Denník N

Upozornili sme na biznis s Kmotríkom, jeho právnici sa nám vyhrážali žalobou

Foto: TASR
Foto: TASR

Nadácia Zastavme korupciu poukázala na to, že mnohé štátne inštitúcie prihrávajú priamo a bez súťaže zákazky na rekreačné poukazy a stravné lístky spoločnosti GGFS, ktorú vlastní Ivan Kmotrík. Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý kontroluje obchody štátu, vydal koncom augusta výkladové stanovisko. Z neho vyplýva, že ide o nezákonný postup tak, ako to tvrdila Nadácia.

Kmotrík je médiami označovaný za podnikateľa blízkeho SNS, práve táto strana presadila rekreačné poukazy. Na ne, rovnako ako na stravovanie uzatvárali štátne inštitúcie viacročné štátne zakázky pre desiatky tisíc štátnych zamestnancov, rádovo v hodnote desiatok miliónov eur.

Finta spočívala v tom, že sa zákazka výrazne podhodnotí, aby sa dostala pod limit, od ktorého je nutné postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní a súťažiť. Štátne inštitúcie jednoducho nezarátali hodnotu rekreačných a stravných poukazov do hodnoty celej zákazky. Tvárili sa, že nakupujú len informačný, resp.bonifikačný systém. Na základe takto uzatvorených zmlúv ale v konečnom dôsledku „pretečú“ cez súkromnú firmu milióny eur, z ktorých bude mať províziu.

Kto prihral zákazky?

Zarážajúce na tomto prípade je, že tieto obchody dohodli veľké štátne inštitúcie, ktoré by mali byť vybavené právnikmi na verejné obstarávanie. Mali by preto ísť príkladom a nie porušovať zákon. O dodávku mali súťažiť a nezadávať ju priamo. Znenie zmlúv je pritom na každom úrade takmer totožné.

Verejné inštitúcie, ktoré si so zákonom nelámali hlavu a priamo uzatvorili zmluvy s GGFS s.r.o.:

  • Ministerstvo financií
  • Železničná spoločnosť Slovensko
  • Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby
  • Sociálna poisťovňa
  • Tipos
  • Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu
  • Úrad vlády Slovenskej republiky
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a desiatky nemu podriadených organizácií
  • Železnice Slovenskej republiky
  • Hlavné mesto Bratislava
  • Všeobecná zdravotná poisťovňa
  • Tepláreň Košice Doplnenie 23. 11.: Tepláreň Košice predložila NZK dokumenty, z ktorých vyplýva, že oslovili 6 firiem na dodávku služieb v oblasti rekreačných poukazov a bonifikačného systému. Ponuku predložilo 5 firiem, z toho cenovo najlepšia bola od GGFS. Na základe tohto postupu TEKO uzvarelo zmluvu so spoločnosťou GGFS. Tepláreň nerobila „veľkú súťaž“ vyhlasovanú vo vestníku, keďže štátne a mestské podniky majú vyšší finančný limit. Podľa názoru NZK sa však tento limit vzťahuje len na nákupy, ktoré súvisia s hlavnou činnosťou, teda nie na stravovanie alebo rekreačné poukazy.

Čo na to Úrad pre verejné obstarávanie?

Na tento problém sa pozrel aj Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý má kontrolu verejných obstarávaní na starosti. Vo svojom najnovšom výkladovom stanovisku jednoducho a jednoznačne konštatuje, že hodnota kreditu na stravovanie a hodnota rekreačných poukazov je súčasťou zákazky  a nie je možné obísť zákon.

Predpokladaná hodnota zákazky sa stanovuje vo vzťahu k vymedzeniu predmetu zákazky (vychádza z hodnoty jej predmetu) a majú byť do nej zahrnuté všetky plnenia, s ktorými verejný obstarávateľ alebo obstarávateľ uvažuje počas platnosti uzavretej zmluvy (ide najmä o plánované opakované plnenia vrátane uvažovaných opcií a prípadných predĺžení zmluvy). Do predpokladanej hodnoty zákazky je teda potrebné zahrnúť všetky poplatky, provízie, kredit uhrádzaný zo strany zamestnávateľa na elektronických stravovacích kartách, atď…Obdobné platí aj u rekreačných poukazov.uvádza sa v stanovisku Úradu pre verejné obstarávanie.

Pellegrini obchod obhajoval   

Najsmutnejším prípadom je Úrad vlády Slovenskej republiky. Nadácia pred mesiacmi predsedu vlády Petra Pellegriniho vopred verejne upozornila, že sa takýto obchod na jeho úrade chystá. Cez svoj Facebook odkázal, že je to takto všetko v najlepšom poriadku. Deň na to Matúš Šutaj Eštok, vedúci Úradu vlády bez súťaže podpísal zmluvu s Kmotríkovou GGFS s.r.o.

Po vydaní výkladového stanoviska sa Nadácia premiéra pýtala, čo hovorí na to, že jeho úrad zrejme porušil zákon. “Výkladové stanovisko bolo vydané až dňa 20.08.2019, teda v čase, keď verejné obstarávanie na bonifikačný a dochádzkový systém už bolo zrealizované a došlo k uzatvoreniu zmluvy s poskytovateľom,” konštatoval tlačový odbor.  Na prípadné vypovedanie zmluvy s poskytovateľom nevidí dôvod, nakoľko táto povinnosť z výkladového stanoviska nevplýva. Premiérov úrad sa stále bráni tým, že obstarával najmä systém a stravovanie pre neho zabezpečuje len pre veľmi úzky okruh zamestnancov. K rekreačným poukazom sa bližšie nevyjadril.

Kmotrík sa vyhráža Nadácii

Kam sa bude uberať názor Úradu pre verejné obstarávanie naznačil už jeho skorší nález z júna, ktorý sa týkal konkrétnej zakázky na ministerstve školstva. Keď na to Nadácia poukázala, bola jej doručená výzva od advokátskej kancelárie White & Case, ktorá poskytuje právnu podporu Kmotríkovej GGFS. Advokátska kancelária obhajovala postup pri zadávaní zakázok. Uviedla, že v prípade ak sa bude Nadácia veci ďalej venovať a publikovať podľa nich nesprávne závery, zažalujú ju.

Partner kancelárie Marek Staroň teraz na otázku, čo hovorí na najnovšie stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie uviedol, že ho evidujú, ale ich právny názor je odlišný. Zároveň neudelil súhlas na to, aby Nadácia zverejnila jeho výzvu z júna.

Napriek tomu sa Nadácia rozhodla, že ju publikuje, aby verejnosť poznala aj argumenty Kmotríkovej strany. A tiež preto, že je to podľa Nadácie v záujme odbornej diskusie o vynakladaní verejných prostriedkov.

Znenie výzvy.

Odpoveď Nadácie.

Miroslav Cák, spolupracujúci právnik

Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Verejné obstarávanie a legislatívu v tejto oblasti kontrolujeme v rámci projektu, ktorý bol podporený Fondom pre transparentné Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.