Denník N

Je Kulturblog apolitické združenie?

„Už po nej idú!“ Takto dnes informoval o istej, viac ako týždeň starej udalosti ku ktorej malo dôjsť na spišskonovoveskom gymnáziu, absolútne „nezávislý“ Mário Vidák na „apolitickom“ portáli Magazín 1. Podľa videa išlo o to, že riaditeľka mala zakázať Lívii Garčalovej nosenie oblečenia s názvom Kulturblog a jeho distribúciu medzi spolužiakmi na pôde gymnázia, ktoré Lívia navštevuje. Pozadu samozrejme nezostala ani materská stránka „apolitického združenia“ Kulturblog, ktoré video natočilo. Pozrime sa teda na niekoľko postáv spojených s Kulturblogom.

Po tom ako sme si pozreli niekoľko fotografií „nezávislého“ Mária Vidáka, ktorý robí Magazín l sa pozrime na pár voľne dostupných údajov týkajúcich sa „apolitického združenia“ Kulturblog. Mladí proti fašizmu našli na stránke Ministerstva vnútra v sekcii evidencie občianskych združení informáciu, že členmi prípravného výboru sú Ján Pastuszek, Milan Mazurek a Dávid Pavlík. Okrem prítomnosti krajského tajomníka a donedávna poslanca ĽSNS Milana Mazureka je pikantné aj to, že kotlebovci dlhodobo bojujú proti občianskym združeniam, ktoré im nie sú po vôli, aby si vzápätí založili vlastné.

Pre tých, ktorí pozabudli, alebo nevedia kto je Milan Mazurek, malá pripomienka. Je to ten statočný slovenský junák, ktorý vlastnou hruďou ochránil otčinu pred nebezpečnými inváznymi musulmanskými hordami.

A napísal niekoľko úžasných statusov o Hitlerovi, rozprávkach o šiestich miliónoch a mydlách zo Židov a o praktickom riešení rómskeho problému.

Naviac je Mazurek aj mimoriadne pevnou oporou kresťanského piliera Kotlebovej ĽSNS.

Nakoľko Kulturblog má sk. doménu nie je problém vyhľadať okrem registrátora aj vlastníka domény. Tým je podľa  .SK-NIC spoločnosť Network engineering z Kežmarku.

Prostredníctvom FinStat sa dá vyhľadať  firma Network engineering, ktorá do 28.11.2016 niesla názov Divine s.r.o.

Firma Network engineering má troch štatutárov a prvým z nich je istý Ing. Pavol Kopecký z Kežmarku. Akiste iba náhodou má rovnaké meno oblastný predseda Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko pre okresy Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Ing. Pavol Kopecký je okrem predsedovania poslaneckým asistentom poslanca Stanislava Mizíka s mesačnou odmenou 1086 €.

Ak ste náhodou zabudli o ktorého poslanca ide, je to ten, ktorý nevie pracovať s počítačom. Teda aspoň tak sa bránil pred súdom, kam ho priviedol ním signovaný antisemitský status na Facebooku.

Podľa portálu FinStat je Kulturblog registrovaný ako nezisková organizácia a sídli na adrese Starý trh 516/51 Kežmarok.

Rovnakú adresu uvádza Kulturblog ako kontakt pre svoj obchod spolu s menom Jána Pastuszeka.

Pozrime sa teraz na osadenstvo „apolitického združenia“ Kulturblog. Hlavnými protagonistami Kutlturblogu sú Ján Pastuszek, Lívia GarčalováDávid Pavlík.

Ján Pastuszek je blízky priateľ poslanca Milana Mazureka, bývalý okresný predseda ĽSNS pre Kežmarok, podpredseda prešovskej krajskej organizácie ĽS Naše Slovensko a predseda prešovskej krajskej organizácie Ľudovej mládeže. Vo funkcii ho koncom roka 2017 vystriedal práve Ing. Pavol Kopecký, zrejme jeden zo štatutárov firmy Network engineering, ktorá je podľa .SK-Nic vlastníkom domény Kulturblog. Pastuszek vzdanie sa funkcie okresného predsedu zdôvodnil študijnými povinnosťami, ale ako vidieť zvýšené povinnosti mu nebránia angažovať sa v akiste časovo náročnej práci pre Kulturblog, vysoko odbornej práci poslaneckého asistenta, ani v účasti na akciách ĽSNS a Ľudovej mládeže.

Ján Pastuszek je poslaneckým asistentom poslanca ĽSNS Stanislava Drobného s mesačnou odmenou 798 €.

Ženskou hviezdou Kulturblogu je gymnazistka Lívia Garčalová, aktívna členka Ľudovej mládeže, mládežníckej organizácie Kotlebovej ĽSNS. Znak Ľudovej mládeže je okrem názvu prakticky identický so znakom ĽSNS a funkcionármi Ľudovej mládežefunkcionári a členovia ĽSNS.

Posledným z trojice je Dávid Pavlík, ktorý má na starosti natáčanie, réžiu a strih materiálov zverejňovaných Kulturblogom na YouTube. Na fotografiách z akcií ĽSNS ho rovnako ako Pastuszeka vidieť v straníckom tričku Kotlebovej strany. Zaujímavá je aj fotografia, ktorú zverejnil nemecký pravicový extrémista Jens Pühse, v roku 1996 odsúdený za organizovanie spomienkovej akcie na Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa. Na fotografii sú okrem Pühseho Dávid Pavlík, Ján Pastuszek aj krajský predseda Milan Mazurek, ktorý nedávno prišiel o poslanecký mandát nakoľko ho súd uznal vinným z úmyselného prečinu hanobenia národa, rasy či presvedčenia, ktorého sa mal dopustiť vo vysielaní rádia Frontinus v októbri 2016.

Z príspevkov Dávida Pavlíka v rôznych kotlebovských skupinách sa dozvieme mnoho zaujímavého. Okrem propagácie vlogov a relácií Kulturblogu napríklad aj to, že „rasizmus je len umelo vytvorené slovo,“ aj to že „Svetová zdravotnícka organizácia vylúčila zo zoznamu chorôb napríklad už aj transrodovosť, no liberalizmus zatiaľ nie“ a že „FEMINIZMUS JE RAKOVINA.“ A nechýba ani propagácia Milana Mazureka.

Za zmienku stojí aj „dokument“ Zavrhnuté svedectvá z obdobia vojnovej Slovenskej republiky, ktorá bola poslušným satelitom Hitlerovej Tretej ríše, ktorý natočili Pastuszek a Pavlík.

O čo v „zakázanom“ propagandistickom dielku adorujúcom vojnový Slovenský štát a jeho predstaviteľov ide, vysvetľuje táto recenzia. V recenzii sa síce vyzdvihuje kvalitné grafické spracovanie dokumentu, po obsahovej stránke však ide o zaujatú, účelovú politickú propagandu plnú ohnutých faktov, klamstiev a poloprávd.

A aby sme nezabudli, Dávid Pavlík je podobne ako Pastuszek asistentom poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Martina Beluského s mesačnou odmenou 1300 €.

Najnovšou posilou Kulturblogu sa stal Lubomír Huďo. Bývalého redaktora Mečiarovho plátku Slovenská Republika, médiá prezentujú ako konšpirátora. Je známy z pôsobenia v Slobodnom vysielači, Rostásovom mesačníku Zem a Vek a Lichtnerovej Infovojne. Huďo vo voľbách v roku 2018 kandidoval na primátora Bratislavy ako „nezávislý“ s podporou ĽSNS.

Ak máte obavy o živobytie Ľuba Huďa, môžem vás upokojiť. Pán Huďo bude podľa správ z tlače asistentom europoslanca Milana Uhríka. Vzhľadom na výšku platov v Európskom parlamente, ktorý Ľudová strana Naše Slovensko tak nenávidí, že sa o poslanecký mandát (a poslanecký plat) uchádzalo 14 jej kandidátov, Huďo na tom určite nebude horšie ako jeho kolegovia z Kulturblogu. Ako vidieť, strana Mariána Kotlebu sa o svojich ľudí dokáže naozaj dobre postarať. Najmä ak ich nemusí platiť zo svojho. Veď občania sa predsa radi poskladajú.

Na základe uvedeného posúďte sami či slová Lívie Garčalovej vo videu zverejnenom 11. septembra 2019 o tom, že Kulturblog je apolitické združenie, možno brať aspoň trochu vážne. Pretože práve o to ide v jej spore s riaditeľkou gymnázia. Svoj názor nech si na vec urobí každý sám. Treba však uznať, že reklamu na tričká a mikiny so znakom „apolitického združenia“ si Kulturblog robí naozaj šikovne. Veď odkaz na ich ponuku nezabudli dať ani do dramaticky ladeného statusu o údajnej šikane zo strany riaditeľky školy.

A nezaškodí pripomenúť, že Líviini fanúšikovia, súdiac podľa komentárov pod videom, majú čo sa týka sporu Lívie s riaditeľkou gymnázia, jasno. Hoci možno tí istí riaditeľku vynášali do neba keď v októbri minulého roku zrušila už dohodnutú účasť študentov gymnázia na besede o extrémizme, ktorú v Spišskej Novej Vsi usporiadalo Zabudnuté Slovensko.

A slovo do bitky povedal aj člen prípravného výboru občianskeho združenia KulturBlog, Milan Mazurek. Ak vynecháme v tomto kontexte absolútne nepatričné slovko liberálno, pretože spojenie liberálno fašistické šialenstvo je evidentný oxymoron, nemožno s výzvou ktorú napísal pán exposlanec, nesúhlasiť: „Jedine spoločnou aktivitou a nie pasivitou zastavíme to fašistické šialenstvo!

 

Doplnené 13.9.2018

Ďakujem Robertovi Jedinákovi za vynikajúco spracovanú infografiku.

Bodka na záver…

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.