovať, že cieľom obce ani zďaleka nie je represívnymi spôsobmi obmedzovať chov psov alebo mačiek v domácnostiach obyvateľov. Jednoznačne sa však podľa mňa musí zmeniť prístup niektorých psíčkarov, resp. chovateľov týchto zvierať voči verejnému priestoru, ktorý je domovom nás všetkých.

Nie je totiž najmenší dôvod na to, aby niektorí psíčkari (fakt len niektorí, zas tak veľa ich, prirodzene, nie je) aj naďalej žili v iluzórnej predstave, že si pes po sebe uprace.

No neuprace…

Dôrazne sme si dovolili upozorniť prostredníctvom oficiálneho webu a kanála na sociálnej sieti, že jestvuje platné VZN č. 3/2009, v ktorom sa okrem iných vecí hovorí najmä to, že ak psík znečistí verejné priestranstvo výkalmi, je ten, kto psa vedie, povinný výkaly bezodkladne odstrániť.

Jasné ako facka.

Takisto ako v tomto príspevku sme to tučným písmom zvýraznili i na webe.

Stručne, prehľadne, jasne…

Namiesto toho sa však polemika obrátila úplne opačným smerom, čo bolo na jednej strane aj dobre, pretože aspoň vieme, že musíme VZN zaktualizovať, na čom sme okamžite začali pracovať.

Spomína sa tam totiž, že pes musí byť na vôdzke a musí mať náhubok. Tým sme zaťali do živého, hoci nás náhubok pri koncipovaní tohto upozornenia až tak, samozrejme, nezaujímal. Náhubok totiž, samozrejme, mať každý pes zo zákona nemusí.

V poriadku, opravíme. Naša chyba, hoci zjavne rozporuplné VZN má 10 rokov.

Siahodlhých debát, komentárov a polemík sa už na inej, než na oficiálnej obecnej stránke nezúčastňujem. Niekedy, a čím ďalej, tým čoraz častejšie, to naprosto stráca zmysel a dáva to potom legitimitu príspevkom a komentátorom, ktorých cieľom nie je konštruktívna debata.

Som z toho trochu smutný a trochu sklamaný, pretože sa nepochopila pointa.

Tá tkvela v tom, že po psíkoch sa upratuje…

Aspoň teda v 21. storočí a je pritom jedno, či sme na dedine, v meste, na jarmoku, v krčme alebo na Úrade.

To je celé.

 

P.S.: Sledovať ma môžete tu, veľmi ma to poteší:

https://www.facebook.com/ZaLepsiHviezdoslavov

 

Teraz najčítanejšie

Marek Lackovič

Donedávna progresívny starosta jednej z najrýchlejšie rastúcich samospráv SR - Hviezdoslavova - ktorú viedol 5 rokov, od r. 2018. M. Lackovič je zakladajúcim členom Progresívneho Slovenska (PS) a pred starostovaním bol aj jeho trnavským predsedom. V septembri 2019 bol Hviezdoslavov pod jeho 10-mesačným vedením ocenený prestížnou Cenou pre otvorenú samosprávu za r. 2019, udelenou Združením občanov miest a obcí Slovenska. Po roku bola Obec na ocenenie nominovaná opäť. V r. 2021 pridal svoje ocenenie aj nezávislý portál PlatStarostu.sk. V decembri 2021 bol M. Lackovič zaradený medzi 30 tvárí lepšieho Slovenska v knižnej edícii "Humans", ktorú priniesol Forbes. V r. 2022 bol súčasťou slovenskej delegácie Transparency International v Kosove, v r. 2023 úspechy Hviezdoslavova prezentoval aj predstaviteľom hl. mesta Islandu - Reykjavíku. Do slovenskej delegácie v Nemecku ho za reprezentanta samospráv prizvalo aj Ministerstvo vnútra SR. V októbri 2022 obhájil svoj mandát starostu obce s výsledkom 83,2%. Od októbra 2023 je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za PS, zároveň je členom Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. V rámci novej politickej kultúry - sedieť len na jednej stoličke - sa v decembri 2023 vzdal mandátu starostu.