Denník N

“Prečo nás nikto nevaroval?“

Žijemvedu podporuje globálny klimatický štrajk 20.9.2019.

Vedci upozorňujú na závratné tempo, akým, my – ľudia, devastujeme planétu. Prinášajú nespochybniteľné dôkazy o tom, že tak ohrozujeme sami seba. Nerobia to od predvčera. Nerobia to ani posledný rok, či dva. Robia to bez prestávky už desiatky rokov. S pribúdajúcimi dátami dokonca stupňujú naliehavosť svojich varovaní. Výsledok? Nezáujem, ba dokonca posmešky, alebo obviňovanie z alarmizmu.

Ako je to možné? 

Ako je možné tak dlho ignorovať nepriestrelné fakty, na ktorých sa opakovane a dlhodobo zhoduje zdrvujúca väčšina vedcov v danom odbore? Ako je možné, že tieto fakty sú politikmi aj verejnosťou naďalej bagatelizované? A to napriek tomu, že dôkazy o ich pravdivosti už vidíme a cítime všade vo svete? Napriek tomu sa ako civilizácia stále tvárime, že sa nič zvláštne nedeje. Potrebné systémové opatrenia sme stále neprijali. Globálna spolupráca na záchranu planéty sa nespustila. Mnohí svetoví lídri stále vedecké dôkazy ignorujú, zľahčujú, alebo – čo je najzávažnejšie – dokonca ich popierajú. Robia presný opak toho, čo si situácia vyžaduje. Vďaka tomu sa bezhlavo rútime v ústrety katastrofe. Táto katastrofa sa v horizonte pár rokov stane neodvratnou. To v tom lepšom prípade. V tom realistickejšom už do pár mesiacov. Počet ľudí, ktorí si túto hrozbu uvedomujú, rastie.

Rastie, ale pomaly.

Keď dlhodobo neprichádza potrebná reakcia, zostáva už len protestovať. Nahlas, radikálne, neoblomne, vytrvalo. Vedci podporujú klimatických aktivistov z radov študentov a pridávajú sa ku globálnym protestom za záchranu klímy. 20. septemba 2019 sa aj Žijemvedu zúčastní celosvetového klimatického štrajku. Vyzývame všetky autority, aby bezodkladne začali konať! Aby sa raz, zoči-voči klimatickej katastrofe, dnešní ignoranti šokovane nepýtali:

„Prečo nás nikto nevaroval?“

 

Tím Žijemvedu  

 

Viac info o Žijemvedu nájdete TU, na FB stránke Žijem vedu, na twitteriLinkedIne alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.