Denník N

1989 – 2019, 30 rokov slobody

1989 – 2019, 30 ROKOV OD PÁDU TOTALITY   Maďari ako prví otvorili hranice na Západ. Stalo sa tak presne pred 30 rokmi o polnoci z 10. na 11. septembra  V Maďarsku bolo v lete revolučného roku 1989 asi 50-tisíc východných Nemcov, ktorí sa snažili dostať do západného Nemecka. Na západonemeckej ambasáde, v stanoch v uliciach Budapešti čakali na povolenie vycestovať. Chceli sa dostať na slobodu a mať lepšie vyhliadky na život, než im ponúkal  východonemecký komunistický režim.

 

 

Ako hovorí známy výrok nemeckého kancelára Helmuta Kohla, Maďari tým vybrali prvú tehlu z Berlínskeho múra. V polovici októbra Erich Honecker, ktorý stál na čele Nemeckej demokratickej republiky odstúpil a 9. novembra 1989 padol Berlínsky múr, najobávanejší symbol totality v Európe.  Inštitucionálnu demokraciu sme v roku 1989 vybojovali, ale dnes vidíme, že zápas o slobodu a demokraciu je trvalý.  V súčasnosti zápasíme o podobu a kvalitu našej demokracie. V priamom prenose vidíme čo sa stane zo spoločnosťou, ktorú korupcia a klientelizmus prerastú až do najvyšších poschodí. Do akého marazmu to môže spoločnosť doviesť. November 1989 priniesol aj nám občanom Slovenska slobodu a my dnes musíme ukázať, že sme tejto slobody hodní a vieme o podobu našej spoločnosti zabojovať. Vieme sa postaviť aj na námestia ak je to potrebné rovnako ako tomu bolo v roku 1989 a vieme v slobodných voľbách vystaviť politikom za ich výkon vysvedčenie.

Teraz najčítanejšie

Jozef Krempaský

Som absolventom Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Mám manažérske a podnikateľské skúsenosti. Som človekom, ktorý si ctí hodnoty slobody a demokracie. Záleží mi na spoločenskom a politickom vývoji na Slovensku.