Denník N

Prokurátorka chce vidieť, ako o Bašternákovi prvýkrát rozhodoval Kováčik

Foto: TASR
Foto: TASR

Polícia pod dozorom prokurátorky Generálnej prokuratúry opäť preverí, či špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nepochybil, keď posvätil prvé stopnutie kauzy Bašternák. A Nadácia zisťovala, prečo prípad presunuli práve k vyšetrovateľke, ktorá ho skoro zastavila aj druhýkrát.

Podnikateľ Ladislav Bašternák si už pol roka odpykáva päťročný trest za daňové úniky. Napriek tomu okolo jeho vyšetrovania stále vychádzajú napovrch nové informácie.

Polícia aktuálne preveruje “bližšie nestotožneného prokurátora špeciálnej prokuratúry” za dozor prípadu v roku 2014. Z opisu vyplýva, že ide priamo o špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý vtedy riešil túto kauzu. Práve on súhlasil s postupom, že vyšetrovateľka prvýkrát odmietla trestné oznámenie.

Podnet na preverenie dozorového prokurátora dal pred pár mesiacmi aktívny občan Peter Jakubec a informoval o tom Nadáciu.
Okresnej polícii v Bratislave sa podľa jeho podkladov do vyšetrovania veľmi nechcelo a vyšetrovateľ prípad najskôr odmietol. To sa ale nepáčilo prokurátorke generálnej prokuratúry Janete Plhákovej, rozhodnutie vyšetrovateľa zrušila a nariadila mu opäť konať a rozhodnúť.

Chce vidieť rozhodnutia

,,Vyšetrovateľ policajného zboru sa dôsledne nezaoberal otázkou, akým spôsobom rozhodoval prokurátor v roku 2014 vo veci podozrivého Ladislava Bašternáka. V spisovom materiáli absentujú rozhodnutia dozorujúceho prokurátora z roku 2014, prípadne pokyny nadriadeného,” kritizuje v uznesení prokurátorka.

Vyšetrovateľ totiž v zamietnutí argumentoval najmä tým, že Bašternáka súd nakoniec uznal vinným, čo podľa neho ,,vylučuje tzv. krytie Ladislava Bašternáka prokurátorom, ako to prezentuje oznamovateľ”. Krokmi Kováčika pri prvom preverovaní prípadu sa takmer vôbec oficiálne nevysporiadal.

Prípad Bašternáka pritom NAKA po dvoch rokoch po veľkej medializácii otvorila opäť a dotiahla ho až k odsúdeniu podnikateľa za daňové úniky. Kováčik sa medzitým zviditeľnil najmä nulovým počtom vznesených obvinení v prípadoch, ktoré dozoroval. Postup dozorového prokurátora pri prvom zastavení Bašternáka NAKA preverovala. Žiadne pochybenie nezistila.

Aktuálne preverovanie stále prebieha a polícia dopĺňa preverovanie podľa pokynov dozorujúceho prokurátora. Teda o dokumenty o dávnejšom riadení prípadu. Podľa informácií Nadácie by sa mohlo vyšetrovanie uzatvoriť ešte do konca mesiaca.

Podozrenie z korupcie

Od oznamovateľa sa Nadácia tiež dozvedela, že možným pochybením pôvodnej vyšetrovateľky sa odmietla zaoberať policajná inšpekcia. ,,Nakoľko nie je dôvod na začatie trestného stíhania,” uviedla inšpekcia začiatkom roka.

No okrem iného v odôvodnení uviedla, že po tom, čo sa celá kauza prevalila v roku 2016 médiami, zaslala polícii stanovisko priamo Generálna prokuratúra. Z tohto podania “vyplývali nové skutočnosti” a na ich základe vydal špeciálny prokurátor pokyn k “prevereniu poriebehu daňovej kontroly vo vzťahu k možnému korupčnému konaniu pracovníčok daňového úradu”.
NAKA ale tento podnet podľa informácií Úradu špeciálnej prokuratúry veľmi rýchlo – ešte v lete 2016 odmietla. Doteraz sa v súvislosti s vyšetrovaním kontrolórok najmä riešilo, či ich neopvlyvňovali ich vtedajší nadriadení. Čo sa tiež nepotvrdilo.

Foto: TASR

Presuny v polícii

Mnohí z policajtov, ktorí sa mihli okolo prípadu Bašternák, už v zbore nepracujú. Samotná vyšetrovateľka Tatiana Ujváryová, ktorá prípad prvýkrát v 2014 odmietla, ho dostala na stôl aj druhýkrát. No na vlastnú žiadosť z prípadu odišla. Bašternáka tak k obvineniu a pred súd dostali už iní vyšetrovatelia finančnej časti NAKA.

Donedávna im šéfoval Bernard Slobodník. V poslednom rozhovore pred odchodom z polície opísal, že prípad Bašternák sa k pôvodnej vyšetrovateľke nedostal celkom štandardne. Bol k nej presunutý od iného vyšetrovateľa. Keď sa Nadácia na to pýtala policajného prezídia, to len všeobecne reagovalo, že činnosť policajtom pri vyšetrovaní riadi ich nadriadený,,a rozhoduje, komu bude spis pridelený, pričom prihliada na jeho zaťaženosť a špecializáciu”.

Tým nadriadeným bol v tomto prípade vtedajší zástupca bratislavskej expozitúry NAKA Jozef Lutter. Neskôr kritizoval vtedajšieho vedenie NAKA a ministra vnútra Roberta Kaliňáka práve pre postup vyšetrovania kauzy Bašternák a z polície nakoniec sám odišiel. Nadácia sa s ním spojila, aby jej vysvetlil presúvanie prípadu Bašternák.

,,Pôvodne som prípad skutočne pridelil inej  vyšetrovateľke. No keď približne po troch týždňoch na prípade neurobila žiadne úkony, pretože nestíhala pre iný komplikovaný prípad, uvedený spis som pridelil ďalšej vyšetrovateľke,” vysvetlil Lutter. Tak sa prípad dostal k Tatiane Ujváryovej.

Opatrní daňoví kriminalisti

Expolicajt opísal, že už samotné oznámenie prípadu daňovými kriminalistami, takzvaným KÚFS, bolo zjavne opatrné. ,,Bežne dostaneme trestné oznámenie aj od daňových kriminalistov poštou, ktorá najčastejšie smeruje k riaditeľovi expozitúry. V tomto prípade si ľudia z KÚFS dohodli osobné stretnutie za účelom konzultácie. Priniesli osobne podnet na trestné stíhanie a odišli. Ja som ho po preštudovaní pridelil vyšetrovateľke a dal zaevidovať do elektronického denníka vyšetrovacích spisov.”

O Bašternákovi sa na polícii začalo vtedy šepkať ako o človeku, u ktorého býval vtedajší premiér Robert Fico. Prečo ale ďalej prípad Lutter nesledoval a či mu nevadilo, že nová vyšetrovateľka síce robila predbežné úkony, ale ani po trištvrte roku
nevzniesla obvinenie, naopak, prípad zastavila, vysvetlil tým, že dostal sprostredkovane pokyn od riaditeľa Národnej jednotky Finančnej polície, už spomínaného Slobodníka. Podľa neho o prípade mala ďalej vyšetrovateľka informovať už len výlučne Slobodníka.

Expolicajt ešte dodal, že pri presune prípadu k novej vyšetrovateľke jej dal odporúčanie, aby sa zaoberala všetkými podozrivými takzvanými vratkami DPH pre Bašternákove firmy, aby sa to riešilo naraz ako pokračujúci trestný čin.

,,Až neskôr som si uvedomil, aký časový priestor sa vlastne poskytol týmto  zhromažďovaním chýbajúcich materiálov Bašternákovi, aby stihol pozametať stopy. Pretože len čo začala vyšetrovateľa konať a rozposlala dožiadania, Bašternák ihneď presunul firmy na zahraničných vlastníkov, čím celé vyšetrovanie skomplikoval.”

Xénia Makarová, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.