Denník N

Padá lístie, padá vláda … ?

Po futbale s Chorvátskom ma napadlo, že Slovensko patrí na lavičku náhradníkov. Žiarivé hviezdy materských tímov (aspoň podľa kritérií našej tlače) sa nedokázali stmeliť do víťazného kolektívu …

Ponúka sa jednoduchá a lákavá analógia s politikou. Matovič dokáže strhnúť a nadchnúť, ale ako kolektívny hráč je nepoužiteľný, Sulík nechá vlastnú stranu na samovývoj, aby (ne)dobyl Brusel, ale aby sa aktuálne vracal s útočiacim obrancom súpera, nato sú predsa nájomcovia zeleného domu. Akoby o úspechu rozhodoval nie výsledok, ale počet (najmä ním) strelených gólov.

Posunutín kotlebovcov do parlamentnej no-go zóny sa zvyšuje umelo váha vlastných (jednociferných) percent a paradoxne prvá na tom (nechtiac) získala prezidentka Čaputová. Robert Fico len umne využíva zníženú rozlišovaciu schopnosť majiteľov verejnej mienky, ktorí hádžu všetko pronárodné do jedného vreca. Navyše v pozícii libera mu nerobí problém rozdeľovať lopty medzi spoluhráčov (a občas vedome prihrať súperovi) podľa vlastného uváženia. Zatiaľ stíha dať (takmer vždy) o gól viac ako súper. Pri dobre zabezpečenej obrane to stačí. A ak bude Pellegrini dostatočne produktívny ako hrotový útočník, “Chorvátsko“ to nemusí mať v odvete také jednoduché.

Béla Bugár potrebuje do volieb developersky zvládnuť Žitný ostrov a je paradoxom, že mu patrí aj rezort životného prostredia. V čase, keď získava navrch (?) názor, že podiel ľudskej aktivity má ďaleko vyšší vplyv na emisie a klimatickú zmenu, ako sa oficiálne doteraz pripúšťalo a les ako fabrika na kyslík má ďaleko väčší dosah na lokálne klimatické zmeny, … stavia Bugára a jeho ministra pred rozhodnutie, či záchrana slovenských lesov a kvality vôd Žitného ostrova neponúka príležitosť vyrásť strane Most-Híd nad rámec strany lokálnych (oblastných) záujmov. A byť skutočným mostom, ktorý navrhuje, rieši a … spája.

Od nových politikov som nepočul zatiaľ niečo hodné reakcie. Okrem praktickej úvahy, že počet hlasov rozhoduje, a preto sa nenecháme rozhádať a spolu to dáme … programovo môžu už len prekvapiť.

Ak Kollárova expertka na zdravotníctvo hovorí zanietene o zdravotníckom holocauste, potom má rodina k Salvinimu bližšie, ako programový kalkul. A návrat FPO o tri týždne do (staro)novej rakúskej vlády môže byť po období zahraničnopolitických “úspechov“ pokropením živou vodou …

Nemecké krajinské voľby ukazujú, že čas veľkých koalícií (na krajinskej) úrovni sa naplnil. Akuálnou koaličnou vlajkou je trojfarebná Keňa a prízrak ekonomickej recesie pribrzdil spanilý nárast popularity zelených. Ekonomické témy začínajú mať navrch a heslom bude politika ekonomicko – ekologickej rovnováhy. Ja tomu hovorím Modrá ekonomika. Aj zelená bez modrej je len žltá … a voda, tá nás drží nad vodou.

Želám daždivý deň.

Teraz najčítanejšie